Додик: НАТО је 1995. и војно и политички био против Срба

НАТО ЈЕ ОД 30. АВГУСТА ДО 14. СЕПТЕМБРА 1995. НА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ БАЦИО 10.000 ТОНА ЕКСПЛОЗИВА

* „НАТО је и креирао ко ће бити победник у рату, како ће ко проћи. Покушано је и да утиче на политички аранжман у самој БиХ. Срби то не могу заборавити и не смeју бежати од тога да отворено говоре о свему

_____________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је болно сећање на НАТО бомбардовање Републике Српске 1995. године, када је највећа војна алијанса у историји икада одлучила да бомбардује мали народ, налазећи неке наводне хуманитарне разлоге за нехумана поступања.

        "Жива су сећања на тај тежак тренутак у историји Срба. Посебно боли чињеница да је то било уперено пре свега против цивилног становништва, не само против војске", рекао је Додик новинарима у Добоју.

        Он је нагласио да је НАТО дефинитивно и утицао и креирао ко ће бити победник у том рату, како ће ко проћи.

        "Ставио се на другу страну, против српског народа, а, осим осиромашеног уранијума, јасно је да је покушано да се утиче и на политички аранжман у самој БиХ", истакао је Додик.

        Додик је рекао да Срби то не могу заборавити и не смeју бежати од тога да отворено говоре о свему.

        На данашњи дан 1995. године почело је злочиначко НАТО бомбардовање Републике Српске које је трајало до 14. септембра, а у којем је страдало више од стотину недужних цивила.

        На положаје Војске Републике Српске НАТО авијација бацила је укупно 1.026 бомби, од чега 708 вођених, а укупна тежина баченог експлозива износила је око 10.000 тона.

        Милорад Додик најавио је данас у Добоју да ће обезбедити 50.000 КМ за обнову објеката у власништву Жупне канцеларије у овом граду који су оштећени током поплава 2014. године.

        "Овде смо да коначно реализујемо један ранији договор који је из неких разлога остао незавршен", рекао је Додик и додао да ће средства од 50.000 КМ бити на рачуну цркве већ у понедјељак, 2. септембра, те најавио наставак помоћи.

        Додик је нагласио да је Добој обезбедио слободу деловања верским заједницама са повољном безбедносном ситуацијом.

        "Веома је важно да у овом нашем сложеном друштву, у цијелој БиХ, буде омогућен слободан рад свим верским заједницама који подразумева добру сарадњу, његовање верских вредности, али и међурелигијску сарадњу за стабилизовање укупних прилика на овим просторима", истакао је Додик.

        Градоначелник Добоја Борис Јеринић подсетио је на значај и улогу католичког свештеника Пере Иљкића током поплава 2014. године и на његову несебичну помоћ грађанима свих нација.

        Иљкић је захвалио Додику за новчану подршку за санацију оштећених верских објеката.

        Иљкић, који је члан локалног Међурелигијског форума, истакао је да је Добој град у којем је успостављен леп суживот.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари