Додик: Неће БиХ бити какву Бошљаци желе! Какав би Срби били народ кад би клекнули пред Изетбеговићем?!

МИНИСТАР ОДБРАНЕ БиХ СИФЕТ ПОЏИЋ ПОДНЕО КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ ПРОТИВ СВОГ ЗАМЕНИКА МИРКА ОКОЛИЋА!

* „Апсолутно је неприхватљиво кажњавање српских кадрова у ОС БиХ који су присуствовали церемонији у Бањалуци поводом Дана Републике Српске! Као члан Председништва, позвао сам на свечаност генерале и остале. Као члан Председништва БиХ на то имам право. И који муслимански генерал се не би одазвао на, рецимо, позив Шефика Џаферовића?!“

* „Десет и више година редовно је обележаван 9. јануар као Дан Републике, све док лидер СДА Бакир Изетбеговић није затражио да буде забрањен. Какав бисмо то били народ да прихватимо оно што намеће Бакир Изетбеговић?!“

* ФАКТИ: Каква војска! Па, ово ће се брже и ружније распасти него што је ЈНА почетком деведесетих!

_______________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је апсолутно недопустиво кажњавање српских кадрова у Оружаним снагама БиХ због присуства централној церемонији обележавања Дана Републике Српске у Бањалуци.

       Додик је рекао да такви поступци имају дневнополитички карактер и да ти људи нису ништа криви нити одговорни.

       - То што се покушава и ради јесте само држање неких тензија које су непотребне. Неће се апсолутно ништа десити. Апсолутно је недозвољено да буду кажњени и било какве процедуре које спроводе у том погледу су безначајне и имају дневнополитички карактер, као што је било и протеклих година - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

       Он је оценио да БиХ никада није било добро када су припадници једног народа покушавали да кажњавају припаднике другог.

       Додик је рекао да је он као члан Председништва позвао генерале и људе на обележавање Дана Републике.

Мирко Околић (заокружен, сасвим лево)

и двојица српских генерала у ОС БиХ

       - Као члан Председништва БиХ на то имам право. И који муслимански генерал се не би одазвао на, рецимо, позив Шефика Џаферовића?! - упитао је Додик.

       Министар одбране у Савету министара Сифет Поџић изјавио је да је покренуо поступак против заменика министра одбране Мирка Околића и да је наредио да се то исто учини против српских кадрова у Оружаним снагама због њиховог присуства централној церемонији обележавања Дана Републике Српске у Бањалуци.

       Додик је нагласио да 9. јануар остаје Дан Републике Српске без обзира на то како се било ко односи према томе, па и амерички Стејт департман.

       Према његовим речима, незабележен је случај да је једна институција забранила народу било шта да обележава и прославља.

       - А овде се Уставни суд, који нигде у свету ништа не забрањује, него само каже да нешто није у складу са нечим, дрзнуо да нешто забрањује. Све је неправно, све је изван права и изван Устава БиХ, изван чињеница - рекао је Додик.

       Он је додао да је 10 и више година редовно обележаван Дан Републике, све док лидер СДА Бакир Изетбеговић није затражио да буде забрањен.

       - Сада би ми требало да то прихватимо зато што се Изетбеговићу не свиђа да 9. јануар буде Дан Републике. Наравно да нећемо прихватити, то је накарадно само по себи. Чињеница је да је то тражио Бакир Изетбеговић и да је Уставни суд уважио тај његов захтев - нагласио је Додик.

       Додик је упитао какав би то био народ да прихвати оно што намеће Бакир Изетбеговић.

       - Никога не вређамо, никоме ништа не бисмо урадили. Не може БиХ какву Бошњаци хоће, БиХ може да буде само земља два ентитета и три конститутивна народа - истакао је Додик.

       Он је указао да о некоректном односу према Српској говори и чињеница да су дешавања у Бужиму прошла незапажено од оних који нападају Српску због Дана Републике.

       - С једне стране је проблем када регуларне полицијске снаге изађу на улицу, где су, иначе, сваки дан, а није проблем наоружавање и ново формирање „Зелених беретки“ и то не изазива никакву реакцију - навео је Додик.

       Додик је рекао да је Република Српска навикла на то.

       - Република Српска има сигурно окружење и апсолутно имам поверење у Полицију Републике Српске. Ми ћемо заштити сваког грађанина без обзира на веру и нацију - истакао је Додик, осуђујући догађаје у Бужиму.

Околић: Поџић је против мене

поднио кривичну пријаву

       Заменик министра одбране у Савету министара Мирко Околић рекао је да је симптоматично што је министар одбране Сифет Поџић дао задатак за покретање поступка против српских кадрова у Оружаним снагама начелнику Заједничког штаба Оружаних снага, а не том штабу.

       - Против мене је покренуо кривичну пријаву пред Тужилаштвом БиХ и видећемо како ће се то завршити - рекао је Околић.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари