Шпанија не мења став о Косову

АМБАСАДОР ШПАНИЈЕ У БЕОГРАДУ ФРАНСИСКО ДЕ МИГЕЛ АЛВАРЕС: НЕЋЕМО ПРИЗНАТИ НЕЗАВИСНО КОСОВО

 

         Шпанија не признаје једнострано проглашену независност Косова и став шпанске владе се не мења, али Шпанија као чланица ЕУ пристаје да разматра одређене договоре с Косовом који морају бити статусно неутрални, изјавио је министар саветник у Амбасади Шпаније у Београду Франсиско де Мигел Алварес.

         "Шпанија не признаје једнострано проглашену независност, не признаје постојање самозване и самосталне државе на Косову са главним градом у Приштини", рекао је за "Политику" Франсиско де Мигел Алварес, министар саветник у Амбасади Шпаније у Београду.

         Преносећи званични став Мадрида, он је објаснио и због чега Шпанија као чланица ЕУ пристаје да разматра одређене договоре са Косовом, а да то не подразумева ни имплицитно ни експлицитно признавање нове државе.

         "Влада Србије предузела је кораке и одређене мере како би се у таквој реалности уредио тамошњи живот. Влада Шпаније у оквиру ЕУ учествује у процесу приближавања фактичком стању на Косову како би се изнашла решења за бољи живот тамошњег становништва. Али у оквиру тих напора Мадрид, као и остале четири земље ЕУ које нису признале независност Косова, стриктно инсистира да сви договори у оквиру ЕУ морају бити статусно неутрални", рекао је Алварез.

         На питање како ЕУ доноси одлуке о процесу напредовања Косова у Европским интеграцијама Алварес је рекао да ће Шпанија у вези са документима о отпочињању процеса ка европским интеграцијама сваки пут пре него што разматра било који папир консултовати званични правнички тим у Бриселу.

         "Од њих смо добили гаранције да овакви споразуми ни на који начин не имплицирају признавање независности Косова", рекао је Алварес додајући да је правнички сервис ЕУ у Бриселу протумачио да Европска унија може да закључи уговор или споразум и са одређеним територијалним јединицама које нису самосталне државе.

         "То је случај са Тајваном, Хонгконгом. У том смислу може да се склопи и споразум са Косовом који не имплицира никакву промену става пет земаља ЕУ које нису признале Косово као независну државу. За Шпанију је јако важно да има ово званично правно мишљење из Брисела", објаснио је Алварез.

        Он је истакао да какав је случај са Србијом, тако је и са Шпанијом и да нема тог документа који би евентуално био потписан и који би могао да значи имплицитно признавање независности Косова.

         Упитан да ли је у Бриселу или од било које појединачне чланице ЕУ било притисака на Мадрид да призна независност Косова, с обзиром на економску кризиу у Шпанији он је рекао да нема нових или нарочитих притисака на Шпанију.

         "Мислим да оно што се дешава у Шпанији није утицало директно на наш став према новим државана у Европи. Наш став према Косову није узрокован нашом унутрашњом ситуацијом, већ је на основу анализе норми међународног права. По њима не може се прихватити било која једнострано проглашена независност", сматра шпански дипломата.

Извор: Политика

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари