Врховни суд САД лишио Американке права на абортус – Бајден помишља на „ванредно стање у јавном здравству“

НЕКЕ ДРЖАВЕ САД ВЕЋ УВОДЕ ЗАБРАНУ, ТРАМП ОБЈАВИО „НАЈВЕЋУ ПОБЕДУ ЖИВОТА“

* Одлуку Врховног суда одмах поздравило шест држава, међу којима су и Кентаки, Луизијана, Мисури и Јужна Дакота чији закони абортус забрањују чак и у случајевима трудноће као последице силовања или инцеста. У Тексасу ће у року од 30 дана на снагу ступити закон који забрањује абортус и у таквим екстремним случајевима

* Очекује се да ће забране или ограничења абортуса бити уведене и у Ајдаху, Арканзасу, Вајомингу, Мисисипију, Северној Дакоти, Тенесију и Јути и да ће ступити на снагу у року од месец дана

_________________________________________________________

       ВРХОВНИ суда САД је укинуо гаранције права на абортус, што даје право америчким савезним државама да самостално регулишу ту „материју“.  Другим речима: и да забрањују и да дозвољавају абортусе.

       То је одмах поздравило њих шест.

       Кентаки, Луизијана, Мисури и Јужна Дакота чији закони абортус забрањују чак и у случајевима трудноће као последице силовања или инцеста.

       У Оклахоми трудноћа до које дође у таквим ситуацијама може бити прекинута.  

       У Тексасу ће у року од 30 дана на снагу ступити закон који забрањује абортус такође чак и након силовања или инцеста.

       Очекује се да ће забране или ограничења абортуса бити уведене и у Ајдаху, Арканзасу, Вајомингу, Мисисипију, Северној Дакоти, Тенесију и Јути и да ће ступити на снагу у року од месец дана.

       У међувремену, у државама Алабама, Аризона, Џорџија, Охајо, Западна Вирџинија, Флорида и Јужна Каролина, забране или ограничења абортуса могу бити уведене у року од неколико недеља до неколико месеци.

       Врховни суд САД је поништио своју одлуку из 1973. којом је било проглашено да америчка савезна влада гарантује право на абортус.

       Како је прецизирано на сајту Врховног суда, државама су враћена овлашћења да регулишу абортус.

       Амерички лидер Џо Бајден рекао је да су здравље и животи жена у Сједињеним Државама угрожени након одлуке Врховног суда да поништи гарантовање права на абортус, чиме је земља „враћена 150 година уназад“.

       Бајден би могао да прогласи“ ванредно стање у јавном здравству“, што би могло да заштити лекаре од правне одговорности ако „лече пацијенте у државама у којима немају дозволу“.

       Са одлуком Врховног суда САД о абортусу није се сложио ни амерички државни тужилац Мерик Гарланд, напомињући да је то удар на слободе Американаца.

       Истовремено, бивши амерички председник Доналд Трамп изјавио је да је одлука Врховног суда „највећа победа живота“ која је постала могућа захваљујући његовим напорима, укључујући номиновање и потврђивање три веома поштована и јака уставотворца у Врховном суду Сједињених Америчких Држава".

       Прецизирао је да је његова администрација именовала конзервативне судије Врховног суда - Брета Каваноа, Нила Горсача и Ејми Кони Барет.

       "Била ми је велика част да то учиним!" рекао је Трамп, нападајући демократе, медије и такозване РИНО-републиканце за које је рекао да нису лојални својој партији.

       Региструјте се на нашем Telegram  каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари