Додик: БиХ је протекторат Америке и њених савезника, убрзо могу прећи и на претње грубом силом

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ НАСТУПИО НА ЈУБИЛЕЈНОМ САМИТУ ПОКРЕТА НЕСВРСТАНИХ У БЕОГРАДУ

* Учесницима самита предочио да БиХ, ако жели да буде земља, мора прво да се ослободи међународног туторства и да постане слободна, а да се народима, људима, грађанима унутар БиХ дозволи да се договоре каква је БиХ могућа

* Додатно нагласио: „Све друго води у раскол... БиХ је пред распадом, а ови који држе протекторат и управљају тиме показују све већу нервозу и покушавају разним претњама санкцијама, а вероватно ће ускоро почети да прете и грубом силом"

* На Београдском сајму наоружања посетио штанд Техничког ремонта Братунац /ТРБ/ и рекао да је веома важно што постоји таква компанија у РСу условима када је међународни фактор демонтирао наменску индустрију у Српској, а у Федерацији БиХ оставио више од 10 фирми које се баве производњом војне опреме и наоружања

____________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је веома важно што су се на Самиту несврстаних у Београду чули ставови Републике Српске и да је овај скуп био прилика да у обраћању каже да је БиХ земља неслободе, протекторат САД, једног броја европских земаља, Јапана и Канаде, те да те земље руше систем УН.

       Додик је рекао да је имао прилику да каже да су те земље дио нелегалног Савета за имплементацију мира, који је наметао одређена решења и давао подршку опет нелегалном високом представника, који се упустио у законодавну и уставну материју.

       "Ово је била прилика да кажем да те земље руше систем УН да им није потребна дозвола Савета безбедности УН за именовање сваког високог представника, што је овај пут изостало и да они покушавају да наметну човека који, опет, блефира да је он неки високи представник и да има неку моћ", изјавио је Додик новинарима у Београду у паузи Самита.

       Према његовим речима, то говори да БиХ, ако жели да буде земља, мора прво да се ослободи међународног туторства и да постане слободна, а да се народима, људима, грађанима унутар БиХ дозволи да се договоре каква је БиХ могуће.

       "Све друго води у раскол и веома јасно сам рекао да је БиХ пред распадом и да то, ови који држе протекторат и управљају тиме показују све већу нервозу и покушавају разним претњама санкцијама, а вероватно ће ускоро почети да прете и грубом силом", истакао је Додик.

       Он је додао да је то својствено великим, арогантнима, који мисле да је све допуштено и зато је било важно да се то каже земљама које деле вредности Покрета несврстаних, јер су многе од њих веома зависне од великих сила.

       Додик је подсетио да је у обраћању на самиту говорио и о томе како је систем међународне солидарности буквално пропао на почетку пандемије вируса корона, да су велике земље гледале само себе, а мале натерале на готово хаотичну потрагу за медицинског опремом и средствима у то време.

       "Видим да је то искуство и свих других земаља, сви представници влада и министри управо истичу ту димензију једног хаоса, а то се касније пренијело и на вакцине. То је било потребно овде рећи, подијелити и бити део значајног дела земаља које имају слично искуство", навео је он.

       Додик је рекао да је разговарао и са председником Генералне скупштине УН Абдулом Шахидом, који је водио претходно заседање Генералне скупштине и који има амбицију да она има далеко већи значај него до сада.

       "Његова импресија је да је неопходно у времену овакве нестабилности апсолутно јачати глобалну организацију УН, с чиме се сам се сагласио", рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

       Додик је напоменуо да ће одржати, на маргинама самита, низ билатералних сусрета са министрима земаља Несврстаних, између осталог са представницима Ирака и Азербејџана.

Са председником Генералне

скупштине УН Абдулом Шахидом

       Он је рекао да је Покрет несврстаних преживео 60 година са већим или мањим успехом, али постоји, што говори о томе да основни принципи тог покрета важе и данас.

       "То се десило у време борбе за самоопредељење народа и прављења нових држава које нису биле прихваћене од досадашњих својих завојевача и то је било време у којем се промовисала слобода као императив свега", додао је он.

Директору ТРБ: Република Српска ће

подржати своју наменску индустрију

       Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик најавио је данас да ће Република Српска наставити да улаже и помаже своју наменску индустрију.

       Додик је током посете излагачима из Републике Српске на сајму наоружања у Београду навео да је потребна помоћ државе, која неће изостати, као и да Република Српска има право и хоће да подржи своју наменску индустрију.

       "Данас производња и промет наоружања су, очигледно, у снажном порасту, што говори о томе да је осећај нестабилности у значајном дијелу света висок, што продукује захтеве за новим борбеним средствима, оружјем и муницијом", рекао је Додик новинарима.

       Он је истакао да је с те комерцијалне стране веома важно да се Република Српска појављује као препознатљив извозник војне опреме и наоружања.

       Додик, који је на Београдском сајму посетио штанд Техничког ремонта Братунац /ТРБ/, рекао је да је веома важно што постоји таква компанија у Српској у условима када је међународни фактор демонтирао наменску индустрију у Српској, а у Федерацији БиХ оставио више од 10 фирми које се баве производњом војне опреме и наоружања.

       "Апсолутно је важно да се и код нас на неки начин одржи традиција. Познато је да је ТРБ имао интернационални значај у бившој Југославији и захваљујем се његовом тиму што су успели да рехабилитују значајан дио производње и успешно се појављују на сајмовима овог типа", рекао је Додик.

       Према његовим речима, осим те чињенице, важно је да ова компанија у Братунцу запошљава неколико стотина људи, а има намеру да освоји и неке нове производње, од којих ће једна бити лоцирана у околини Бањалуке.

       "Тако да ће, вероватно, на неком следећем сајму бити презентовани производи те нове фабрике", рекао је Додик.

       Он је честитао и ТРБ и Ваздухопловном заводу "Орао", који такође, излаже на сајму наоружања у Београду, зато што су истрајни и зато што освајају страна тржишта.

На штанду Српске на сајму наоружања

       "Наш МУП је направио уговор за 10 `Деспота`, развијајући овај производ заједно са ТРБ-ом. Мислим да ћемо ићи и даље. Драго ми је што чујем да је значајан број возила, борбених средстава, продат и у друге земље и да у том погледу све то фино функционише", истакао је Додик.

       Генерални директор ТРБ-а Славен Ристић захвалио је Додику на подршци сваки пут када ова компанија излаже на сајму наоружања и презентује своје производе и Републику Српску.

       "Сваки пут нам да прилику да презентујемо и фирму и нашу политику и нашу будућност, у суштини. Без Републике Српске и без подршке Владе и државе, овакви пројекти не би били могући", рекао је Ристић новинарима.

       Он је напоменуо да се ТРБ већ седам година у континуитету појављује на свим међународним сајмовима са новим производима, а данас представља возило "Деспот" са даљинско-управљивом борбеном станицом најновије генерације, као и пиштољ.

       "Крупним корацима идемо напред, запошљавамо људе, али без државе би то било немогуће", додао је Ристић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари