Додик: Неки ме питају шта ћу у Санкт-Петербургу, а овде сам јер је то добро за Српску и наш народ

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ 16. ЈУНА СРЕЋЕ СЕ СА ЛАВРОВОМ И МИЛЕРОМ, А ДАН КАСНИЈЕ – СА ПУТИНОМ

* „Данас сам прозиван неколико пута, неки су ме питали откуд ја ту, зашто сам ту. Ја сам ту напросто јер је то моја воља и јер мислим да је то добро за Републику Српску и наш народ. Важно је да будемо овде и покажемо наше припадање вредностима које су везане за економију и економску стабилност и то је све што желимо и другима

* „Желим да ојачам наше договоре (са Русијом) од раније, да они имају подршку сада и у оваквим условима и да видимо који су модалитети да можемо да их реализујемо. Они су искључиво, да не буде неких спекулација у вези са изградњом гасовода, две електране на гас, договор око изградње соларних панела и електричне енергије на бази тога

* „Српска није спремна да буде део санкција према Русији... Ово (у Украјини) није сукоб у који смо ми уплетени и не треба да имамо никакве консеквенце. Не желимо да будемо ни на једној страни свега тога, а некима то није довољно него би а приори да се сврставамо. Нас нико није питао када је то почињало, нити нас треба питати сада када траје“

_________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик борави у Санкт Петербургу где ће учествовати на Међународном економском форуму.

       Милорад Додик изјавио је да ће се сутра у Санкт Петербургу састати са министром иностраних послова Русије Сергејем Лавровом и генералним директором "Газпрома" Алексејем Милером. Он је навео да ће се у петак, 17. јуна, поподне у Санкт Петербургу састати са руским председником Владимиром Путином.

       Нагласио је да је сарадња императив, без потребе да било коме то објашњава.

       „Данас сам прозиван неколико пута, неки су ме питали откуд ја ту, зашто сам ту. Ја сам ту напросто јер је то моја воља и јер мислим да је то добро за Републику Српску и наш народ. Важно је да будемо овде и покажемо наше припадање вредностима које су везане за економију и економску стабилност и то је све што желимо и другима" - навео је Додик.

       Додик је рекао да ће сутра говорити на званичном отварању Међународног економског форума, који почиње у 13.00 часова по локалном времену.

       "Желим да искажем наше забринутости и погледе везано за актуелну ситуацију", рекао је Додик за АТВ.

       Он је изразио задовољство што већ традиционално долази на овај форум у Петербургу, додајући да је важно бити ту и чути људе који су укључени у глобална кретања на економском, политичком и безбедносном плану.

       Додик је подсетио да је прошле године у Русији разговарано о важним питањима економске сарадње.

       „Желим да ојачам наше договоре од раније, да они имају подршку сада и у оваквим условима и да видимо који су модалитети да можемо да их реализујемо. Они су искључиво, да не буде неких спекулација у вези са изградњом гасовода, двије електране на гас, договор око изградње соларних панела и електричне енергије на бази тога", навео је Додик.

       Додик каже да се жели видети како ће се свет кретати и какви су односи.

       „Не само да је ситуација у Украјини ратна него се и свет доста дестабилизовао и у погледу енергетске ситуације, многи енергенти су много скупљи него раније. Желимо да чујемо процене овдје докле ће се то кретати, зна се да је Русија значајан извозник енергената, данас најважнијих у свету, као и један од најважнијих извозника хране, пре свега пшенице“, истакао је Додик.

       Он је изразио уверење да ће у Санкт Петербургу бити завршен договор у вези са гасом, те да се нада да ће цене бити исте као и што има Србија.

       Додик истиче да у Русији знају да БиХ није увела санкције Русији, да постоје неки покушаји на мултилатералном плану неодговорних амбасадора који крше Устав и законе БиХ да изражавају неке своје ставове.

       „Али Русија је самом чињеницом да је прихватила да Сарајеву испоручи одређену количину гаса по стабилним старим ценама показала да апсолутно разуме ту ситуацију. Ја желим да само додатно појасним ту ситуацију“, додао је он.

       Он је нагласио да Српска није спремна да буде део санкција према Русији.

       „Ово није сукоб у који смо ми уплетени и не треба да имамо никакве консеквенце. Не желимо да будемо ни на једној страни свега тога, а некима то није довољно него би а приори да се сврставамо. Нас нико није питао када је то почињало, нити нас треба питати сада када траје“, рекао је Додик.

       Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари