Додик: Бошњаци остварују национални план узурпације права Хрвата и Срба у БиХ

„ТО БОСНУ И ХЕРЦЕГОВИНУ ГУРА У ТЕШКУ ПОЛИТИЧКУ И ИНСТИТУЦИОНАЛНУ КРИЗУ“

* „Жељка Комшића су бошњачким гласовима довели на позицију хвратског члана Председништва, а неформирањем Савета министара Србима 10 месеци ускраћују право на легитимно представљање

* Нагласио да је спреман да се до 5. септембра појави у Председништву како би се решило питање формирања Савета министара, али и одмах упозорио да он више тим поводом неће заказивати седнице: „Они морају да знају и да нећу изаћи из Председништва, него ћу користити сва права као члан Председништва да заштитим права српског народа

* „У овом тренутку све челне функције у БиХ држе муслимани. Звиздић председавајући Савета министара и председавајући Представничког дома, господин Бакир Изетбеговић је председавајући Дома народа, Комшић председавајући Председништва. То је узурпација на штету Срба и Хрвата. Незаконита, неодржива, која БиХ гура у тешку институционалну кризу

* „Друга два члана Председништва често спомињу уставност. А где у Уставу пише да постоји надлежност БиХ за финансије, за одбрану, безбедносне агенције, Суд и Тужилаштво...? Нигде тога нема у Уставу. То би требало да знају они који стално тврде да се боре за Устав

__________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик упозорио је да Бошњаци у политичком смислу данас остварују национални план узурпације права Хрвата и Срба у БиХ, што се огледа у избору Жељка Комшића бошњачким гласовима на позицију хрватског члана Председништва и неформирањем Савјета министара чиме се Србима ускраћује право на легитимно представљање.

        „Србима 10 месеци након општих избора не дозвољавају да имају легитимно политичко представљање у институцијама БиХ. Они то раде зато што у овом тренутку све челне позиције на нивоу БиХ држе управо Бошњаци", рекао је Додик новинарима након отказивања ванредне седнице Председништва БиХ чија је једина тачка требало да буде именовање Зорана Тегелтије за председавајућег Савјета министара.

        Он је додао да незаконита узурпација позиција од Бошњака гура БиХ у тешку политичку и институционалну кризу, те поручио да неће дозволити да се Србима и Републици Српској ускраћују политичка права.

        Додик је рекао да је спреман до 5. септембра да се појави у Председништву и да се реши питање формирања Савета министара, али да он више тим поводом неће заказивати седнице.

        „Они морају да знају и да нећу изаћи из Председништва, него ћу користити сва права као члан Председништва да заштитим права српског народа“, поручио је Додик на конференцији за новинаре у седишту Републике Српске у Источном Сарајеву.

        Навео је да је повукао захтев за ванредну седницу Председништва због опасности да би се дошло у ситуацију да опет буде прегласан од стране друга два члана Председништва.

        "У складу са принципима Споразума (о формирању власти), у два наврата сам предложио седницу. Прву пре неколико дана када је Комшић предложио редовну седницу на коју је ставио 30 тачака дневног реда, између осталог и АНП и то на сумњив начин, без да се зна ко је предлагач.

        - Када смо почели рад, 15 тачака је скинуто, што значи да циљ није био рад, већ да се онемогући избор председавајућег Савета министара. Комшићев кабинет нас је обавестио да је затражио провере кандидата и те провере су стигле и потврдиле да су постоје сви законски услови за именовање кандидата. У том погледу су ми њих двојица саопштила да неће гласати за кандидата и да ми предлажу да та седница буде повучена", рекао је Додик а потом објаснио зашто је повукао захтев за данашњу седницу:

        "Имајући у виду прегласавање, одлучио сам да то повучем јер нисам имао други избор. Бошњаци остварују свој национални план узурпације свих места. Дерогирана су права Хравата и Срба и то производи тешку политичку ситуацију".

        Нагласио је да током преговора после избора није никоме било спорно да Србин треба да буде Председавајући Савета министара. али да су онда кренуле опструкције:

        "Није било спорно да треба да се изабере Србин за председавајућег Савета министара, као ни име које је предложио СНСД. Након избора Колегија ПД који је договорен између СДА, ХДЗ и СНСД, у тренутку када је то користило СДА који је био изложен проблемима, кренуло се у сталне опструкције формирања осталих тела", рекао је Додик.

        Он је додао да је БиХ улазила тихо, али сигурно, у тешку политичку кризу.     

        Коментаришући одлуке хрватског и бошњачког члана Председништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића да не гласају за кандидата за председавајућег Савета министара док се не пошаље АНП, Додик каже да им то одговара јер у овом тренутку Бошњаци држе све челне функције у заједничким институцијама.

        „Они то раде зато што у овом тренутку челне функције држе муслимани. Звиздић је председавајући Савета министара и председавајући Представничког дома, господин Бакир Изетбеговић је председавајући Дома народа, Комшић председавајући Председништва. То је узурпација на штету Срба и Хрвата. Незаконита, неодржива, која БиХ гура у тешку институционалну кризу", рекао је Додик.

        Српски члан Председништва каже да Комшић и Џаферовић често спомињу питање уставности, те упитао да ли је уставно да једна личност обавља функцију председавајућег Савета министара и председавајућег Представничког дома ПС БиХ.

        „Друга два члана Председништва често спомињу уставност. Шта то значи? Да ми нисмо за уставност? Где у Уставу пише да постоји надлежност БиХ за финансије, за одбрану, безбедносне агенције, Суд и Тужилаштво...? Нигде тога нема у Уставу! То би требало да знају они који стално тврде да се боре за Устав“ – упозорио је Додик. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари