Иако је реликт Хладног рата и јучерашњи агресор, NATO Вучићевој Србији нуди „нови почетак“

СТОЛТЕНБЕРГ: СНАЖНО ВЕРУЈЕМ У ПОТЕНЦИЈАЛ НАШЕ САРАДЊЕ,

УЗ ПУНО ПОШТОВАЊЕ ВАШЕ НЕУТРАЛНОСТИ

Јенс Столтенберг и Александар Вучић

  • КАКВО ФОЛИРАЊЕ: „Србија игра важну улогу - изговорио је Јенс Столтенберг у Београду и остао жив - у изградњи безбедности на Западном Балкану, Европи и широм света“

         ГЕНЕРАЛНИ секретар NATO Јенс Столтенберг изјавио је данас у Београду да NATO поштује војну неутралност Србије и подржава њена настојања да постане чланица Европске уније.

         „Снажно верујем у потенцијал сарадње Србије и NATO, уз пуно поштовање ваше политике неутралности. Поздрављам ваше напоре да постанете чланица ЕУ јер је Србија члан европске породице“, изјавио је Столтенберг на заједничкој конференцији с премијером Србије Александром Вучићем.

         Вучић  је истакао да је Србија војно неутрална, али да ће наставити да сарађује с NATO.

         „NATO доживљавамо као партнера и бићемо поуздан партнер, а када Срби то кажу онда то заиста и значи, не само у лаким, него и у тешким временима“, казао је премијер.

         Вучић је рекао да Србија с NATO може да сарађује, између осталог, у решавању избегличке кризе, обуци полицајаца и војника и када је у питању присуство NATO на Косову.

         Столтенберг је рекао да је дошао у Београд „у име новог почетка“ у односима NATO и Србије и нагласио да од сарадње имају користи обе стране.

         „Србија игра важну улогу у изградњи безбедности на Западном Балкану, Европи и широм света“, изјавио је Столтенберг.

         Додао је да Србија пружа добродошлицу хиљадама миграната, да се залаже за мир и стабилност као председавајућа ОЕБС и доприноси међународној безбедности слањем својих војника у мисије УН и ЕУ.

         Столтенберг је поздравио дијалог Београда и Приштине, истакавиши да су нормализација и дијалог једини пут напред.

          Кфор ће остати на Косову све док постоји потреба за то и додао да је његово присуство веома важно за дијалог Београда и Приштине.

         „Присуство Кфора је кључ за олакшање дијалога и за обезбеђивање неопходних гаранција за дијалог Београда и Пришине. Подржавамо дијалог јер је та врста нормализације потребна да би се створила ситуација у којој Кфор више неће бити потребан“, казао је шеф NATO.

         Такође је поздравио кораке које је Србија предузела у циљу јачања сарадње са суседима и додао да „треба гледати у будућност, а не у прошлост“.

         Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари