Додик: Није коректно да ма који Србин иде на прославу „Олује“

А НИЈЕ КОРЕКТНО НИ ОД ВЛАСТИ ХРВАТСКЕ ДА ТО ТРАЖЕ

У обновљеној родној кући Бранка Ћопића у Хашанима

* "Ако било који Србин оде тамо у име српске заједнице, онда он томе даје легитимитет. То је неприхватљиво и мислим да се то неће догодити“

_______________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је за њега немогуће да представник Срба присуствује обележавању хрватске војно-полицијске акције "Олуја" и да би то било некоректно према српским жртвама у Хрватској.

       "Још нисам информисан да је то дефинитивна ствар, али желим да кажем да сам против тога јер мислим да није ни коректно од власти у Хрватској да тако нешто траже, нити је коректно од било којег Србина да оде на такво место", рекао је Додик новинарима у Хашанима.

       Додик је нагласио да је ту реч о прогону, егзодусу, етничком чишћењу и убијању жена и деце не само на простору Хрватске него и на Петровачкој цести и многим другим местима.

       "Ако било који Србин оде тамо у име српске заједнице, онда он томе даје легитимитет. То је неприхватљиво и мислим да се то неће догодити“, поручио је Додик.

       Акција "Олуја" почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског вијећа обране на подручју Баније, Лике, Кордуна и северне Далмације.

       Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Книн и истакла хрватску заставу, док су колоне избеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

       Према подацима "Веритаса", током хрватске војно-полицијске акције "Олуја" из својих домова протерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

       Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију "Олуја" оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада светски експерти за ту област тврде да је "Олуја" имала све карактеристике геноцида.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари