САРКОЗИ: Ако банкротира Грчка, пукла би и Италија, а са њом и евро и Унија

После Европског економског самита Папандреу умирује Грке, а француски председник банке и земље еврозоне

  • Десетине милијарди евра пале су са плећа грчког народа, а уместо њих то ће да плате банке - рекао је грчки премијер
  • Земље еврозоне су направиле грешку кад су дозволиле да у њу уђе Грчка, али сада кад је Грчка унутра – Европа мора да јој помаже да не би дошло до експлозије, изјавио је француски председник

       ОДЛУКЕ економског самита Европске уније дале су Грчкој могућност да држи под контролом свој дуг током наредних година, изјавио је у четвртак (27. октобра) у свом телевизијском обраћању грчки премијер Јоргос Папандреу.

       «Обезбедили смо да ћемо  још много година бити у стању да отплаћујемо дуг» - рекао је Папандреу.

       Земље ЕУ су на самиту донеле одлуку о «добровољном» отпису половине грчког приватног дуга, што Грчкој може да донесе до 100 милијарди евра. Како се претпостављало дуговања Грчке у 2020. г., са прогнозама за 2013. годину од 187 одсто ДБП треба да буде смањен до 120 одсто.

       «Десетине милијарди евра пале су са плећа грчког народа, а уместо њих то ће да плате банке» - рекао је грчки премијер.

       Како је истакао, Грчка има намеру да и даље реализује оштри буџетски програм који претпоставља да ће се до краја 2012. године појавити позитивни буџетски салдо.

       «Следћа година ће бити прва када на плећима грчког народа неће бити нових дугова» - прецизирао је Папандреу.

Јоргос Папандреу

       Он је уверавао да се губици који се односе на суверени дуг, а који морају да фиксирају саме банке и осигуравајуће фирме, неће одразити на свакодневни живот Грка. «Неће бити проблема у банкарском систему или са пензијама» - рекао је Папандреу.

       У закључку премијер Грчке је рекао: «Криза нам даје шансу, а споразум нам даје време да променимо своју земљу».

       «Земље еврозоне су направиле грешку кад су дозволиле да у њу уђе Грчка, али сада кад је Грчка унутра – Европа мора да јој помаже да не би дошло до експлозије», изјавио је француски председник Никола Саркози.

       Па наставио: «Ни ја, ни госпођа Меркел, нисмо извршили своје обавезе и искористили своје овлашћења у моменту кад је Грчка улазила у еврозону. А била је то грешка јер је Грчка  ушла у еврозону са лажним показатељима, а ни она ни њена економија нису биле спремне за интеграцију у еврозону. Сада плаћамо цех за то».

       Француски председник је био неочекивано отворен. Јер, рекао је и ово: «Банкротство Грчке довело би до шпекулација на тржиштима  поводом Италије. Бојим се да би на тржиштима дошло до утиска да смо спремни да допустимо и крах Италије, а у том случају – евра више не би било. А евро је – центар Европе. Ако пукне евро – пући ће и Европа!»

       Грчка дугује Француској 11,5 милијарди евра, а Париз је спреман да Атини – да би могла да се даље задужује ради сервисирања постојећих дугова – да гаранције на још 25 милијарди евра.

       «Други план за спасавање Грчке» треба да буде усаглашен до краја ове године.

 


Слични садржаји

Коментари