Највећи пројекти: „Колубара Б“ и трећи блок ТЕ „Никола Тесла“

ЕПС на Форуму о енергетској будућности Европе

  • Ускоро први пројекти хидроелектрана у горњем и средњем току Дрине које ће се радити заједно са Републиком Српском

БЕОГРАД,  (ФоНет) – Директор Електропривреде Србије (ЕПС) Драгомир Марковић поручио је, на Форуму о енергетској будућности Европе, да су најзначајнији пројекти компаније у наредном периоду термоелектрана "Колубара Б" и трећи блок ТЕ "Никола Тесла", као и постројење на гас у Новом Саду, за које тендер треба да буде завршен половином децембра.

У саопштењу ЕПС се наводи да је Марковић у Женеви учествовао на панелу "Ризик наспрам награде", на којем је било речи о могућностима улагања у конкретне енергетске пројекте, пре свега у коришћење обновљивих извора.

"Посебан акценат је на великим хидропројектима на Великој Морави са RWE и на Ибру са SECI из Италије. Електрична енергија из тих објеката биће продавана по подстицајним тарифама. План је да до 2015. године из обновљивих извора имамо од 100 до 200 мегавата нових капацитета", рекао је Марковић.

Према његовим речима, очекују се и први пројекти хидроелектрана у горњем и средњем току Дрине, који се раде заједно са Републиком Српском, као и пројекат модернизације и градње нових малих хидроелектрана.

"Ускоро очекујемо почетак изградње првог ветропарка у ЕПС-у на подручју Костолца", најавио је Марковић.

Извршни директор ЕПС Братислав Чеперковић истакао је важност представљања компаније на том форуму, посебно због тога што се из региона није појавила ниједна друга електроенергетска компанија.

Штанд ЕПС посетио је генерални директор Директората за енергетику Европске уније Филип Лоу, који је оценио да Србија има централну улогу у изградњи интерконекција у југоисточној Европи.

У саопштењу се наводи да се ЕПС на Форуму у Женеви представља у оквиру Енергетске асоцијације Србије, коју чине и Транснафта, Дунав осигурање и Хидрометеоролошки завод Србије.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари