Додик: Ако Бошњацима није стало до овакве БиХ – није ни Србима

„ХОЋЕМО ДА СЕ ВЛАСТ БиХ ШТО ПРЕ ФОРМИРА, АЛИ СЕ ОКО ТОГА НЕЋЕМО МНОГО ТРУДИТИ“

Милорад Додик и Александар Лукашенко

* „Уместо да условљавамо ми који нисмо задовољни статусом у оквиру БиХ, условљавају Бошњаци који су увек фаворизовани од стране међународне заједнице”

* Са председником Молдавије, Игором Додоном, договорио посету БиХ на јесен, док је белоруског лидера Александра Лукашенка позвао у посету

* Са Виктором Орбаном најавио скоре сусрете -  више на приватној основи

___________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да су странке из Српске спремне за формирање Савјета министара, али да не прихватају било каква условљавања.

         “Уместо да условљавамо ми који нисмо задовољни статусом у оквиру БиХ, условљавају Бошњаци који су увек фаворизовани од стране међународне заједнице”, рекао је Додик.

         Он је истакао да су Срби доведени у позицију чекања због непотребних условљавања.

         “Требало је одмах формирати Савет министара и наставити се бавити питањима, чак и онима које форсирају Бошњаци. Наш приступ је једноставан, хоћемо што пре да формирамо власт, али нећемо се много око тога трудити. Ако њима није стало до овакве БиХ, није ни нама”,  поручио је Додик.

         Он је додао да највећу штету због неформирања власти трпи БиХ.

         Додик је истакао да би Молдавија, односно начин на који су главне молдавске странке одлучиле да реше политичку кризу у тој земљи, могао да послужи као пример за превазилажење кризе у БиХ.

         Додик, којег је председник најмање државе настале распадом СССР-а, Игор Додон, упознао са консензусом који су постигле проруска и проевропска партија и формирале нову владу у Кишињеву, а разлике оставиле по страни, каже да би то, можда, могао да буде пример и за БиХ.    

         "Многи, и у БиХ, а и неки на Западу, не желе да виде Републику Српску као фактор за доношење одлука, него покушавају да је развласте, тако да је наша упорна борба за права стечена уставом и Дејтонским споразумом изградила идентитет упорне борбе за нашу позицију", каже Додик.

         Додик, који је у Минску са предсједником Белорусије Александром Лукашенком разговарао углавном о економским темама, каже да та земља има развијену производњу машина и превозних средстава из области рударске индустрије, као и развијену производњу пољопривредних машина и аутобуса, што би могло да буде занимљиво за БиХ и Републику Српску.

         Са председником Молдавије Игором Додоном, са којим се срео у Минску, договорио је посету БиХ на јесен, док је Лукашенка позвао у посету.

         Са Виктором Орбаном најављује скоре сусрете, како каже, више на приватној основи.

Додик се у Минску срео и са

руским премијером Медведевом

         Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик сусрео се вечерас у Палати независности у Минску са премијером Руске Федерације Дмитријем Медведевом.

         Сусрет је уприличен уочи свечане вечере коју је за високе званице приредио председник Белорусије Александар Лукашенко поводом свечаног отварања Европских спортских игара којем је присуствовао и Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари