Додик: Нисмо против БиХ ни Бошњака, али смо против њиховог експанзионизма и БиХ којом дрмају странци

„ЖЕЛИМО ДА НИКО НИКОМЕ НИШТА НЕ НАМЕЋЕ И ДА НИКО НИКОМЕ НЕ СМЕТА ДА НЕШТО РАДИ“

* Милорад ДОДИК у интервјуу „Ослобођењу“: „Наши концепти се очигледно дубоко разликују, почевши од оне Декларације СДА која тражи ново уређење БиХ...  Ми смо тражили да се Уставни суд БиХ очисти од странаца и да се до тада уздржи од неуставних одлука, а СДА, са друге стране, сматра да тај интервенционизам треба задржати

* „У случају Резолуције о поштовању жртава фашистичког режима и покрета проблем је и њен назив. Усташе су имале организоване логоре и то не само за обичне људе него и за децу. И то су били у значајном обиму Срби. Назвати НДХ такозваном говори да је то нека имагинација и да то није стварна прича. Не може НДХ бити такозвана. Мора да буде НДХ која је била тадашња држава хрватског народа

* „Немогуће је рећи да су антифашистички карактер у БиХ имали грађани, а онда се још каже да су то Бошњаци који тада, морамо да признамо, нису постојали под тим називом, онда Хрвати, па тек онда, на трећем месту Срби. А највећи део партизанских одреда до самог краја били су Срби. И то не може нико да оспори. Како смо онда ми на трећем месту у тој резолуцији?

* „Нисам за то да се наноси било каква штета бошњачком народу, али јесам против бошњачког експанзионизма. Бањалуку и Сарајево треба прихватити као реалне чињенице и једни другима не треба да сметамо. А сва политика у БиХ последњих 20 година је да другоме сметаш. Ја сам увек био за договор. Ево, хоћу поново, али се морамо одрећи странаца

* „Бошњачка политичка елита код Срба бира губитнике избора - СДС и ПДП, а Хрватима намеће Комшића, тако Хрвати то виде као подвалу коју не могу да прихвате. Ни ми не можемо да прихватимо да се СДА удружи са свим бошњачким партијама за све оно што је на неки начин против нас, а за то прибаве и политичке губитнике из Републике Српске. То се тако у политици не ради

_______________________________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да време "гура БиХ" у договор и да је спреман за то, али да се тај договор заснива на томе да нико никоме ништа не намеће, нити да неко некога онемогућава да нешто ради.

        "Наша основна политика је конфигурација БиХ у којој је видљива Република Српска са функционалним институцијама БиХ, без мешања странаца. Ми смо јасно рекли да смо против БиХ коју креирају странци, али нисмо против БиХ", истакао је Додик, коментаришући актуелна збивања на политичкој сцени БиХ.

        Према његовим речима, базична политика Републике Српске је да изборни победници у народу треба да буду заступљени.

        "Ако се промени однос у Федерацији БиХ (ФБиХ), онда то генерише и неке друге могућности. Наши концепти се очигледно дубоко разликују, почевши од оне Декларације СДА која тражи ново уређење БиХ", рекао је Додик за "Ослобођење".

        Он је подсетио на ранији захтјев да се Уставни суд БиХ очисти од странаца и да се до тада уздржи од неуставних одлука, а СДА, са друге стране, сматра да тај интервенционизам треба задржати.

        На констатацију да је и СДА устала против Тужилаштва БиХ, Додик је рекао да су тужиоци који су ангажовани на том случају (афера "Респиратори") били Бошњаци.

        "Време набавке у вријеме короне није исто као оно пре или као ово сада. То је била напросто врста јурњаве. То је посебно време. Одједном се то заборави. Мислим да нема таквог злотвора који је у тим околностима могао да гледа како да нешто заради. Могуће је да има таквих. Не правдам никога, али нисам за цепање длаке на четворо. Нека ради Тужилаштво свој посао", навео је Додик.

        О набавци мобилне болнице, Додик је рекао да нема ничега спорног, осим техничко-административних околности.

        "Део опреме је могао да се царини одмах, а дио је подлегао одобрењима здравствених власти у БиХ. И ту је стало. Тражили су се неки додатни папири, што је однело три-четири седмице. Они су почели да монтирају оно што је стигло. Влада Републике Српске је раскинула уговор, али када добављач све комплетира, сугерисаћу Влади да спроведе редовну процедуру и да набави ту мобилну болницу, мислим да је то фер. Ту нема никакве малверзације", потврдио је Додик.

        Коментаришући потезе предузете у време епидемије, он је рекао да је пресрећан што у БиХ није било ескалације и страдања.

        "Ту постоје разне теорије, али мислим да није било власти на овом простору која је могла олако да гледа шта се дешава у Европи. Можда је Европа могла очекивати да њој то дође од БиХ, али БиХ није могла очекивати да корона дође из срца Европе. Али, ето, десило се. Било би паметно да се направи опсежна анализа тог периода, комплетан извештај, да се покажу проблеми и стави тачка", оцијенио је Додик.

        Он је нагласио да није проблем иницирати то и на седници Председништва БиХ и разговарати о томе.

        "И даље имамо неке мере које су у току. Ако не буде извештаја, наравно да ћу да га тражим", истакао српски члан Председништва.

Са Фахрудином Радончићем

        Поводом протеста у Сарајеву због мисе одржане у помен убијенима у Блајбургу, Додик је рекао да је протестима претходило двадесетогодишње обележавање Блајбурга и да је тај проблем настао из укупног проблема које имају елите бошњачког и хрватског народа.

        Додик је појаснио да је проблем Резолуције о поштовању жртава фашистичког режима и покрета њен назив.

        "Овде је био нацистички покрет, који је следио идеологију Немачке и Хитлеровог режима: усташе су имале организоване логоре и то не само за обичне људе него и за децу. И то су били у значајном обиму Срби. А назвати НДХ такозваном говори да је то нека имагинација и да то није стварна прича. Не може НДХ бити такозвана. Мора да буде НДХ која је била тадашња држава хрватског народа", указао је он.

        Додик је рекао да му противљење миси није спорно, али да је о томе морала да се обави далеко озбиљнија расправа.

        "Веома је тешко доћи до тога, јер три народа имају три истине. Ако један народ у БиХ прави комеморацију, други истим поводом прави свечаност. Немогуће је рећи да су антифашистички карактер у БиХ имали грађани, а онда се каже да су то Бошњаци који тада, морамо да признамо, нису постојали под тим називом, онда Хрвати, па тек онда, на трећем месту Срби. А највећи део партизанских одреда до самог краја били су Срби. И то не може нико да оспори. Како смо онда ми на трећем месту у тој резолуцији?", упитао је Додик.

        Његов став је да је Представнички дом парламента БиХ требао да каже да осуђује одржавање мисе.

        "Што се ишло у оцену карактера самог рата? Како може да пише 'такозвана НДХ'?", упитао је Додик.

        Он је напоменуо да је бошњачка политичка елита између себе разједињена и да нико није доминантан, јер нико не може сам да формира власт у оквиру бошњачког народа.

        "Бошњачка политичка елита код Срба бира губитнике избора - СДС и ПДП - а Хрватима намеће Комшића, тако Хрвати то виде као подвалу коју не могу да прихвате. Ни ми не можемо да прихватимо да седимо у тој парламентарној већини у Сарајеву и да се СДА удружи са свим бошњачким партијама за све оно што је на неки начин против нас, а за то прибаве и политичке губитнике из Републике Српске. То се тако у политици не ради. У политици се договара", истакао је Додик.

        Он је указао да је ово тренутак у којем се још може изградити нека врста базичног поверења у БиХ и да је за то потребан договор три политичке елите и то не наметањем.

        "Немогуће је сад променити Устав и ја то знам. Али бисмо могли да урадимо неке ствари које би могле да појачају поверење. Ја сам за то", поручио је Додик.

        Он је рекао да није за то да се наноси било каква штета бошњачком народу, али да јесте против бошњачког експанзионизма.

        "Бањалуку и Сарајево треба прихватити као реалне чињенице и једни другима не треба да сметамо. А сва политика у БиХ последњих 20 година је да другоме сметаш. Ја сам увек био за договор. Ево, хоћу поново, али се морамо одрећи странаца", констатовао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари