Бодљикавом жицом против Срба

ЕУЛЕКС ЗАУСТАВИО СРПСКЕ ПРИВРЕДНИКЕ НА ЈАРИЊУ

         Припадници Еулекса развукли су бодљикаву жицу и тако зауставили српске привреднике који су за данас највили двосатну блокаду на административном прелазу Јариње, због непоштовања споразума о интегрисаном упорављању прелазима.

         Више  десетина возила Срба из четири општине са севера Косова стигло је у 10.15 часова до прелаза Јариње, на косовској страни, где су заустављени, јер им није дозвољено да дођу до интегрисаног прелаза који се налази на територији централне Србије.

         Њих су зауставили припадници Еулекс полиције који су развукли бодљикаву жицу и поставили  препреке на магистралном путу Рашка - Лепосавић испред административног прелаза Јариње.

         Привредници траже да на КиМ дођу шефови владиног тима за дијалог с Приштином и владине Канцеларије за КиМ Дејан Павићевић и Александар Вулин да објасне шта је догодило с владиним обећањима и гаранцијама.

         У Еулексу тврде да нису званично обавештени о другачијем царинском режиму на Јарињу и прете казнама због неплаћања царина.

         Један од представника привредника са севера Косова Славиша Милентијевић изјавио је раније да привредници са севера Косова не желе да плаћају порез косовским институцијама већ Републици Србији, што је разлог за њихово негодовање које ће исказати двочасовном блокадом прелаза Јариње.

         "У време протеста биће пропуштана само приоритетна возила, попут хитне помоћи, а ако косовски цариници наставе да инсистирају на царињењу робе, привредници ће радикализовати своје протесте", казао је Милентијевић.

         Председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић каже за Б92 да локалне самоуправе нису учествовале у организацији најављене блокаде.

         "Оно што знам да ће ти протести бити двочасовни, да неће бити никаквог насиља, и очекујем да међународна заједница, пре свега Еулекс, добију јасне инструкције из Брисела да се то постизања коначног договора о томе да ли ће бити царине на северу покрајине, уколико их буде како ће се ти приходи делити, колико ће процената ићи локалним самоуправама, преко којег рачуна, да се роба за север покрајине не царини, да се привредници не ометају у њиховим делатностима", каже Пантић.

         Блокаду организују привредници који су се нашли у проблемима због чињени да упркос договору из Брисела морају да плаћају царине и да шаљу робу на терминале у јужном делу Косовске Митровице, а да акцизну роба шаљу на прелаз Мердаре.

         На интегрисаном прелазу Јариње контролу саобраћаја од 10. децембра обављају, поред Еулекса, и припадници косовске полиције и МУП-а Србије

Извор: Факти/Агенције

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари