Убијали све што је српско!

ОСВЕШТАН КРСТ-СПОМЕН ОБЕЛЕЖЈЕ У ПОМЕН УБИСТВА 42 СРБИНА 1991. ГОДИНЕ У ОКОЛИНИ СЛАВОНСКЕ ПОЖЕГЕ У ХРВАТСКОЈ

 

          У зору 10. децембра 1991. године, хрватске јединице из Нове Градишке и Славонске Пожеге почеле су напад на села  Јеминовац Јеминовац и Шњегавић у општини Брестовац у Пожешко - славонској жупанији када су  убијена  42 Србина.

          У том походу ликвидирано је 18 мушкараца и 24 жене, од  чега  је њих 16  било старо између  70 и 86 година.

Спомен обележје убиству невиних српских цивила постављен је на расксрници друмова између села Јеминовац и Шњегавић.

         Крст је освештао и парастос служио пожешки парох Александар Бијелић, а скупу је присуствовало око 50 људи, мештана, представника мањинских већа, српских организација и антифашиста.

Родбина побијених запалила је свеће у помен жртвама код крста.

         Иначе, у том крају крајем октобра 1991. хрватске снаге, према наређењу кризног штаба из Славонске Пожеге, спровеле су присилну евакуацију људи из 26 српских села у Пожешкој котлини, подно планина Папук и Псуњ у којима је живело 2.120 људи.

         После евакуације, почиње организована пљачка и систематско паљење и минирање српских кућа како би се прикрили трагови пљачке и да се становници напуштених села у њих више никада не врате.

         Део старијих људи, који није хтео или могао, услед старости и болести, да напусти своја села, страдао је приликом систематског паљења и минирања њихових кућа, известио је својевремено "Веритас", додавши да су Хрвати тврдили да су села уништили сами Срби приликом повлачења како ишта вредно не би пало у хрватске руке.

         Већина мештана кренула је у БиХ, а део се склања у нека села, међу којима и у Чечевачки Вучјак и Шњегавић, која су одбила наредбу о евакуацији.

 

Извор: Факти/Агенције

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари