Бихаћ је сада муслимански јер су усташе побиле 15.000 његових Срба

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ ПОВОДОМ СУТАШКОГ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА У ГАРАВИЦАМА

* Милорад ДОДИК: „Гаравице су неправедно запостављене у социјалистичком систему. Српске жртве су минимизиране, заборављане, а гробнице које се простиру широм земаља у којима Срби живе и данас проговарају тишином, а ни опелом нису опојане. Комунистички режим је ове српске жртве називао 'жртвама фашизма', без одређења нације и вере, а све зарад лажног братства и јединства

* „Највећа победа српског народа то што постоји и данас и што успева да отргне од заборава скоро 15.000 својих предака који су (у околини Бихаћа) своје главе приложили олтару отаџбине. Република Српска јесте и њихова отаџбина, коју ћемо само још више снажити и градити, сећајући се палих предака, али и зарад потомака и светле будућности

____________________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је, поводом обележавања 79 година од усташког злочина над Србима у Гаравицама, да то место представља једно од највећих српских стратишта у такозваној НДХ, али и једно од највећих у Европи у Другом светском рату.

       "Гаравице су место масовног погубљења, масовна гробница и спомен-подручје у непосредној близини града Бихаћа. Почетком Другог светског рата 1941. године у Гаравицама су усташе извршиле масовни покољ српског цивилног становништва када је убијено више од 12.000 људи, међу којима и велики број деце. Убијени становници Бихаћа и околине су били скоро искључиво Срби и у мањем броју Јевреји", истакао је Додик.

       Према његовим речима, Гаравице су данас неми свједок који потврђује какви су монструми тада ходали тим крајевима.

       "Усташе су у Гаравицама показале своје право лице, своју свирепост и бездушност. Гаравице али и још десетине и десетине јама и гробница, нису само сведоци постојања злочинаца и злочина. Ове јаме су сведоци постојања жртве коју су немо и смерно подносили обични људи. Својом тамом и хладноћом, својим хумкама, оне од нас и будућих генерација траже понизност и сећање", истакао је Додик.

       Српски члан Председништва је нагласио да остаје питање шта је усташе нагнало да убијају недужне сељаке, раднике, занатлије, а посебно децу, али да одговора нема, нити га очекујемо.

       Једноставно, истакао је он, постојала је замисао и тежња да Срби нестану и нису бирали средства да би дошли до тог циља, а циљ им је био да имају државу без Срба и стога су наше претке одводили у логоре смрти и већ спремљене гробнице, као што су то учинили и у Гаравицама где лежи 12.000 Срба.

       Он је подсетио да се у Гаравицама десио један од првих злочина усташких крвника над српским становништвом, а сама чињеница да град Бихаћ 1949. године није имао више становника од броја погубљених Срба, говори да се те 1941. године све српско довело над јаму у Гаравицама и завршило у гробницама.

       „Гаравице су неправедно запостављене у социјалистичком систему. Тада је запостављано све што је српско. Српске жртве су минимизиране, заборављане, а гробнице које се простиру широм земаља у којима Срби живе и данас проговарају тишином, а ни опелом нису опојане. Комунистички режим је ове српске жртве називао 'жртвама фашизма', без одређења нације и вере, а све зарад лажног братства и јединства. Овде су убијани православни Срби, само зато што су православни Срби. Наша дужност је да изнесемо праву истину", нагласио је Додик.

       Наводећи да у Гаравицама, Карађорђевом селу и Церавицама лежи од 12 до 15 хиљада недужних Срба који су убијани на зверски начин, српски члан Председништва је указао да је почетком Другог светског рата постојала српска држава са ове стране Дрине, злочини се не би дешавали у оволиком обиму.

       "Република Српска је данас гаранција опстанка и живота Срба. Институције Српске предано раде како би Српска сваким даном била јача и просперитетнија држава. Овај злочин је свима опомена, шта се може десити ако немамо своју државу. Зато, још одлучније и сложеније морамо бранити интересе Републике Српске свагде и увек, јер без Српске био би доведен у питање и опстанак нашег српског народа", констатовао је Додик.

       Српски члан Председништва је нагласио да је највећа победа српског народа то што постоји и данас и што успева да отргне од заборава скоро 15.000 својих предака који су своје главе приложили олтару отаџбине.

       „Република Српска јесте и њихова отаџбина, коју ћемо само још више снажити и градити, сећајући се палих предака, али и зарад потомака и светле будућности", поручио је Додик поводом обележавања 79 година од усташког злочина у Гаравицама.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари