Браилско-луксембуршка компанија Aelius преузела Галенику

УГОВОР О ПРОДАЈИ ПОТПИСАЛИ МИНИСТАР ГОРАН КНЕЖЕВИЋ И ХОРХЕ КОСТА ДА СИЛВА

  • Нови власник Галенике има обавези да уплати и 25 милиона евра на име измирења обавеза фабрике према банкама, као и додатних 200 евра по години стажа за запослене који су се определили за добровољни социјални програм. Такође: да у наредне две године на име обавезне инвестиције уложи 5,525 милиона евра у Галенику, као и да број запослених на неодређено време не спушта испод 900

        КОМПАНИЈА Елиус (Aelius) из Луксембурга данас је у Министарству привреде потписала уговор о куповини 93,7 одсто капитала београдске фармацеутске компаније Галеника по цени од 16 милиона евра.

        Уговор су потписали министар привреде Србије Горан Кнежевић и представник Елиуса Хорхе Коста де Силва.

        Нови власник Галенике има обавези да уплати и 25 милиона евра на име измирења обавеза фабрике према банкама, као и додатних 200 евра по години стажа за запослене који су се определили за добровољни социјални програм.

        Купац је у обавези и да у наредне две године на име обавезне инвестиције уложи 5,525 милиона евра у Галенику, као и да број запослених на неодређено време не спушта испод 900. За добровољни одлазак из Галенике која има 1.400 запослених, пријавило се 250 радника.

        Eлиус, повезано лице ЕМС С/А Бразил, једини је учесник који је испунио све услове за учешће у процесу приватизације Галенике.

        Председник синдиката Независност у Галеници Зоран Пантелић рекао је агенцији Бета да очекује да купац прошири палету производа и задржи свих 1.150 радника и повећа зараде које су сaда у просеку 47.000 динара

        „Очекујем да нови власник прошири производњу и упосли све запослене јер су квалификовани радници“, рекао је Пантелић.

        Додао је да је „довољно радника отпуштено за последњих четири-пет година“, јер је број запослених преполовљен са 2.800 на 1.400.

        Радници од новог послодавца осим посла, према његовим речима, очекују и да пристане на социјални дијалог и да поштује колективни уговор.

        „Крајем 2018. године истиче колективни уговор који је потписан 2015. године и очекујем да ћемо од јесени следеће године започети преговоре о новом колективном уговору“, рекао је Пантелић.

        Он је истакао да радници по важећем колективном уговору потражују да им се за осам месеци уплате доприноси за пензионо осигурање за 2013. годину и за неколико месеци у овој години, као и исплате заостали регреси и јубиларне награде за раднике који су раније напустили Галенику.

        „Влада Србије је донела закључак по коме треба да исплати та потраживања, а ако то не уради покренућемо спор“, рекао је Пантелић.

        Председница Самосталног синдиката Галенике Тамара Лалић је Бети казала да радници од новог власника фабрике очекују да прошири тржишта на којима се продају лекови Галенике и да поштује Закон о раду и колективни уговор.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари