Додик: Хрватска је Милошевића у Книну искористила да покаже своје квазидемократско лице

НАВЕО ДА ЈЕ ЈАВНА ТАЈНА ДА СУ ХРВАТИ ДАЛИ ДЕСЕТИНЕ МИЛИОНА ЕВРА ЗА ОСЛОБАЂАЊЕ ГОТОВИНЕ

* „Срби су у Хрватској били конститутивни народ, а сведени су на малу обесправљену заједницу... 'Олуја' није нешто само да се на овај или онај начин обележи у Хрватској. То је питање укупних српско-хрватских односа

________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да су хрватском злочиначком војно-полицијском акцијом „Олуја“ Срби у тој земљи од конститутивног народа постали мала, обесправљена, заједница и истакао да је јавна тајна да је дато на десетине милиона евра за слободу хрватског генерала Анте Готовине.

       Додик је нагласио да је „Олуја“ била смишљена акција којом су са својих вековних огњишта протерани Срби и да за то етничко чишћење нико није одговарао.

       „Та акција 'Олуја' није нешто само да се на овај или онај начин обележи у Хрватској. То је питање укупних српско-хрватских односа“, рекао је Додик за Радио Републике Српске.

       Он је додао да је одлазак на обележавање у Книн потпредседника Владе Хрватске Бориса Милошевића из Самосталне демократске српске странке "Хрватска искористила да покаже квази-демократско лице".

       "Милошевићев одлазак тамо није била лака одлука, али он је то одлучио и то је био његов избор. Срби су прије тамо били конститутиван народ, а сада су заједница само. Више од 220 хиљада Срба и две хиљаде убијених и несталих биланс су те акције за коју нико није одговарао. Јавна је тајна да су дате десетине милиона евра да се плати слобода генерала Готовине", истакао је Додик.

       Он није хтeо да коментарише најаву председника Владе Хрватске Андреја Пленковића, који је, наводно, одлучио да у септембру присуствује обележавању страдања српских цивила у Вариводама током последњег рата.

       Према подацима Документационо-информационог центра "Веритас", током "Олује" из својих домова протерано је више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари