Долази нови талас кризе

МЕЂУ УЧЕСНИЦИМА „ИНТЕЗА АКАДЕМИЈЕ”

И ТВОРАЦ ЕВРА НОБЕЛОВАЦ МАНДЕЛА

Премијер Цветковић, Драгиња Ђурић и Роберта Мандела

  • Премијер Цветковић најавио да ће крајем године, као што је планирано, бити све спремно да започне производња 200.000 аутомобила у новој фабрици ФИАТ у Крагујевцу

  • Цветковић уверавао учеснике да ће смањењу ризика пословања допринети и Развојна банка, која ће бити ускоро основана

  • Председник Извршног одбора Банке Интеза Драгиња Ђурић: Ова Академија је, уочи најаве новог таласа кризе, добра прилика да се стручњаци сретну и размене мишљења како одговорити на нову кризу 

     БЕОГРАД, (ФоНет) - Пуноправно чланаство у Европској унији (ЕУ) је стратешко опредељење Србије, а Влада Србије и Скупштина ових дана заокружују законске и остале активности чиме су практично испуњени сви услови за добијање статуса кандидата за чланство, изјавио је председник Владе Србије Мирко Цветковић.

     Он је, обраћајући се учесницима Интеза Академије, рекао да је фискални дефицит Србије око 4,5 одсто бруто домаћег производа (БДП) и јавни дуг нешто изнад 40 одсто БДП и нижи су него што је то случај у многим развијенијим земљама, укључујући и чланице ЕУ.

     У оквиру аранжмана из предостожности са Међународним монетарним фондом (ММФ) договорено је да се фискални дефицит у 2012. години смањи на четири БДП, подсетио је Цветковић.

      Фискална дисциплина омогућава да и Народна банка Србије лакше остварује циљеве стабилности цена и курса, рекао је Цветковић и истакао да се у овој години очекује једноцифрену инфлацију са тенденцијом даљег смањивања у 2012. години.

     Цветковић је указао да у Србији, и поред тешких последица светске економске кризе у 2008 и 2009. години и најаве новог таласа кризе, постоји значајна инвестициона активност у јавном и приватном сектору.

     Желим да подвучем да се сви кључни пројекти као што је Коридор 10, аутопут Београд-Јужни Јадран, улагање у енергетску инфраструктуру успешно одвијају, рекао је Цветковић и нагласио да ребалансом буџета није угрожен ни један важан инвестициони пројекат.

     Подстицаји за ново инвестирање и запошљавање као и субвенције пољопривреди неће бити умањене, рекао је он.

     Цветковић је најавио да ће крајем године, као што је планирано, бити све спремно да започне производња 200.000 аутомобила у новој фабрици ФИАТ у Крагујевцу.

     "Бољи производни и извозни резултати, наставак евроинтеграција, успешна сарадња са ММФ и осталим међународним економским и финансијским институцијама допринеће да се ризик улагања у Србију даље смањује", поручио је Цветковић.

     На тај начин ће и пословне банке, додао је, бити охрабрене да политику каматних стопа прилагоде реалним могућностима привреде.

     Цветковић је најавио да ће смањењу ризика пословања допринети и Развојна банка, која ће бити ускоро основана.

     Председник Извршног одбора Банке Интеза Драгиња Ђурић поздравила је учеснике Академије, посебно специјалног госта, добитника Нобелове награде за економију Роберта Манделу, који је познат по томе што је творац евра, заједничке европске валуте.

     Ђурић је истакла да је после високих стопа раста и капитала јесен 2008. године донела финансијску кризу и државни интервенционизам, па је ова Академија, уочи најаве новог таласа кризе, добра прилика да се стручњаци сретну и размене мишљења како одговорити на нову кризу.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари