Додик: Комшић позива Лаврова да поштује ставове институција БиХ, а сам их не поштује

ОБЈАВИО ДА ЋЕ СНСД ЗАТРАЖИТИ ДА НАЈНИЖА ПЛАТА ИЗ БУЏЕТА ОД НОВЕ ГОДИНЕ БУДЕ 500 КМ

* „Оне плате које су сада 500 КМ биће повећане за 20 одсто, плате од 500 до 1.000 КМ биће повећане за 10 одсто, а плате од 1.000 до 1.800 КМ биће повећане за седам одсто, док ће плате буџетских корисника преко 1.800 КМ бити повећане за пет одсто

* „Није став Републике Српске у вези са НАТО интеграцијама став Руске Федерације, то је став Српске... Ако Бошњаци могу да наставе са НАТО интеграцијама без Срба и Републике Српске, зашто то не учине? Ако у став БиХ не може бити уграђен и став Републике Српске, нека јавно кажу

_____________________________________________________________________

        МИЛОРАД Додик, лидер СНСД, изјавио је да ће СНСД предложити Влади Републике Српске и другим нивоима који су за то надлежни, да обезбеде повећање плата буџетским корисницима од 1. јануара 2020. године.

        "Предлажемо да најнижа плата буде 500 КМ, утврђено од 1. јануара, што ће омогућити да се значајније види повећање плата", рекао је Додик новинарима у Бањалуци након састанка Радне групе за израду предлога политике повећања плате.

        Додик је рекао да су они направили разрезе у јавној управи за све оне који раде у управи, образовању, полицији и правосуђу, мимо судија и тужилаца јер су они у другом режиму плата.

        „Оне плате које су сада 500 КМ биће повећане за 20 одсто, плате од 500 до 1.000 КМ биће повећане за 10 одсто, а плате од 1.000 до 1.800 КМ биће повећане за седам одсто, док ће плате буџетских корисника преко 1.800 КМ бити повећане за пет одсто", прецизирао је Додик.

        Он је рекао да ће то захтевати да у буџету за 2020. годину буде повећање од 70 милиона КМ платног фонда, само за овај ниво плата.

        Српски члан Председништва БиХ изјавио је данас Срни да је смешно и неозбиљно да један члан Председништва БиХ позива шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова да поштује став институција БиХ, а да их при том сам не поштује.

        „Хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић упорно негира чињеницу да се Република Српска јасно определила за политику војне неутралности и да, колико ми је познато, нема партије из Српске која ту чињеницу не поштује", нагласио је Додик.

        Он је упитао зашто се, ако је у БиХ све завршено у вези са питањем НАТО интеграција, још о томе прича и зашто се од Срба тражи потпис на Годишњи национални програм за чланство у НАТО.

        "Ако Бошњаци могу да наставе са НАТО интеграцијама без Срба и Републике Српске, зашто то не учине? Ако у став БиХ не може бити уграђен и став Републике Српске, нека јавно кажу", рекао је Додик.

        Он је истакао да је Руска Федерација веома доследна у својој политици према БиХ, базираној на поштовању Дејтонског мировног споразума.

        "То би и Комшић и остали требало да поштују. Није став Републике Српске у вези са НАТО интеграцијама став Руске Федерације, то је став Српске, а о разлозима за такву одлуку говорили смо више пута", каже Додик.

        Реагујући на изјаву Лаврова да САД и један број држава Западне Европе воде политику увлачења БиХ у НАТО, Комшић је позвао шефа руске дипломатије да поштује одлуке институција БиХ, те додао да је "једногласна одлука Председништва БиХ која никада није опозвана, повучена или промењена да БиХ жели да буде чланица НАТО“.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари