Додик: Комшић, Џаферовић и Изетбеговић стоје на путу остваривања основних права Срба у БиХ

БиХ СЕ ОДРЖАВА ЈОШ САМО НА АПАРАТИМА МЕЂУНАРОДНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

* „АНП није препрека да се формира Влада Федерације БиХ, па нема договора ни о том нивоу власти. У ФБиХ нема СНСД-а и Додика и питам их што се онда још нису договорили у вези са формирањем федералне Владе

* „Желе да нас политички разоружају и претворе у грађане, о чему наглас сања Комшић. То је немогућа мисија и то би морао да зна чак и са скромним политичким знањем које има"

* „Ниједна од надлежности о којој сам говорио након последње седнице Председништва (Оружане снаге, правосуђе и порези) по Уставу БиХ, на који се Кошић и Џаферовић селективно позивају, нису у надлежности заједничких институција. Зато је смешно кад чујем њих или високог представника да је то антидејтонски. Добро знају да није и добро знају да је ово што заједно покушавају да ураде управо напад на Дејтонски споразум

* Говорећи о изјави функционера СДС-а Миладина Станића да та партија "неће подржати СНСД у блокади институција БиХ", Додик наглашава да није реч о блокади институција БиХ: „Реч је о поштовању Устава БиХ. Искрено, када сам то најавио, нисам ни рачунао да ће нас СДС, овакав какав је данас, подржати

* Не постоји редуковани АНП. То је обична подвала на коју је наравно насео Бореновић. Нема редукованог чланства у НАТО

_______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да не очекује да ће се до 5. септембра десити било шта у вези са именовањем кандидата за формирање Савета министара, јер је очигледно да у процесу преговарања има више актера него што је потписа на споразуму за формирање тог помоћног тијела Председништва.

        "Када кажем - више, не мислим само на домаће политичке актере, већ и на оне који из сенке покушавају управљати политичким процесима у БиХ, а не излазе на изборе. Управо та чињеница - да се за било који унутрашњи договор тражи дозвола са стране - довела је БиХ у позицију да се одржава још само на апаратима међународног фактора. Ако БиХ зависи само од странаца, онда је свима јасно да јој нема спаса. И то није тако зато што ја желим да то видим тако, то је тако јер су два од три конститутивна народа заробљена у амбицијама трећег", рекао је Додик у интервјуу Срни.

        Према његовим речима, Срби и Хрвати су онемогућени да учествују у раду заједничких институција што им гарантују Устав и закони у БиХ.

        "И то је сва истина. Годишњи национални план за чланство у НАТО-у (АНП) је само бледи покушај да се ствари замагле и не назову правим именом. АНП није препрека да се формира Влада Федерације БиХ, па нема договора ни о том нивоу власти. У ФБиХ нема СНСД-а и Додика и питам их што се онда још нису договорили у вези са формирањем федералне Владе", каже Додик.

        Говорећи о упозорењима из ФБиХ да је из заједничких институција немогуће изаћи једнострано и тврдњама да има нереалне циљеве, Додик је истакао да може ствар поставити обрнуто.

Бошњак-муслиман Бакир Изетбеговић

и кроато-Бошњак Жељко Комшић

        "Одбијањем да се омогући Србима право на политичко представљање, политички Бошњаци оличени у два члана Председништва (Шефику Џаферовићу и Жељку Комшићу), једнострано напуштају Дејтонски мировни споразум, његов Анкес четири, у којем је Србима, као и другим народима предвиђено право на политичко представљање у Савјету министара, Председништву и Парламентарној скупштини БиХ, односно оба његова дома. Пошто сам у Председиштво биран директно, само на том месту нису спровели опструкцију. Ако се сви позивамо на Устав, а позивамо, хајде да видимо шта је најстарије у том Уставу. Да ли у том Уставу негде уопште пише НАТО, или још мање АНП, или тај Устав прописује како се формирају заједничке институције", упитао је Додик.

        Он је рекао да је историја пуна примера у којима један народ жели да напусти државу у којој губи своја основна политичка права.

        „Зато је позивање на Устав и од Комшића и од Џаферовића и од (Бакира) Изетбеговића празна прича, јер управо они стоје на путу остваривања основних права Срба у БиХ. Шта је њихов циљ, то је питање - да нас политички разоружају и претворе у грађане, о чему наглас сања Комишић. То је немогућа мисија и то би морао да зна чак и са скромним политичким знањем које има", истакао је Додик у интервјуу Срни.

        БиХ се може одржати на троношцу политичког одлучивања

        Он је оценио да се та ситуација не би могла десити да су Хрвати заиста добили свог члана Председништва.

        "И њима, као и нама је јасно да се БиХ може одржати на троношцу политичког одлучивања. Ако им је циљ политичка криза у БиХ са непознатим последицама, ево признајем да су успели. Сад кад су остварили свој циљ, нека прате шта је остварење тог циља донело", каже Додик.

        На питање да ли остаје при ставу да ће након 5. септембра, ако до тада не буде именован председавајући Савета министара, сазвати седницу Народне скупштине Републике Српске, Додик је одговорио потврдно, наводећи да оставља могућност да се до тог датума партије победнице у бошњачком политичком тијелу пресаберу и размисле да ли је нормално да представници Српске мирно гледају како им узимају Уставом загарантована права.

        Додик је нагласио да ће након тога отићи у Народну скупштину и изнети план за повратак у оквире Анекса четири потписаног заједно са свим другим анексима Дејтонског мировног споразума.

        "Ниједна од надлежности о којој сам говорио након последње седнице Председништва (Оружане снаге, правосуђе и порези) по Уставу БиХ, на који се Кошић и Џаферовић селективно позивају, нису у надлежности заједничких институција. Зато је смешно кад чујем њих или високог представника да је то антидејтонски.

        - Добро знају да није и добро знају да је ово што заједно покушавају да ураде управо напад на Дејтонски споразум којим су Србима, као и Хрватима и Бошњацима, загарантована основна политичка права. Само у БиХ закон може бити изнад Устава, а иначе је у свим демократским и правно уређеним земљама на свету устав врховни правни документ", појаснио је Додик.

        Говорећи о изјави функционера СДС-а Миладина Станића да та партија "неће подржати СНСД у блокади институција БиХ", Додик је истакао да није реч о блокади институција БиХ.

        "Реч је о поштовању Устава БиХ. Искрено, када сам то најавио, нисам ни рачунао да ће нас СДС, овакав какав је данас, подржати. Зашто би СДС подржао СНСД када његов кадар пету годину као губитник избора у Српској седе у Савету министара? И не само у Савету министара, него и у бројним агенцијама, које су се беспотребно нагомилале у Сарајеву. Добре плате, мало или никако посла, то је људима из СДС савршена позиција", каже Додик.

        Према његовим речима, СДС уз то нема никакву националну одговорност, нити се труди да је има.

        "СДС није брига за Републику Српску и то су показали у последње четири године, а да је то наш народ препознао говори чињеница да су на прошлим изборима освојили 50.000 гласова мање. Како онда од таквих људи да очекујемо подршку за одбрану Уставом загарантовних права, Срба као народа и Републике Српске као ентитета. Њих занимају фотеље, а о томе неће бити дискусије у Народној скупштини", нагласио је Додик.

        Говорећи о ставу ПДП-а да је последња седница Председништва БиХ показала неспособност и немоћ СНСД-а да заврши процес форимрања власти на нивоу БиХ, те изјавама функционера СДС-а Драгана Мектића да је АНП само техничко питање и председника ПДП-а Бранислава Бореновића да би пристао на "редуковани" АНП, Додик је рекао да не постоји "редуковани" АНП.

Алијина гарда

        "То је обична подвала на коју је наравно насео Бореновић. Нема редукованог чланства у НАТО. То је бар јасно, као што је сада јасно да би Бореновић то потписао, упркос Резолуцији о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина", нагласио је Додик.

        Он је додао да је добро подсетити народ да ни СДС, ни ПДП нису гласали за Резолуцију о војној неутралности у Народној скупштини Републике Српске.

        "Сада много јасније видимо и због чега. Кроз изјаве које помињете види се да се губитници избора у Српској поново нуде као партнери партијама које су победиле у ФБиХ. Јасно је да ПДП и СДС не виде ништа спорно у путу БиХ ка НАТО-у. Ако је способност погазити одлуку Народне скупштине, ако је моћ гласати против воље свог народа, ја гласно кажем да СНСД није ни способан, ни моћан. Позивам те моћнике из СДС-а и ПДП-а да кажу народу у Републици Српској да су за НАТО и да би сутра гласали за овај документ и да би опет ушли у Савет министара иако су грађани рекли другачије. Ако то шапућу на уво Изетбеговићу, ред је да то кажу и грађанима Српске", истакао је Додик.

        Он је рекао да је чуо и неке који кажу да са СНСД-ом нико не жели да прави власт у БиХ.

        "Али њихова мука је што овај народ жели СНСД. Шта о нама мисли Изетбеговић или Комшић, уопште није битно", поручио је Додик. 

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари