Додик: Долазак немачких војника у БиХ нећемо подржати

„ЗАПАДЊАЦИ БИ ДА ЛЕГАЛИЗУЈУ КРШЕЊЕ УСТАВА БиХ – ПУТИН МЕ УВЕРИО ДА РУСИЈА НЕ НАПУШТА ПРИЈАТЕЉЕ“

* „Српска неће и не може одустати од својих права, залажемо се за поштовање Устава и изворни Дејтонски споразум. Чувамо позицију Српске и тражимо оно што нам припада по Уставу

_______________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да Русија не напушта своје пријатеље и да се у то поново уверио након разговора с председником Руске Федерације Владимиром Путином у Санкт Петербургу.

       - Сви наши пројекти који су раније договорени се настављају, а цене гаса остају исте до краја године, од чега ће највише користи имати људи у Српској и у ФБиХ - написао је Додик на Твитеру.

       Он је навео да је Путин још једном изразио пуну подршку Дејтонском споразуму и показао свој принципијелан став, „за разлику од многих са Запада који би на лажима хтели да легализују кршење Устава и који би радо срушили Дејтонски споразум“.

       - Поновио сам да Српска неће и не може одустати од својих права, да се залажемо за поштовање Устава и изворни Дејтонски споразум. Чувамо позицију Српске и тражимо оно што нам припада по Уставу - пренео је Додик.

       Он је додао да је поновио да БиХ може опстати само као земља два ентитета и три конститутивна народа.

       - Веома сам захвалан председнику Путину што разуме сложене односе у БиХ и радује ме да Русија зна да у Републици Српској има искреног пријатеља и да никада нећемо дозволити да се уведу санкције - истакао је Додик.

       Српски члан Председништва БиХ је навео да Русија остаје битан фактор одлучивања у Савету безбедности УН.

       - Наш предлог њима је да подрже наставак мисије Алтеа. Нагласио сам да долазак немачких војника нећемо подржати и да то видимо као покушај да се силом намећу политичка решења - указао је Додик.

       Он је додао да је поново обавестио Путина да онај који се представља као високи представник нема мандат.

       - Већ у септембру имамо нови састанак да бисмо видели како теку договорени пројекти. Изградња гасовода и две гасне електране су приоритет и нећемо дозволити никакве блокаде - нагласио је Додик.

       Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари