Додик: Можемо одлукама Народне скупштине Српске поново успоставити изворни дејтонски поредак у БиХ

УПОЗОРИО САРАЈЕВО ДА ЋЕ ТО УСЛЕДИТИ АКО НЕ ПРЕСТАНЕ ИЗИГРАВАЊЕ ИЗБОРНЕ ВОЉЕ ВЕЋИНЕ У РС

* Прецизирао да то значи да ће прекинути систем индиректног опорезивања, укинути надлежност нелегалних и нефункционалних Тужилаштва и Агенције за истраге и заштиту БиХ на територији Српске, те поништити све наметнуте одлуке високог представника међународне заједнице

 * Политичком Сарајеву и онима који стоје иза њега поручио: То је прво што ћемо учинити ако неко жели да се игра и да изабере СДС-овог лидера Мирка Шаровића (за председавајућег Савета министара). Нека нам дају довољан разлог да то урадимо, а довољно је ово што хоће да ураде уз помоћ опозиције у Српској

* „Мирко Шаровић није релевантан, легалан и легитиман представник Срба у БиХ, већ авантуриста и политичка мањина. Може се десити да он дође у Народну скупштину Републике Српске и каже да га не занимају њени ставови, што је и раније говорио. И сада Српска треба имати поверење у његову жељу да буде председавајући Савета министара. Разумем да то хоће, али то није у интересу Српске. Ако то ипак учине, иако је то у реалности веома тешко, видећемо, у том моменту направиће акт о распаду БиХ у чему неће помоћи никаква врста интервенционизма. Доста је више да се игнорише воља српског народа

* „Ови говоре: пустите ЕУ, ми хоћемо причу о МАП-у /Акциони план за чланство у НАТО/ која ништа не значи осим раног опредељења за НАТО интеграције, а ми немамо ни то и на том ставу ћемо остати. Српски народ нема право да олако заборави страдања и ја то не могу и нећу да радим. Ако овај народ мисли да треба да то мења, нека онда мења нас политичаре

_________________________________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик упозорио је да ће Република Српска, уколико приликом формирања власти на нивоу БиХ буду заобиђени њени изборни победници, одлукама Народне скупштине Српске поново успоставити првобитни дејтонски систем и уређење БиХ.

         Додик је прецизирао да то значи да ће прекинути систем индиректног опорезивања, укинути надлежност нелегалних и нефункционалних Тужилаштва и Агенције за истраге и заштиту БиХ на територији Српске, те поништити све наметнуте одлуке високог представника међународне заједнице.

         "То је прво што ћемо учинити ако неко жели да се игра и да изабере СДС-овог лидера Мирка Шаровића (за председавајућег Савета министара). Нека нам дају довољан разлог да то урадимо, а довољно је ово што хоће да ураде уз помоћ опозиције у Српској", истакао је Додик.

         Додик је за РТРС рекао и да нико не може да нареди посланицима СНСД-а и српске коалиције у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ шта да раде, јер то није прихватљиво ни у америчком Конгресу.

         "То време је прошло и то морају да разумеју. Или ће се договарати са релевантним и легитимним представницима Срба у БиХ који долазе из Српске или ће имати то што траже и што сам поменуо", каже Додик.

         Он је рекао да опозиција у Српској показује хронични патолошки однос према Републици - у којој не може ништа учинити, али и сервилност према политичком Сарајеву - где на неки начин једино може бити видљива.

         "Причају да ће ићи у Савет министара. Они су већ тамо и одлучују. Шаровић тамо није проговорио четири године и сада нешто говори о Трговској гори (која се помиње као одлагалиште хрватског нуклеарног отпада). Он сам себе рекламира и предлаже (за председавајућег Савета министара) у сарајевским медијима и на БН телевизији, где су сами хвалоспјеви да је најбољи министар и нигде га више нема", оценио је Додик.

         Он је констатовао да Шаровић није релевантан, легалан и легитиман представник Срба у БиХ, већ авантуриста и политичка мањина.

         "Може се десити да дође у Народну скупштину Републике Српске и каже да га не занимају њени ставови, што је и раније говорио. И сада Српска треба имати поверење у његову жељу да буде председавајући Савета министара. Разумијем да то хоће, али то није у интересу Српске. Ако то, ипак, учине, иако је то у реалности веома тешко, видећемо, у том моменту направиће акт о распаду БиХ у чему неће помоћи никаква врста интервенционизма. Доста је више да се игнорише воља српског народа", упозорио је Додик.

         Он је подсетио да је Сарајево прошли пут изабрало мањину и да сада хоће опет са њима да конституише власт на нивоу БиХ.

         "Сва прича је у томе да они не дају да уђу Додикови људи тамо, јер имају аутентични српски став, а њима требају они који немају такав став. Опозициони полтронизам и издаја коју су свих ових година чинили снажно би букнули ако би добили неку нову врсту легитимитета", навео је Додик.

         Према његовим речима, због наведених разлога нема српског јединства у Сарајеву.

         "Срби који су сада у Савету министара бавили су се масовном издајом републичких и националних интереса српског народа, иако су и тада и сада постојали представници Срба који су већински били изабрани на изборима", рекао је Додик.

         Он је поновио да је једна од првих његових одлука у Председништву БиХ била да се од Хрватске затражи да одустане од складиштења нуклеарног отпада на Трговској гори у близини границе са БиХ.

         "Сада се нашао Шаровић да се политикантски покушава обрачунавати са Српском. У том смислу није више важна прича о Пељешком мосту, иако је Народна скупштина донела одлуку, чији сам био иницијатор, да је то штетно по виталне интересе Српске. С ким се (Шаровићу) обрачунавате у вези с тим, са Народном скупштином? Ви ћете рећи да је она погрешила, иако је поменута одлука прихваћена двотрећински", каже Додик.

         Он је оценио да треба наставити причу у вези са спречавањем одлагања спорног отпада на Трговској гори, као што је предано, организовано и упорно радила Влада Српске.

         "Хрватска јесте то иницијално предвидела, али није донела /коначну/ одлуку. Не треба олако схватити да не би донела такву одлуку, али треба наставити са постојећом врстом притиска, само не у функцији унутрашњег обрачуна у Српској, већ да се дође до тога да тамо не буде одлагања нуклеарног отпада", рекао је Додик.

         Он је рекао да је у Председништву предлагао да сви проблеми са Хрватском буду решавани у пакету и затражени разговори између комисија две земље.    

         "Они (остала два члана Председништва) су рекли да иде само Пељешки мост. Ја сам им рекао - не може. Уопште није важан тај мост за нас и о томе сам говорио у Народној скупштини. Проблем за српски народ у БиХ је у томе што је у вези са Пељешким мостом српски члан Председништва прегласан", навео је Додик.

         Он је подсетио да тај мост није стављен на дневни ред јер су то у прошлом сазиву Председништва стопирали хрватски члан Драган Човић и српски Младен Иванић, који је почасни председник ПДП-а.

         "Они нису хтели гласати за посљедње и за нас спорне закључке које су прегласавањем усвојили бошњачки члан Шефик Џаферовић и хрватски Жељко Комшић. И сада су се управо Иванићева структура и неки око њега нашли да, у дану када смо потписали годинама очекивани уговор о градњи моста у Градишци, говоре против ставова Српске која тражи целовито решавање свих проблема са Хрватском", рекао је Додик.

         Он је подсетио да су званичници ЕУ поручили у фебруару да до марта буде формирана власт на нивоу БиХ и да ће до краја марта доћи европски комесар Јоханес Хан да то верификује да би у мају дали извештај који би до септембра Европска комисија могла да излобира унутра ЕУ да БиХ добије кандидатски статус.

         "То је био план, а он је срушен зато што ови кажу - пустите ЕУ, ми хоћемо причу о МАП-у /Акциони план за чланство у НАТО/ која ништа не значи осим раног опредељења за НАТО интеграције, а ми немамо ни то и на том ставу ћемо остати. Српски народ нема право да олако заборави страдања и ја то не могу и нећу да радим. Ако овај народ мисли да треба да то мења, нека онда мења нас политичаре", поручио је Додик.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари