Додик: Амбасаде и амбасадори неких земаља у БиХ имају већу снагу од Председништва БиХ

„УСТАВНИ СУД ЈЕ МОНСТРУМ КОЈИ ЋЕ ДОЋИ ГЛАВЕ ЦЕЛОЈ БиХ – КРШИ И УСТАВ И ВРШИ ПРИТИСАК НА НАРОД“

* „Ја у Председништву БиХ представљам базичне ставове Српске... Председништво не функционише у складу са Уставом јер су му путем закона разграђена и минимизирана уставна овлаштења до нивоа енглеске краљице

* „Босна може да преживи, али и да не преживи. БиХ је могућа као земља три конститутивна народа, а ако инсистирамо на причи о грађанској БиХ - то је подвала и то је немогуће

* На питање да ли ће се повући са функције лидера СНСД-а на којој је 18 година и да ли ће ту функцију некоме препустити: „Бићу председник странке све док ме буду бирали њени чланови. Мислим да сам у најбољим годинама за политику без обзира што сам некима досадио. Моје најбоље политичке године тек долазе

_________________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Уставни суд БиХ дужан да оцени да ли је одлука Централне изборне комисије /ЦИК/ о пролонгирању локалних избора донесена у складу са Уставом и закону, наводећи да закон јасно каже да се избори могу пролонгирати до 30 дана и да то никако не може бити 40.

        Додик је констатовао да је та одлука ЦИК-а незаконита, те да је чуо да ће се Уставни суд прогласити ненадлежним приликом одлучивања о апелацији коју је у вези са пролонгирањем избора поднео СНСД.

        Нагласио је да Уставни суд има своју улогу и да та институција постоји у Уставу БиХ, али да су често злоупотребљавали своју надлежност.

        "Нигде у свету нема Уставног суда какав је овај у БиХ који је сурогат и монструм. О уставности и законитости неке одлуке сасвим је легитимно да се затражи мишљење Уставног суда", рекао је Додик за Телевизију Ал џазира, додавши да се у Уставном суду обично прогласе ненадлежним у стварима о којима треба да одлучују.

        Он је оценио да је то "монструм институција која ће доћи главе цијелој БиХ".

        На питање да ли његове изјаве о Уставном суду представљају притисак на правосуђе, Додик је одговорио да они врше притисак на народ јер крше Устав и законе.

        Упитан да ли се у Председништву као институцији надлежној за спољну политику могу договорити о питањима из те области, Додик је рекао да је он српски члан Председништва из Републике Српске и да представља базичне ставове Српске.

        "Република Српска је фокусирана на функционисање Председништва у складу са Уставом. Предсједништво не функционише у складу са Уставом јер су му путем закона разграђена и минимизирана уставна овлаштења до нивоа 'енглеске краљице' да се појављује једном до два пута у политичком животу", рекао је Додик.

        Он је нагласио да је све мимо Устава пренесено на неке друге институције, те да је одлукама високог представника и онима које је доносила Парламентарна скупштина БиХ разграђена улога Председништва.

        "Од свих послова које сам радио, ово ми је најдосаднији", рекао је Додик и додао да амбасаде и амбасадори неких земаља у БиХ имају већу снагу од Председништва БиХ.

        Говорећи о европском путу БиХ, Додик је навео да европске интеграције нису спорне и да оне остају, али да се Председништво и у тој области показало неефикасно.

        „Сада смо добили далеко теже услове. Имамо 14 услова и неки од њих коче БиХ на путу ка ЕУ", констатовао је Додик.

        Додик је поручио да није против БиХ, али да она мимо Дејтонског мировног споразума и Устава не може да живи.

        "То се показује све ово време. Морамо да нађемо реалан однос у коме ћемо сви све уважавати и покушати нешто да урадимо", рекао је Додик и додао да су, уколико тога не буде, могуће различите варијанте - и да "Босна преживи, али и она да не преживи".

        "БиХ је могућа као земља три конститутивна народа, а ако инсистирамо на причи о грађанској БиХ - то је подвала и то је немогуће", нагласио је Додик.

        На питање да ли ће се повући са функције лидера СНСД-а на којој је 18 година и да ли ће ту функцију некоме препустити, Додик је рекао да ће бити председник странке све док га буду бирали њени чланови.

        "Мислим да сам у најбољим годинама за политику без обзира што сам некима досадио", рекао је Додик и поручио да његове најбоље политичке године тек долазе.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари