Ненад Илић: Ове литије су отворено небо, хвала што сте ми дозволили да то небо видим уживо

КРСТ НА ЧЕЛУ ЛИТИЈЕ У НИКШИЋУ НОСИО СЕЛЕКТОР БОКСЕРА ЦРНЕ ГОРЕ БОШКО ДРАШКОВИЋ

* Учесницима литије у Подгорици беседио отац Ненад Илић, познати филмски режисер, публициста и писац који служи у Амстердаму. Подсетио је да је Подгорица град у којем је рођен Свети Симеон Мироточиви и да су он и Свети Сава направили код-шифру нашем народу, која је једина у којем он може да функционише како треба, а то је везаност небеског и земаљског

* „Сава и Немања су оставили да то мора да буде стално заједно. Ви ћете видети – нагласио је Илић - небо отворено и анђеле који силазе и пењу се! Па и ја сам дошао овде да видим небо отворено. Држите то небо отвореним због вас и због свих нас. Литије су већ надишле повод и узрочнике ових окупљања”

___________________________________________________________________________

        ЕПИСКОП диоклијски Методије са свештенством предводио је улицама Подгорице свенародну литију за спас светиња а по повратку испред храма је узнео молитве са спас, здравље свих грађана Црне Горе и целог света.

        На литији је био и отац Ненад Илић, који служи у Амстердаму, познати филмски режисер, публициста и писац, који је верном народу казао да је дошао из далека и да сва дијаспора у Амстердаму, Лондону, Берлину, Њујорку, Сиднеју… сада зна где им је центар, те да се ништа веће и важније од ових литија не дешава ни у православљу ни у целом свету:

        «Ви правите величанствену икону, какву не памтимо, на којој се сви видите”, казао је отац и додао да и сам први пут у свом животу пред собом види народ “сваког од вас са свећом, са иконом у заједничкој икони”.

        Поручио је да ћемо сви заједно победити зато што коначно знамо “да бисмо сачували светиње, морамо да сачувамо светост свакога од нас, да волимо своје ближње и да у сваком ближњем видимо оно Божије у њему и помогнемо да оно боље изађе на површину”.

        Тада ће, како је нагласио, светиње заувек бити наше и онда имамо зашта да будемо у светињама и нико нам их не може узети.

        По његовим речима, литије су одавно надишле повод и узрочнике свог окупљања, али оне нису само борба и протест за очување светиња:

        “Ви показујете целом свету, прво нашем народу и овим просторима, да не мора народ бити манипулисан политиком и вођен мајсторима маркетинга и чуда. Ви ћете пронаћи како народ може да сачува контролу над било којим властима, да буде и по Богу и људима”, казао је отац Ненад Илић.

        Подсетио је да је Подгорица град у којем је рођен Свети Симеон Мироточиви и да су он и Свети Сава направили код-шифру нашем народу, која је једина у којем он може да функционише како треба, а то је везаност небеског и земаљског.

        „Сава и Немања су оставили да то мора да буде стално заједно. Ви ћете видети небо отворено и анђеле који силазе и пењу се! Па и ја сам дошао овде да видим небо отворено. Држите то небо отвореним због вас и због свих нас.”

        Како је нагласио сва јеванђеља која пратимо кроз Велики пост и на литургијама су сишла међу нас, тако да свешетене литије овом земљом личе на Христов ход који је пролазио са својим ученицима и народом који га је пратио. А сви они, било да су им имена запамћена или не, забележени су у Царству Божијем:

        “Пролазећи том земљом они су је направили Светом земљом. Ви освећујете и чистите све оно што овде није било свето. Ви желите да живите у светој земљи и свима нама сте дали наду да није крај, да нису људи осуђени да буду мале јединке. Једни од других добијамо снагу и ову лепоту кад видимо једни друге као анђеле на небу, безбројне душе Божије овде окупљене у истом циљу. ”

        Указао је и на то да је увек наше било да спајамо и да је нашем народу Бог дао тежак положај на граници светова, између Истока и Запада, истичући да су наши манастири управо спој оног најлепшег што је остављено у уметности и култури.

        Чешће него мост спајања Истока и Запада, спајања цивилизација, морали смо, нагласио је, да будемо бедем и да заустављамо бујице неверја са Истока углавном, а некада и неког кривоверја са Запада:

        “Бог нам је дао да будемо бедем или мост. Као бедем смо пуно страдали јер нисмо користили у миру своје дарове и нисмо терали једни друге да их употребимо у миру. И Бог нас је на неки начин мило погледао и није нам дао да пропадамо већ нам је дао да можемо да се жртвујемо и мученичким жртвама оправдамо своје нечињење у миру”, беседио је отац Илић.

        Објаснио је да смо први пут нашли начин, жељу, вољу и снагу да у миру употребимо своје дарове:

        “Хвала Богу за светитеље који су са нама и који су нам све ово омогућили! Хвала Богу што живите у овом складу, што сте показали шта је заправо Црква Божија.”

        Појаснио је да су и владике и свештеници и народ Божији уједно Црква која је присуство Царства небеског на земљи и да су ове литије то отворено небо.

        “Хвала вам што сте ми дозволили да будем са вама и да видим то отворено небо уживо”, закључио је свештеник Ненад Илић.

        Испред храма, деца полазници школе веронауке при Цркви Светог Ђорђа у Доњој Горици, предвођени вероучитељицом Видосавом Живковић, уприличила су пригодан  програм.

       

Никшић: Литије су показале како треба

градити будућност Црне Горе

        КРСТ на челу литије у Никшићу носио је селектор боксерске репрезентације Црне Горе, Бошко Драшковић.

        На Тргу слободе, након поздравне ријечи оца Миодрага Тодоровића, окупљенима се обратио отац Радмило Чизмовић, парох пјешивачки.

        “Тешко је борити се са безбожним, тешко је убјеђивати озлобљенога и безбожнога ријечима”, рекао је отац Радмило, нагласивши да се за њих треба пуно молити.

        “Прије ћемо их убиједити добрим дјелима, милосрђем и доброчинством”, додао је.

        Нагласио је да сабрања четвртком и недељом учеснике чине умнима и обоженима:

        “Литије су показале да се на братској слози, љубави, помирењу, разумијевању може и мора градити будућност наше дјеце и наше државе Црне Горе”.

        “Човјеку је дат избор хоће ли му у животу узор бити лик Христов и Свети Василије Острошки или Јуда Искариотски, да ли ће се подићи до небеса или се спустити до крајњег ништавила”, рекао је отац Радмило.

         https://mitropolija.com/2020/03/12/otac-nenad-ilic-litije-su-nadisle-povod-i-uzrocnike-svog-okupljanja/

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари