Додик: Чим НАТО одустане од својих захтева, биће одблокирано формирање власти на нивоу БиХ

СНСД УСКОРО ПРЕД СКУПШТИНУ ИЗЛАЗИ СА АНАЛИЗОМ СИТУАЦИЈЕ И ПРЕДЛОЗИМА

* „СНСД ће одржати седницу Главног одбора половином септембра и утврдити Политичку платформу као одговор на новонасталу ситуацију, предложити је Народној скупштини Републике Српске на разматрање и усвајање. Све до заказивања седнице Народне скупштине остављам могућност да се пронађе формула изласка из ћорсокака у који су нас све довели појединци који имају изразито кратковиду политичку памет

* „Због наше, али и међународне јавности, желим да нагласим да је одлука о несврставању у било који војни блок одлука коју је донела Народна скупштина Републике Српске искључиво и само из интереса Републике Српске. Свако подваљивање да је наша одлука плод руског утицаја је сада већ смешно, и нико иоле озбиљан га не узима у разматрање

* „Теза да је наш став плод руског утицаја била је потребна неким политичким круговима како у Сарајеву, тако и у Републици Српској за додворавање водећим земљама чланицама НАТО-а, и видимо је као део антируске хистерије која је модерна посљедњих година у свету

* БиХ јесте у кризи, можда и у фази распадања, али она сигурно није у таквој ситуацији да је овде угрожен мир или безбедност и нико нема ниједан релевантан или озбиљан показатељ да ме демантује. Без обзира на све политичке разлике, БиХ је данас безбеднија и мирнија од много земаља које нису у фокусу међународне пажње

* „Сви који се позивају на пут ка НАТО-у због опште безбедности у БиХ - заваравају јавност, јер НАТО је још 1995. године ушао у БиХ и, колико видим, нема намеру скоро да оде“

_________________________________________________________________________

          СРПСКИ члан Председништва БиХ најавио је да ће СНСД, чији је лидер, у блиској будућности изаћи пред Народну скупштину Републике Српске са анализом актуелног стања, освртом на године у којима је Република Српска трпела ревизију Дејтонског споразума и са предлозима шта би требало да се ради у наредном периоду, а све што буде усвојено на тој седници парламента биће плод широких политичких консултација.

          "СНСД ће одржати седницу Главног одбора половином септембра и утврдити Политичку платформу као одговор на новонасталу ситуацију, предложити је Народној скупштини Републике Српске на разматрање и усвајање. Све до заказивања седнице Народне скупштине остављам могућност да се пронађе формула изласка из ћорсокака у који су нас све ставили појединци који имају изразито кратковиду политичку памет", нагласио је Додик у интервјуу Срни.

          Замољен да прокоментарише чињеницу да данас истиче рок предвиђен споразумом о формирању Савјета министара који су потписали председници СНСД-а, ХДЗ-а и СДА и који је утврђен као разумно време за именовање кандидата за формирање Савета министара, Додик је рекао да сада може да констатује да је, као и све у БиХ од Дејтона до данас, и то био покушај од споразума до неспоразума, и тако у круг.

          "Јавност у БиХ је свједок како је тај споразум рушен, а да се ни мастило од потписа на њему није осушило, како од неких потписника, тако и од домаћих али и међународних актера. СНСД, као партија која је победила на посљедњим Општим изборима и добила мандат да представља српски народ у заједничким институцијама, одговорно је ушла у разговоре о формирању тих институција, али нашу озбиљност нису пратили сви партнери из Федерације БиХ", истакао је Додик.

АНП се користи да се спречи улазак

СНСД у власт на нивоу БиХ

          Он је нагласио да Годишњи национални програм за чланство (АНП) у НАТО-у никада није био услов за формирање власти и потпуно је јасно да је сада испостављен као услов да се спречи улазак СНСД у заједничке институције.

          "Међутим, било би наивно, неозбиљно и нетачно рећи да је проблем неконституисања заједничких институција Годишњи национални програм за чланство у НАТО-у, јер није", рекао је Додик и упитао зашто 11 месеци од избора није формирана влада Федерације БиХ ако је АНП услов услова када бар у Федерацији нема спорења око тог документа, нити је СНСД политички субјект у том ентитету, нити тамо преговара Милорад Додик.

          Ако је све у реду, и ако је све због АНП, како тврде, каже Додик, упитавши зашто нема влада ФБиХ, кантона... "Дакле, јасно је да су проблеми сложенији и дубљи од чланства у НАТО савезу", констатовао је Додик.

          На питање шта је онда заиста проблем да не дође до формирања власти, Додик је навео да је СДА, партија која је добила највише гласова у бошњачком политичком тијелу, из ових избора изашла са знатно слабијим коалиционим потенцијалом, те да је део проблема у вези са конституисањем власти управо у томе.

          "СДА мора да прави постизборну математику и на кантоналном и на федералном нивоу да би могла да се појави као партнер и на нивоу заједничких институција. Очигледно је да (Бакир) Изетбеговић тешко излази на крај са тим слагалицама и данас смо сви ту где јесмо", истакао је Додик.

          Он је нагласио да је данас, као и свих претходних месеци, јасно ко је у БиХ у стању да функционише - функционише само Република Српска, чија влада ускоро обележава годину функционисања након одржаних Општих избора.

          "И када сам свих ових година говорио да смо ми једини део БиХ који функционише, подсмевали су ми се у ФБиХ. Нека се они само наставе подсмевати гледајући новоименовану владу на основу резултата последњих избора", рекао је Додик.

СНСД неће преговарати о АНП и то је одлука народа Српске

          Он је навео да и у име СНСД може и данас да каже да као партија којој је народ Српске дао мандат да уђе у заједничке институције, неће преговарати о Годишњем националном програму за чланство у НАТО-у, јер би тиме погазили Резолуцију о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске.

          "Ако је судити по изјавама и осталих политичара из Републике Српске, па и оних опозиционих, нема никога ко би прешао преко те резолуције. Или, можда и има? Чујем од неких да би разговарали о неком редукованом Годишњем програму. Желим да јавност у Републици Српској зна да нема редукованог, малог или великог Програма, има Годишњи национални програм за чланство у НАТО-у, и документ који оде у Брисел има статус Годишњег програма за чланство у НАТО-у", појаснио је Додик.

          Он је нагласио да то појашњава да не би случајно неко довео грађане Српске у заблуду у вези са називом документа, јер јавност у Српској према свим истраживањима, а рађено их је неколико о тој теми, има изразито негативан став према путу БиХ ка НАТО савезу.

          "И због наше, али и међународне јавности желим да нагласим да је одлука о несврставању у било који војни блок одлука коју је донела Народна скупштина Републике Српске искључиво и само из интереса Републике Српске. Свако подваљивање да је наша одлука плод руског утицаја је сада већ смешна, и нико иоле озбиљан је не узима у разматрање.

          Теза да је наш став плод руског утицаја била је потребна неким политичким круговима како у Сарајеву, тако и у Републици Српској за додворавање водећим земљама чланицама НАТО-а, и видимо је као део антируске хистерије која је модерна последњих година у свету", констатовао је српски члан Председништва БиХ и лидер СНСД-а.

          Он је рекао да је апсолутно сигуран да и у самом НАТО-у знају да је то одлука Републике Српске, и да чак разумеју разлоге такве одлуке, а из НАТО савеза је, како каже, више пута чуо став да је кретање ка Алијанси ствар договора у БиХ.

          "Сви који се позивају на пут ка НАТО-у због опште безбедности у БиХ - заваравају јавност, јер НАТО је још 1995. године ушао у БиХ и, колико видим, нема намеру скоро да оде. Што се нас у Републици Српској тиче, присуство војника у мисији Алтеа је потпуно добродошло и ми их видимо као дио укупних међународних напора за очување стабилности и безбедности у БиХ.

          Ми имамо Иднивидуални програм сарадње са НАТО-ом, ми већ сарађујемо са том алијансом, ми не правимо ни проблеме ни опструкције у тој сарадњи, али једноставно не желимо да будемо пуноправна чланица тог војног савеза. О разлозима смо говорили милион пута и мислим да их сви већ знају и зашто онда да идемо у НАТО", истакао је Додик.

БиХ јесте у кризи, али мир сигурно није угрожен

          Он је нагласио да БиХ не прете никакви сукоби ни изнутра ни споља. "БиХ јесте у кризи, можда и у фази распадања, али она сигурно није у таквој ситуацији да се може и посумњати да је овде угрожен мир или безбедност и нико нема ниједан релевантан или озбиљан показатељ да ме демантује", навео је Додик.

          Без обзира на све политичке разлике, каже он, БиХ је данас безбеднија и мирнија од много земаља које нису у фокусу међународне пажње.

          "И ми из Републике Српске учинићемо све да ничим не угрозимо ни мир ни стабилност у БиХ. Зато би можда било сврсисходно да се обратимо директно НАТО-у са предлогом да не врши притисак на БиХ по питању слања Годишњег националног програма за чланство, јер тиме можда и несвесно сами дестабилизују политичке прилике у БиХ", оцијенио је Додик.

          Уколико би НАТО одустао од својих захтева, истакао је Додик, директно би престали сви наведени разлози за блокаду формирања заједничких институција у БиХ, додавши да можда звучи наивно, али НАТО би могао да одблокира сав процес укидајући МАП за БиХ.

          "Посљедњих дана са више адреса како домаћих, тако и међународних, чујем да је усвајање Годишњег националног програма за чланство у НАТО само техничко питање. Извините, ако је техничко питање, зашто га онда не склоне да се не бисмо мрцварили безуспешно о техничком питању", упитао је Додик.

Ово што је рекао Црнадак – тешко да би изговорио

и највећи политички талибан у ФБиХ

          На питање како коментарише изјаву министра иностраних послова у Савету министара у техничком мандату и потпредседника ПДП-а Игора Црнатка у којој је покушао да оптужи СНСД да жели да изазове ратне сукобе, Додик је рекао да свакако осуђује такву изјаву и сматра да је Црнадак то учинио из ситних политичких интереса.

          "Такву клевету, такву измишљотину на рачун Републике Српске, тешко да би изговорио највећи политички талибан из ФБиХ. Узимањем у уста речи рат, Црнадак се није покушао обрачунати са СНСД, већ са целом Републиком Српском и нека му служи на част. И политичку и личну! Дуго сам у политици, али своје политичке разлике са другим партијама никада нисам решавао на штету свог народа и Републике. Зато је Црнаткова изјава за пун презир и осуду", нагласио је Додик.

          Он је рекао да је занимљиво да министар иностраних послова и функционер ПДП-а умире од страха од помисли да Република Српска преиспита своје учешће у заједничким институцијама толико да му се и рат привиђа.

          "Због таквог кадра у заједничким институцијама, ми и желимо да испунимо народну вољу и будемо дио тих институција. Због таквог кадра као што је Црнадак, Република Српска губи свој кредибилитет како у самим заједничким институцијама, тако и ван БиХ. Шта о нама да мисле странци, када министар из Републике Српске тако говори, а наслушали смо се разних глупости од прича о Српској части до рата. Међутим, то што су очите глупости за наш народ, неко извана другачије уписује и записује, па с тога јавно питам да ли је то њихов мањак памети или наруџба споља", рекао је Додик.

          Он је истакао да још једном жели да понови да је на функцију српског члана Председништва БиХ дошао да штити интерес српског народа који га је и бирао.

          "Све што сам до сада урадио, урадио сам у намери да интерес нашег народа буде заштићен. Од почетка говорим да нисам отишао у Председништво да радим ни на чију штету, мислећи при том на друга два конститутивна народа. Али, и политичко Сарајево, које сада има два члана Председништва, мора да схвати да не могу нити хоћу да радим против народа који ме бирао", нагласио је Додик у интервјуу Срни.

Поновивши да је свима познато да није заљубљеник у БиХ, нити је неко ко ће гинути за њу, Додик је истакао да ову кризу доживљава проблематичном онолико колико она производи последице по Републику Српску и да мисли да је то јасно свима.

          "Ако политички Бошњаци овим условљавањем и отезањем у конституисању институција мисле да имају времена, не схватам зашто мисле да све вријеме света није моје! Само их позивам да ме више не позивају на Устав, а да при том они сами крше основне одредбе тог устава, да ме не позивају на законе, а крше законе и друге акте институција за које се наводно залажу, попут Закона о Савету министара или Пословника о раду Председништва", поручио је Додик.

          Он је упозорио да је на сцени онемогућавање Републике Српске да се изрази политички, а све кроз борбу против СНСД.

          "Нека ураде шта год мисле да ће бити од користи за њихову политичку причу, само нека знају да СНСД има и сопствени и коалициони капацитет и у Представничком дому и Дому народа. Одговорна политика према Републици Српској, између осталог, подразумева и поштовање изборне воље њених грађана и ми као партија која је добила највеће повјерење никада нећемо одустати од права побједника да преузме одговорност за представљање Републике Српске у заједничким институцијама", поручио је српски члан Председништва БиХ и лидер СНСД-а.

          Додик је оценио да би било добро да и остале партије из Републике Српске, које су добиле посланичке мандате у парламенту БиХ размисле да ли је одговорна национална политика оно што сви гледамо последњих пет година, када губитници избора у Српској ту исту Републику представљају на заједничком нивоу.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари