Додик: Добар разговор пријатеља - Вучић спреман да подржи дејтонску Српску

РАЗГОВОР ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И СРПСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ У ВИЛИ „МИР“ ТРАЈАО ДУЖЕ ОД ДВА САТА

* „Разговарали смо о ономе шта можемо и шта треба да чинимо. Разговарали са неколико фактора који су на неки начин инволвирани у регионалне процесе - телефоном. У сваком случају, мислим да постоји једна велика сагласност

* „Вучић не тражи да Српска одлучује нешто што не мисли да треба, али да свакако буде „унутра“ (у БиХ), што је један рационалан и реалан захтев. на крају крајева, ми смо унутра у разговорима били и до сада и наставићемо то да радимо

* „Чим се вратим у Бањалуку, сешћу са свим људима да их упознам о детаљима овог разговора, који је за нас важан

________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је предсједник Србије Александар Вучић на данашњем састанку у Београду показао спремност да подржи оно што је Дејтонским споразумом предвиђено за Републику Српску и да се у том погледу осигура стабилност и мир у региону.

       Додик је, након разговора са Вучићем у Београду, који је трајао више од два сата, у изјави новинарима оценио да је то био веома добар разговор пријатеља, прије свега, људи који су заинтересовани за позицију српског народа где год се он налази.

       Он је навео да је договорено да се крајем јануара, односно 27. јануара, одржи велики самит Србије и Републике Српске, односно двије владе и предсједника.

       -Разговараћемо о свим елементима наше сарадње, свим областима. Министар са министром, а касније и заједно на једном заједничком састанку, гдје ћемо разговарати о томе како поспешити одређене активности – појаснио је Додик.

       Он је истакао да је за Републику Српску веома важна подршка Србије у пројектима, додајући да је за то веома захвалан.

       Додик је истакао да су се он и Вучић сагласили да ситуација у БиХ уопште није једноставна и да тражи додатни ангажман свих.

       - Вучић је оценио да би, имајући у виду контекст свега што се дешава, било добро и замолио нас да видимо на који начин да се ми укључимо у процесе да не би остало празно место за столом за нас - рекао је Додик.

       Он је додао да Вучић не тражи да Српска одлучује нешто што не мисли да треба, али да свакако буде „унутра“ (у БиХ), што је, како је оценио Додик, један рационалан и реалан захтјев.

       - И на крају крајева, ми смо унутра у разговорима били и до сада и наставићемо то да радимо. Ја кад се вратим у Бањалуку, сешћу са свим људима да их упознам о детаљима овог разговора, који је за нас важан - рекао је Додик.

       Он је рекао да је на састанку анализирана општа ситуација у БиХ и региону.

       - Разговарали смо о ономе шта можемо и шта треба да чинимо. Разговарали са неколико фактора који су на неки начин инволвирани у регионалне процесе, телефоном. У сваком случају, мислим да постоји једна велика сагласност - навео је Додик.

       Он је рекао да је Вучића упознао са чињеницом да Република Српска има велики проблем са остваривањем њених дејтонских права и да је основни проблем како да Српска добије оно што је потписано и добијено Дејтонским споразумом.

       Додик је поновио да Република Српска ништа друго и не тражи, осим уставне позиције коју има, а она се упорно руши одлукама, као што је одлука о земљишту и шумама и многим другим.

       - А видимо да су веома посвећени томе. То угрожава директно нашу дејтонску позицију - додао је Додик.

       Он је рекао да о свему томе најбоље свједочи обележавање Дана Републике Српске када су на сасвим легалан и легитиман начин биле постројене јединице полиције, које свакодневно обављају своје послове.

       - А они су покушали од тога да направе велико чудо по свету и да представе као угрожавање мира. А с друге стране, нема реакција међународног фактора на све оне изливе мржње које гледамо, мобилизацију „зелених беретки“ у Бужиму, и демонстрацији коју смо видели привржености екстремној исламској политици и вредностима - нагласио је Додик.

       Он је додао да је захвалан Вучићу за посвећеност и познавање ситуације у Републици Српској и заинтересованост да се одбрани дејтонска позиција, која је јасна.

       - Разговор је био апсолутно јасан у свим елементима - истакао је Додик.

       Рекао је и да је на састанку било речи и о стању пројеката које реализују Србија и Српска и потреби да се то настави.

       (Срна)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари