Додик: Они који гурају независност „Косова“ – нека рачунају да и Српска размишља о свом статусу

АЛБАНЦИ СУ РАЗБИЈАЛИ ЈУГОСЛАВИЈУ ЗАЈЕДНО СА ХРВАТИМА, СЛОВЕНЦИМА И ДРУГИМА“

* „Косово није само оно што Албанци мисле, него је то и Резолуција 1244, то су стандарди пре статуса - како је то раније разговарано, заједница српских општина која треба да се формира по Бриселском споразуму. Све то треба да буде услов за било какав наставак разговора, а не само тачке за које данас они мисле да треба да се реше

*Република Српска јесте потписала Дејтонски споразум, али да су тај споразум многи странци већ "развалили" до те мере да је упитно да ли БиХ као обавезујућа држава постоји као таква

* Беџет Пацоли за сарајевску телевизију "Фејс" рекао:  „Са Србијом о свему можемо разговарати, само не о три ствари, а то су - независно Косово, Устав Косова и граница

_____________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас Срни да они који гурају причу о независности Косова морају да рачунају на то да и Република Српска исто тако размишља о свом статусу и будућности, без обзира на то што неки други желе да то није чињеница.

        Замољен да прокоментарише изјаву бившег министра иностраних послова самопроглашеног Косова Беџета Пацолија, који је председнику Србије Александру Вучићу поручио да има само једну шансу - да призна независно Косово, јер је то реалност, Додик је рекао да је Пацоли човек који не би могао да држи лекције било коме и да претње које упућује спадају у ред неприхватљивих ствари.

        "Ако му је било тако лепо, зашто се залагао за распад бивше Југославије?", упитао је Додик.

        Он је истакао да су у бившој Југославији сви могли слободно да се крећу, али имајући у виду да су Албанци разбијали Југославију заједно са Хрватима, Словенцима и другима, створена је нека нова реалност, која говори да постоје државе на овом простору које имају своје аутентичне политике.

        Додик је поручио да су Република Српска и Срби загледани у Србију и да Вучић то веома добро разуме, цени и подржава Српску и Србе, као што и Република Српска цени и подржава и самог Вучића у том погледу.

        "Косово није само оно што Албанци мисле, него је то и Резолуција 1244, то су стандарди прије статуса - како је то раније разговарано, заједница српских општина која треба да се формира по Бриселском споразуму. Све то треба да буде услов за било какав наставак разговора, а не само тачке за које данас они мисле да треба да се реше", рекао је Додик.

        Он је рекао да јужна српска покрајина и наравно Република Српска, као северозападни ентитет /у БиХ/, имају много ствари о којима треба да се разговара и размишља.

        "БиХ је овде нама наметнута као обавезујућа и обавезна држава, мада нас нико није о томе обавестио зашто она мора да буде неизбежна и обавезна, тако да је у том погледу Република Српска апсолутно против ситуације око статуса Косова", рекао је Додик.

        Он је истакао да Република Српска јесте потписала Дејтонски споразум, али да су тај споразум многи странци већ "развалили" до те мере да је упитно да ли БиХ као обавезујућа држава постоји као таква.

        Додик је поручио да БиХ није признала Косово, нити има намеру да то учини.

        "То је наравно искључиво зато што Република Српска то не жели, јер не желимо да на овим просторима имамо дупле стандарде", рекао је Додик.

        Пацоли је рекао за сарајевску телевизију "Фејс" да се са Србијом о свему може разговарати, само не о три ствари, а то су - независно Косово, Устав Косова и граница.

        "Вучићу, имате само једну шансу - да признате Косово. То је реалност. Та држава је рођена и нема враћања назад. То је једино решење, а све остало ће ићи лакше", рекао је Пацоли.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари