Додик: Нема пута БиХ у НАТО док се став Српске не промени

„ДОБИЛИ СМО ПРЕДСЕДАВАЈУЋЕГ САВЕТА МИНИСТАРА И РЕСОРЕ ВАЖНИЈЕ ОД ОДБРАНЕ И БЕЗБЕДНОСТИ“

* „Ми смо давно рекли да нисмо ти који ћемо гинути или спашавати БиХ, али сигурно нисмо ни ти на које ће неосновано пасти квалификација да ми нешто блокирамо и нешто некоме одузимамо. Прво Република Српска и њени интереси, па онда БиХ која има институције које би требало да сервисирају ентитете – то је била и остаје наша политика

* Да ли је ико заборавио како Шаровић с висине поручује Народној скупштини Српске да му она не може говорити шта да ради? Њихови бирачи им нису дали ни тада подршку да раде против Српске. Зато су четири године касније добили око 50.000 мање гласова. Да су СДС и ПДП патриотске странке, како с времена на време воле да се представе, никада не би ушли у власт у Сарајеву знајући да су поражени у Републици Српској

* „Младен Иванић је на одласку из Председништва БиХ гласао за Стратегију спољне политике у којој је НАТО дефинисан један од приоритета БиХ... Тај документ, за који је не трепнувши Иванић гласао, сада је на мом столу. Иванић ми је оставио документ који никако не могу да променим јер Комшић и Џаферовић ни у лудилу не би гласали да НАТО буде избачен из спољноплитичке стратегије

* „Можете ли да замислите шта ће се открити ако се уради анализа њиховог рада по министарствима у протеклих четири и по године?"

__________________________________________________________________

        МИЛОРАД Додик, председник СНСД, истакао је да је споразум, који је у име те странке и коалиције окупљене око СНСД-а потписао са лидерима СДА и ХДЗ-а БиХ, као изборним победницима у ФБиХ, у најбољем интересу Републике Српске и у потпуности у складу са свим раније утврђеним политикама Српске од којих је најважнија да се противи путу у НАТО.

        "То је прво о чему смо постигли сагласност. Нема пута у НАТО док се став Српске не промени. Ако једног дана политичка воља у Српској буде другачија и ако буде стављена ван снаге Резолуција о војној неутралности, онда ће неко други преговарати са тих позиција. Нас у овом тренутку обавезује та Резолуција", рекао је Додик у интервјуу Срни.

        Он је додао да су се сви који су пажљиво прочитали споразум могли уверити да је са стране Републике Српске и СНСД-а учињено све да буде формиран Савет министара у складу са изборним резултатима и промовисаним политикама Српске.

        "Ми смо давно рекли да нисмо ти који ћемо гинути или спашавати БиХ, али сигурно нисмо ни ти на које ће неосновано пасти квалификација да ми нешто блокирамо и нешто некоме одузимамо. Прво Република Српска и њени интереси, па онда БиХ која има институције које би требало да сервисирају ентитете – то је била и остаје наша политика", нагласио је Додик, који је и српски члан Председништва БиХ.

        Према његовим речима, ако су неки веровали да ће СНСД изаћи на изборе, добити подршку народа и рећи да неће да преузме одговорност и да ће је препустити неким другима, онда такви нису ништа разумели.

        "Ми смо изашли на изборе да победимо катастрофалну политику уперену против Републике Српске коју су СДС и ПДП водили у Сарајеву протеклих година. Победили смо и сада желимо да урадимо све да нашу политику, која подразумева да је Српска пре свега, унесемо у заједничке институције, које и јесу ту да буду сервис Републике Српске и Федерације БиХ, а не да буду институције одакле се Српска дисциплинује. То је разлика између нас и оних који нас последњих дана нападају", каже Додик.

        На питање да ли је очекивао таква реаговања након потписивања споразума о формирању власти на нивоу БиХ, Додик је рекао да је помало изненађен.

        "Смешно је када чујем да је до споразума дошло изненада. Избори су одржани пре 11 мјесеци и како то може бити изненада? Пре бих рекао да је споразум дошао са непотребним закашњењем јер је свим учесницима и пре 11 месеци било јасно на шта Српска не може пристати и ко су победници у Републици Српској. Јасно ми је што су челници СДС-а и ПДП-а незадовољни и не изненађују њихове реакције из којих читам само једно, а то је жал за министарским фотељама. И ништа више ту нема. Не постоји код њих брига за Републику Српску, јер им је она била пасторче последњих четири и по године колико седе у Сарајеву", истакао је Додик.

        Он је додао да су СДС и ПДП пре пет година дошли по гласове у Српску, а онда их утопили у унитаристички пробосански концепт који је окупио те партије у одлазећем Савету министра.

        "Да ли је ико заборавио како Шаровић с висине поручује Народној скупштини Републике Српске да му она не може говорити шта да ради. Њихови бирачи им нису дали ни тада подршку да раде против Српске. Зато су четири године касније добили око 50.000 мање гласова. Да су СДС и ПДП патриотске странке, како с времена на време воле да се представе, никада не би ушли у власт у Сарајеву знајући да су поражени у Републици Српској", нагласио је Додик у интервјуу Срни.

        Коментаришући тврдње да је могао са два посланика да направи већину у Српској, Додик је рекао да су Република Српска и њена влада једно, а сасвим друго када се иде у заједничке институције.

        "Тамо никада не треба да иду они који су изборе изгубили у Српској. И сада би требало да полемишем са онима које је народ казнио пре 11 мјесеци на изборима, а они и након тога безбрижно седе на истим местима, неки примају по две плате и нуде се по Сарајеву за нови мандат, иако су овога пута још теже поражени. Шта народ Српске може да очекује од некога ко повијене главе оде у Сарајево - полтронство и слуганство, јер их политичко Сарајево и гледа кроз број гласова које носе. Зато је важно да Републику Српску тамо увек представљају политички победници из Српске, јер само подршка народа даје снагу једној политичкој партији", истакао је Додик.

Напотписивао се - Младен Иванић

        Говорећи о оптужбама које долазе из опозиције да је потписаним споразумом пристао да БиХ иде у НАТО, Додик их је позвао да покажу члан споразума у којем то пише.

        "Нека докажу то што у очају вичу по својим медијима. Могу да покажем документе које су, да не идем даље, само у последње четири године потписали Мирко Шаровић и Младен Иванић, а тичу се пута БиХ у НАТО. Они су гласали за то и откуд им образ, право и политичка пристојност да ме ишта питају, а не још и лажно оптуже", каже Додик.

        Он је подсетио да је Иванић на одласку из Председништва БиХ гласао за Стратегију спољне политике у којој је НАТО дефинисан један од приоритета БиХ.

        "На то сам још тада јавно упозоравао, апеловао и објашњавао. Све је било узалуд. И шта је на крају било? Иванић је то подржао, Председништво је то усвојило. Тај документ за који је не трепнувши Иванић гласао је сада на мом столу. Иванић ми је оставио документ који никако не могу да променим јер Комшић и Џферовић ни у лудилу не би гласали да НАТО буде избачен из спољноплитичке стратегије. О чему онда Иванић икоме може да држи слово? Желим да грађани Српске добро чују и разумеју шта говорим. Можете ли да замислите шта ће се открити ако се уради анализа њиховог рада по министарствима у протеклих четири и по године?", рекао је Додик.

        Коментаришући тврдње да је Српска добила најмање важна министарства у Савету министара, док је истакао да и то кажу они који четири године воде једно од тих министарстава.

        "То је неозбиљно. Ми ћемо имати председавајућег Савета министара, који је по досадашњој пракси и неформални шеф дипломатије, јер на бројним форумима управо он представља БиХ. Добили смо два суштински битна министарства као што су спољна трговина и економски односи и транспорт и комунинакције. Зар неко мисли да та два ресора не могу бити од користи Српској?", упитао је Додик.

        Он је рекао да је друга опција била да траже министарства која имају звучно име, а у суштини не нуде много, као што су Министарство безбедности или Министарство одбране.

        "Кажу можеш бити и можеш се звати. Да ли да бирамо министарства која имају звучно име и никакве бенефите за Српску или она друга чији назив не носи такву привлачност, али се односи на реалан живот? Они који знају шта су реални проблеми и кроз која министарства се решавају знају и зашто смо се борили за ова министарства. Апсолутно сам задовољан оним шта је добила Српска. Први пут поред председавјућег Савета министара имамо и три министарства. Мало ли је?!", истакао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари