Боцан-Харченко: Запад намерно не даје да Еулекс и Кфор попуне „безбедносни вакуум“ на КиМ

АМБАСАДОР РУСИЈЕ У БЕОГРАДУ: ПРЕПУШТАЈ ТАЈ ВАКУУМ АЛБАНЦИМА, А ТО ЈЕ ПУТ КОЈИ ВОДИ У СУКОБЕ

* „Не може се разумети зашто шеф евродипломатије Борељ сматра да ни Еулекс, ни Кфор не могу да попуне тај вакуум да би се избегла криза. Управо то спада у надлежност тих међународних присустава.  Нека се Борељ упозна са њиховим мандатима

____________________________________________________________

         AМБАСАДОР Русије у Београду Александар Боцан-Харченко саопштио је да Запад намјерно оставља "безбедносни вакуум" на Косову и Метохији да би га попуниле снаге косовско-албанске специјалне полиције и упозорио да је то пут који води ка сукобу.

       Саопштење руског амбасадора у Београду преносимо у целости:

       - Косовски "премијер" Курти је још једном одбио предлоге Европске уније о стабилизацији ситуације на северу Косова, која је на ивици сукоба. Председник Србије Александар Вучић је још једном показао конструктивно опредељење. Нећу се чудити ако Запад, без обзира на то, настави да понавља тезу о обостраној одговорности Београда и Приштине за повећање тензија.

        Скроз лажна порука.

       Наравно да је "безбедносни вакуум", о којем говори високи представник ЕУ за спољне послове и безбједност Жозеп Борељ, опасан. Ту нема никакве расправе. Међутим, није могуће разумјети зашто шеф евродипломатије сматра да ни Еулекс, нити Кфор не могу да га попуне да би се избегла криза. Управо то спада у надлежност тих међународних присустава.

       Сматрам да би вредило да се Борељ упозна са њиховим мандатима.

       Чини се да Запад намјерно оставља "безбједносни вакуум" да би га попуниле снаге косовско-албанске специјалне полиције.

       - Упозоравамо: то је пут који води ка сукобу - саопштио је Боцан-Харченко.

       Подсећања ради, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти јуче је у Бриселу одбио предлог ЕУ за деескалацију ситуације на КиМ, а током ноћи Приштина је на захтјев Америке одложила за 48 сати одлуку о кажњавању оних који нису извршили пререгистрацију возила са српских на таблице РКС.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари