Додик: Ако условљавања потрају – СНСД ће одбити да буде део власти на нивоу БиХ

„УЧЕШЋЕ У ВЛАСТИ САМО У САВЕТУ МИНИСТАРА БиХ ЗНАЧИЛО БИ ДА СМО ИКЕБАНА“

* „Нећемо прихватити активирање Акционог плана за чланство у НАТО (МАП), нити слање АНП. Одређене облике сарадње са НАТО већ имамо, то има и Србија, па чак и Русија и у том облику нам сарадња не представља проблем. Али да урадимо било шта што би личило на АНП - за нас је неприхватљиво и ми то нећемо урадити. Уколико они мисле да треба да истрајавају на том захтеву, онда нека бирају друге партнере“        

* „Република Српска има озбиљну штету због нефмормирања власти на нивоу БиХ, али нико не треба да рачуна на то да нам је власт толико привлачна да бисмо урушли своје основне принципе. Српска је против пута у НАТО и тамо неће ни стићи“

_______________________________________________________________________

        МИЛОРАД Додик, председник СНСД, изјавио је да треба одбацити условљавање у процесу формирања власти на нивоу БиХ и упозорио да ће, уколико то потраје још извесно време, СНСД јавно рећи да не жели да буде део власти.

        "Условљавање су прихватили неки представници међународне заједнице приклањајући се бошњачким напорима да наметну одређене одлуке које би требало да буду донесене у вези са националним годишњим планом за НАТО (АНП). То и не може бити национални план јер у БиХ живе најмање три народа", рекао је Додик новинарима у Српцу.

        Он је поновио да неће прихватити активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у (МАП), нити слање АНП-а.

        "Одређене облике сарадње са НАТО већ имамо, то има и Србија, па чак и Русија и у том облику нам сарадња не представља проблем. Али да урадимо било шта што би личило на АНП - за нас је неприхватљиво и ми то нећемо урадити. Уколико они мисле да треба да истрајавају на том захтеву, онда нека бирају друге партнере. Неки из Републике Српске су се охрабрили да то ураде. Ми водимо принципијелну и јасну политику која не оставља дилему. Сигурно то нећемо урадити", каже Додик.

        Он је додао да остају отворени за разговоре уколико друга страна жели да имплементира изборне резултате, али да људи из СНСД губе интерес за учешће у институцијама власти на нивоу БиХ како време пролази.

        "Та амбиција наших људи опада у условима када су на свим местима на нивоу БиХ извршена именовања у оквиру старе структуре. Учешће само на нивоу Савета министара би било више икебана и одговорност, а не могућност за реформе", нагласио је Додик.

        Коментаришући изјаву новог председавајућег Дома народа Драгана Човића да ће увести нову динамику у преговоре о формирању власт, Додик је навео да су разговарали о томе у недељу навече у Словачкој, али да не зна да ли ће ускоро доћи до формирања власти.

        Додик је истакао да ће формирање власти вероватно бити и тема на опроштајној вечери у уторак са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини и њеним тимом који је радио на прикључењу Балкана ЕУ, као и другим састанцима на високом нивоу у Бриселу.

        "Та прича је већ дегутантна. Неформирање власти је направило озбиљну штету читавом друштву и кретању БиХ. Република Српска има озбиљну штету због нефмормирања власти, али нико не треба да рачуна на то да нам је власт толико привлачна да бисмо урушли своје основне принципе. Српска је против пута у НАТО и тамо неће ни стићи. Ако они базирају своје политике на нечему другом - то значи стајање и ја ту не могу ништа", истакао је Додик.

        Он је прецизирао да је предвиђено да у Бриселу буду чланови Председништва БиХ и председници држава региона.

        "Биће организован низ састанака укључујући и разговор са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом који остаје у новом сазиву Европске комисије као један од важних комесара", рекао је Додик.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари