Додик: Крајем октобра ћемо одбацити и Бонска овлашћења и све што је помоћу њих наметнуто

„ПОНУДИЋЕМО ФБиХ ДА О ТОМЕ РАЗГОВАРАМО, АКО ОДБИЈУ – ИМАЋЕМО ПРАВО ДА ИЗАЂЕМО ИЗ НАМЕТНУТОГ“

Педи Ешдаун, Кристијан Шварц-Шилинг и Карл Билт

* „Декларација СДА само је врх нечега што је високи представник годинама радио, што је охрабривао и што је његов коначни циљ. Нема никаквог босанског идентитета, а једина република која овде може постојати јесте Република Српска

* „Све што су радили високи представници, заједно са Декларацијом СДА, биће обухваћено закључцима Народне скупштине РС, који ће се базирати на Уставу и Дејтону

____________________________________________________________________

         КРАЈЕМ октобра биће заказана седница Народне скупштине РС, а материјали и документи који се приремају неће бити само одговор на Декларацију бошњачке СДА, најавио је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

         "Страначки документ СДА само је врх нечега што је високи представник годинама радио, што је охрабривао и што је његов коначни циљ. Нема никаквог босанског идентитета, а једина република која овде може постојати јесте Република Српска", рекао је Додик у интервјуу за данашњу "Политику".

         Он истиче да је све што је високи представник радио у БиХ не може да опстане и буде легализовано, јер је рађено мимо прописа и Дејтонског споразума.

         "Све то, дакле од Декларације СДА и онога што је радила међународна заједница, биће обухваћено закључцима Народне скупштине РС, који ће се базирати на Уставу и Дејтону", рекао је Додик.

         Према његовим речима, базична ствар јесте да се не допусти да се заборави да су такозвана Бонска овлашћења подвала и превара, да нису базирана на праву, али је на бази њих кроз интервенције високог представника и путем наметања рјешења, промијењен политички систем у БиХ.

         "Одбацићемо такву праксу и сама Бонска овлашћења, те о томе затражити дијалог с Федерацијом БиХ", рекао је Додик.

         "Ако не буду хтјели разговарати, ми ћемо након што се одбије дијалог да се ствари у БиХ приведу Уставу БиХ, имати легално право да изађемо из пројеката које је наметнуо високи представник", навео је Додик.

         Он каже да су приче како ће се за мјесец дана формирати власт на нивоу БиХ неозбиљне и дају их неодговорни политичари, јер од тога нема ништа.

         Напомиње да велики број пројеката стоји.

         "Све то говори о једној потпуно бесмисленој земљи, коју сви из неког мени непознатог разлога још покушавају да очувају. Шта ће нама Савјет министара који неће да верификује нешто од важности за РС по осам мјесеци?", закључио је Додик.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари