Вашингтон признао Русију и Кину за конкуренте САД „из категорије великих сила“

ОБЈАВИО ДА ПРЕЛАЗИ НА „СТРАТЕГИЈУ КОНКУРЕНЦИЈЕ“ СА МОСКВОМ И ПЕКИНГОМ

* Помоћник америчког државног секретара за међународну безбедност Кристофер ФОРД: „Ми у Сједињеним Државама коначно смо се пробудили и схватили да треба да чинимо много више и да то можемо са стратегијом конкуренције иако то наше политичке елите нису биле спремне да признају током већег дела епохе после Хладног рата. Међутим, ово не значи да мора постојати стање неизбежног непријатељства (са Кином и Русијом)“

* ФАКТИ: Нејасно је да ли је ово одустајање од формирања антикинеске „коалиције демократских држава“ које је пре два дана најаво државни секретар САД Мајк Помпео. Независно од тога да ли јесте или није, чињеница је да је Форд овако наступио у Институту „Хадсон“ дан након што је Москва саопштила ни у какве игре против Кине неће улазити. Време ће показати да ли су се Бела кућа и Стејт департман суочили са „не“ и из Берлина, Париза, Токија...

______________________________________________________________________

        КУРС Сједињених Држава на конкуренцију са Русијом и Кином не значи неизбежно непријатељство са тим земљама - изјавио је помоћник америчког државног секретара за међународну безбедност Кристофер Форд.

        Додао је да је Вашингтон наводно и даље „посвећен конструктивном ангажману с Москвом и Пекингом“, иако против обе земље уводи све нове и нове санкције. А против Кине почиње да формира целу „коалицију демократских држава“.

        „Ми у Сједињеним Државама коначно смо се пробудили и схватили да треба да чинимо много више и да то можемо са стратегијом конкуренције иако то наше политичке елите нису биле спремне да признају током већег дела епохе после Хладног рата. Међутим, ово не значи да мора постојати стање неизбежног непријатељства (са Кином и Русијом). Ми (САД) реално тежимо да сарађујемо са оба своја конкурената из категорије великих сила. У оним областима у којима, по нашем мишљењу, постоји потенцијал за сарадњу“, прецизирао је Форд позицију која, дакако, није његова лична.

        Нова америчка доктрина, очито, проглашава Русију и Кину за велике силе које су конкуренти Сједињеним Државама.

        Форд је, иначе, навео да ће се руски и амерички званичници састати следеће недеље у Бечу ради консултација о могућем будућем оквиру контроле наоружања.

        Поред тога, на састанцима у главном граду Аустрије разговараће се о питањима обезбеђења „стабилности и предвидљивости у свемиру“.

        Форд је све ово рекао на семинару у Институту „Хадсон“ у Вашингтону.      

        Нагласио је да САД желе руско-америчко-кинески „оквир за контролу наоружања“. Па додао:

        „Кључно је то што ћемо ми са Русијом и Кином бити конкуренти у областима у којима нас оне присиљавају да се тако држимо, а истовремено ћемо сарађивати где буде да радимо заједно“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари