Процесуирати злочин над Србима у акцији „Олуја“

ПОСЛЕ ОСЛОБАЂАЈУЋЕ ХАШКЕ ПРЕСУДЕ ЗА ГОТОВИНУ И МАРКАЧА ОЧЕКУЈЕМ ДА ЋЕ ХРВАТСКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ПОЧЕТИ ДА РАДЕ СВОЈ ПОСАО, РЕКАО МИЛОРАД ПУПОВAЦ, ПРЕДСЕДНИК СРПСКОГ НАРОДНОГ ВЕЋА

         Председник Српског народног већа (СНВ) Милорад Пуповац изјавио је да се нада да ће хрватске правосудне институције почети да функционишу и упозорио да су до сада функционисале минимално или никако када су у питању злочини над Србима.

         После недавне ослобађајуће пресуде у Хагу хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, од хрватског се правосуђа очекује интензивније процесуирање ратних злочине над Србима након акције "Олуја", рекао је Пуповац у интервјуу Хрватском радију.

        "Верујем да ће овдашње правосудне институције профункционисати. До сада нису или су функционисале минимално по логици - направи што мање и што касније и осуди што мањом казном када су у питању злочини над припадницима српског народа", казао је председник СНВ.

         Према његовом мишљењу, треба изнаћи модалитет суживота, али "не мешање костију, што је (први хрватски председник Фрањо) Туђман предлагао за Јасеновац".

         "За то је потребан саговорник", рекао је Пуповац који тврди да у хрватској постоје институције које се томе противе. И на страни хрватског народа постоје важне институције које не дају да се то мења, већ да се држи тако као важан инструмент у контроли свести и сећања људи".           

         Потребно је другачије говорити о прошлости, о томе колико је влада у Загребу заправо била блиска влади у Београду", казао је он.

 

Извор: Радио ХРТ

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари