Додик: Или повратак изворном Дејтону или Клинтонова идеја о српском референдуму

БИВШИ ПРЕДСЕДНИК САД 1995. ИМАО У ПЛАНУ И ДА СРБИМА ДА ПРАВО ДА ОДЛУЧЕ ХОЋЕ ЛИ ОСТАТИ У БиХ

* „Очигледно је да у БиХ нема воље бошњачких политичких представника да се поштује изворни Дејтон и да смо ми таоци тог бошњачког једноумља чији је циљ стварање унитарне БиХ. Дошло је време да се та Клинтонова идеја обнови и да се примене одредбе о грађанским правима и слободама које предвиђају да и народи у БиХ имају право на самоопредјељење као што имају у свим нормалним земљама“

* „Ево 25 година је од Дејтонског споразума и где је БиХ!? Нигде. Само се потврдило да је то пропали експеримент међународне заједнице. Ово није српска држава, нити је Срби тако доживљавају. Њихова држава је Република Српска“

______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је крајње време да се рехабилитује идеја САД из 1995. године да Срби одрже референдум о издвајању из БиХ, коју је заступао тадашњи амерички председник Бил Клинтон.

        На молбу Срне да прокоментарише документе са којих је скинута ознака тајности, у којима се наводи да је Клинтон 1995. године, у време дешавања у Сребреници, имао план да муслиманско-хрватска федерација добије нешто мање од половине БиХ, док би Американци извршили притисак на муслиманску страну да пристане да Срби две до три године по окончању рата одрже референдум за издвајање из БиХ, Додик је оценио да је сазрело време да се та идеја рехабилитује и да Срби коначно добију право на самоопредељење као што имају сви други народи.

        "Очигледно је да у БиХ нема воље бошњачких политичких представника да се поштује изворни Дејтон и да смо ми таоци тог бошњачког једноумља чији је циљ стварање унитарне БиХ. Дошло је време да се та Клинтонова идеја обнови и да се примене одредбе о грађанским правима и слободама које предвиђају да и народи у БиХ имају право на самоопредјељење као што имају у свим нормалним земљама", истакао је српски члан Председништва БиХ.

        Он је нагласио да БиХ оваква кава јесте нема будућности, нема бољег живота за њене грађане, нити напретка било које врсте док се ствари не помере са мртве тачке.

        "Вријеме је да Српска афирмише своје право на самоопредељење и да живимо нормално и мирно једни поред других, јер свих ових година показало се да БиХ нема шансе за било какав договор који би поштовао права сва три конститутивна народа и осталих", оцијенио је Додик.

        Он је нагласио да не зна зашто данас када се јавно говори о тој истој идеји, коју су САД заступале 1995. године, то изазива оштре реакције, чак и санкције уз образложење да је то наводно кршење Дејтонског споразума.

        "Ево 25 година је од Дејтонског споразума и где је БиХ!? Нигде. Само се потврдило да је то пропали експеримент међународне заједнице. Време је да се афирмише Клинтонова идеја и да и Срби добију право да изаберу где и у каквој држави желе да живе. Ово није њихова држава, нити је Срби тако доживљавају. Њихова држава је Република Српска", констатовао је Додик.

        Према Клинтоновом плану, федерација муслимана и Хрвата требало је да добије нешто мање од половине државе, док би Американци размотрили и притисак на муслиманску страну да пристане на могућност да Срби у року од две до три године по окончању рата одрже референдум за издвајање из БиХ.

        "Уколико босански муслимани не могу да убеде Србе да њихова будућност лежи у реинтеграцији у БиХ, нема смисла блокирати мирно раздвајање заједничке државе, по чехословачком моделу", предвиђао је Клинтонов план.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари