За Меркелову – Ружица важнија од Бориса

Шта спаја посету немачке канцеларке и последњи медијски наступ Станка Суботића?

(Фото: ФоНет)

 

  • Како је Суботић постао жртва три режима, три владе, у протеклих десет година? Зашто су се кримогено-политичке структуре обрушиле само на Суботића а не и на друге богате људе? Да ли то значи да су други платили рекет а само Суботић није, па је зато на тапету целу деценију?

Пише: Милан Видојевић

       КО је председник Србије, Ружица Ђинђић или Борис Тадић? По Ангели Меркел, главни играч на политичкој сцени Србије је Ружица Ђинђић. Зато је Меркелова дошла прво да чује извештај Ружице Ђинђић о стању у Србији, о стању у ДС-у, и да правом играчу (то јест Ружици) пренесе упутства за даљи рад и о трасираном путу Србије (у пропаст).

       Лично нисам присталица теорије завере и не могу тек тако да прихватим шалу која кружи Београдом: да је Ангела Меркел дошла у државну посету својој другарици из БНД-а, из младих дана, а да је, силом прилика, морала да се протоколарно сретне и са председником Србије. Било је то поподне, кад је већ журила на авион да одлети што пре, а увредљиви шамари које је уделила председнику Тадићу и целој Србији јасно говоре о томе какав је углед и статус Србије у Европи и свету. Председник Србије, да је то схватио као увреду, отказао би сусрет са Ангелом Меркел због оваквог дипломатског безобразлука.

       Али, то није тема овог текста. Тема је јавни интервју Станка Суботића за српске медије преко видеолинка, и тема је, рушење имиџа Ружице Ђинђић и враћање шамара њеној другарици Ангели Меркел, а Тадић је колатерална штета. Њега само гурају дубље у блато, као и Шутановца, и остале интимне играче из самог врха ДС. Пошто ова два догађаја само случајно падају у исто време, видећемо ускоро шта се крије иза ових случајности. До тог тренутка, имам неколико дилема у вези интервјуа Станка Суботића.

       Нешто је нејасно у тврдњама Станка Суботића. Не то што је дао новац – влада ДОС-а и садашња коалициона влада на челу са ДС-ом су (што је недавно тврдио и Милан Беко) рекетирале многе људе и бизнисмене, него је питање за Суботића: зашто је дао новац? Да ли је за тај новац добио неку противуслугу и коју? Или је реч о налогу који је дат Суботићу (од кога?) да финансира странку Зорана Ђинђића.

__________________________________________________________________________

“Суботић јесте важан играч, чим себе сврстава раме уз раме са Ђинђићем и Ђукановићем, директно наводећи да су њих тројица жртве завере од стране Коштуничине владе.”
__________________________________________________________________________

       Изјава да су га оптужили за учешће у атентату на Иву Пуканића ми такође није јасна. Иво Пуканић је био човек ЦИА, нејасно је зашто би ЦИА своје агенте у Хрватској окренула против сопствених агената у Србији?

       Суботић јесте важан играч, чим себе сврстава раме уз раме са Ђинђићем и Ђукановићем, директно наводећи да су њих тројица жртве завере од стране Коштуничине владе. Јака тројка, знамо ко су Ђинђић и Ђукановић, али ко је Суботић? Бизнисмен? Да не продаје можда цигарете енглеске краљице?

       Лепо је што Суботић скромно признаје да је био “највећи добротвор” ДС-а. Зашто је био “добротвор”? Због личног пријатељства са Ђинђићем (чијим је оно, беше, приватним авионом Ђинђић летео у Абу Даби?), или по налогу – како би Милошевићева опозиција дошла до средстава за деловање. Поставља се питање, чије налоге је Суботић морао да “испоштује” – БНД-ове или МИ6?

       Најинтересантнији део изјаве С. Суботића тиче се деловања мистериозног Фонда, који је створио у договору са Зораном Ђинђићем. То је озбиљна изјава. Због дубокух импликација деловања мистериозног Фонда, који је користио покојни премијер З. Ђинђић, Станко Суботић је пропустио да нам каже најважније:

       - Ког датума је основан фонд, у којој земљи и како се тачно звао?

       - Које програме и акције је Фонд требало да финансира? “Хуманитарне” – ма дајте...

       - Колико је новца прошло кроз Фонд? Не онај део који је добила Ружица Ђинђић, то је небитно, колико је новца “опрано” кроз Фонд, то је питање?

__________________________________________________________________________

“Ако је Фонд био легалан, јаван, и његов рад законит, зашто је пристао да подиже новац са рачуна Фонда и доноси га у кешу Ружици Ђинђић? Да ли то значи да је прихватао да га рекетира само ДС?”
__________________________________________________________________________

       - Зашто је Суботић после смрти премијера Ђинђића сматрао да неутрошена средства треба да понуди Тадићу и Ђинђићевој, уместо да је угасио Фонд јер је убијен човек због ког је Фонд створен?

       - Да ли то значи да Суботић није имао та овлашћења, јер је Фондом управљао неко други (ко?), а он био само курир нижег ранга?

       - Ако је Фонд био легалан, јаван, и његов рад законит, зашто је пристао да подиже новац са рачуна Фонда и доноси га у кешу Ружици Ђинђић? Да ли то значи да је прихватао да га рекетира само ДС?

       Да ли Суботић зна да је овом изјавом себе озбиљно инкриминисао и починио тешко кривично дело у земљи у којој је Фонд основан? Ако је, пак, овај Фонд само “фонд” у фигуративном смислу, да ли то значи да су се сви учесници ове приче, Суботић-Ђинђић-Тадић-Р. Ђинђић, бавили криминалним активностима и то којим?

       Има још много питања на која нема одговора, али се мени непрестано намеће једно. Како је Станко Суботић постао жртва три режима, три владе, у протеклих десет година? Зашто су се кримогено-политичке структуре обрушиле само на Суботића а не и на друге богате људе? Да ли то значи да су други платили рекет а само Суботић није, па је зато на тапету целу деценију? Зашто Суботић толико инсистира на “истеривању правде” кад је јасно да су он и његови послови солидно заштићени у Европи и да му не прети никаква правна опасност?

       Није мала ствар 200 милиона евра отетих пара, али претпостављам да Суботић има неки “штек”, да му није изнуђено све што поседује? За то је најбољи доказ управо то да је сам понудио остатак новца из фамозног Фонда Тадићу и Ђинђићевој, а за чије постојање ово двоје можда није ни знало.

__________________________________________________________________________

“Пошто Ђинђић није имао обичај да било шта дели са било ким, зашто се С.Суботић чуди што су остали сачекали Ђинђићеву смрт како би тражили свој део колача?”
__________________________________________________________________________

       Кад је већ био “добротвор” Ђиниђићу и ДС-у - да ли је као добротвор после Ђинђићеве смрти дао неки новац неком центру за незбринуту децу, некој дечијој болници, неким сиромашним школама? Ако јесте, нека се не стиди да то призна јер ће то бити доказ његових искрених добротворских намера. Овако, испада ипак да је “Фонд” служио као компензационо средство између њега и Ђинђића, а питање је - за које послове. Пошто Ђинђић није имао обичај да било шта дели са било ким, зашто се С.Суботић чуди што су остали сачекали Ђинђићеву смрт како би тражили свој део колача? Ако то не увиђа, да ли себе доживљава као политичког наивца са парама, познатијег под енциклопедијском одредницом “Калимеро”?

       У одговорима на добра питања која су поставиле колеге новинари на видео конференцији, Суботић се није најбоље снашао, чак је падао у ватру (о речнику и синтакси да не коментаришем), тражио да се један од присутних (Божиновски) одстрани са конференције. Ни на једно питање није одговорио директно, сем колико је новца дао Ружици Ђинђић (да има њене признанице о пријему, то би била бомба).

       Док не видим фамозне досијее које су за новинаре припремили адвокати С.Суботића, могу само још једном јавно да се запитам: зашто је Станко Суботић уопште, икада, давао новац политичарима?

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари