Додик: Отворено ћемо захтевати да Република Српска и Србија буду један државни облик

„СХВАТИЛИ СМО ДА БЕЗ СЛОБОДЕ И ДРЖАВЕ НЕМА НИ ЖИВОТА НА ОВИМ ПРОСТОРИМА“

* „Не би требало да се снебивамо да то говоримо „Овај век треба да обиљеже интеграције на просторима где живе Срби и одбрана Срба где год живе. Ако Српска за 10 година не буде самостална држава, биће свакако ближе Себији“

* „Наша немогућност да Републику Српску изградимо бољом него што је данас лежала је у спречавању међународног фактора да се она развија. Срби нису имали слободан оквир за развој државе, као неки други“

* „Српска не треба да буде нестрпљива. Треба да изградимо и прибавимо себи иста права која имају и други, а када будемо имали та права и слободно их упражњавали онда ћемо одлучити где ћемо и како“

* „БиХ је за Србе тијесан оквир зато што се не уважава воља српског народа. Покушава се урушити идентитет српског народа. Таква БиХ не може да преживи, можда би могла да преживи дејтонска БиХ гдје се поштује слово Дејтона, али пошто су странци који су моделирали политички систем у БиХ одлучили да се поштује дух Дејтона - онда ће и БиХ једнога дана бити дух“

______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Републику Српску за десет година види, ако не као самосталну државу, онда свакако што ближе државном јединству са Србијом.

        Он је истакао да би 21. век требало да обележе интеграције на просторима где живе Срби и одбрана Срба где год живе.

        "Та интеграција подразумева да ћемо у овом веку веома отворено захтевати да Република Српска и Србија буду један државни облик и да не би требало да се снебивамо да то говоримо. Ми, који смо данас на функцијама, морамо да оставимо као власништво будућим генерацијама управо тај циљ. Јер, разумјели смо и схватили да без слободе, без државе, нема ни живота на овим просторима", рекао је Додик за "Спутњик".

        Он је истакао да српски народ не може да оствари слободу без државе, наводећи као пример то што Срби у Хрватској, Федерацији БиХ и Словенији не могу да добију ни статус националне мањине, као и последња дешавања у Црној Гори.

        "Наши претходници су, у прошлости, можда морали да о томе ћуте. Ми не морамо. Сматрамо да нам је учињена неправда, да смо страдалнички народ и да тај народ има право на своју слободу, а та слобода изражава и потребу, и одлуку где ће ко да живи и како ће да живи", рекао је Додик.

        Он је нагласио да Републику Српску види економски ојачану, са јасним политикама и ставовима.

        "Видим је без интервенционизма међународне заједнице или покушаја интервенционизма. Тога данас има све мање. Видим је као земљу која ће бити понос људима који овде живе. Српска има ресурсе и не бјежимо од тога да имамо шансу. Наша немогућност да Републику Српску изградимо бољом него што је данас лежала је у спречавању међународног фактора да се она развија", изјавио је Додик.

        Он је нагласио да Срби нису имали слободан оквир за развој државе, као неки други.

        Додик је додао да, на срећу Срба, више није финансијско тржиште Европе једино које стоји на располагању.

        "Данас је Исток тај гдје треба да се окренемо и без икаквих оклевања покушамо да с њима израдимо пројекте који ће изградити бољу и сретнију Републику Српску", истакао је Додик.

        Додик је подсетио да Срби славе 9. јануара као Дан Републике Српске и никоме не намећу да то обиљежава и слави.

        "Драго нам је што Србија то препознаје и са нама је тог датума. И сви Срби где се год налазе обележавају и сматрају то својим празником. Ово је празник слободе. Ми смо Срби овде научили да без државе нема ни слободе и зато смо и формирали 9. јануара Српску да буде независна држава у заједници са Србијом. Наравно ти политички циљеви нису тог дана остварени у целости и прихватили смо због мира у БиХ да останемо у неком оквиру у БиХ где се не осјећамо добро", рекао је Додик.

        Он је навео да је за Србе, БиХ тесан оквир зато што се не уважава воља српског народа.

        "Покушава се урушити идентитет српског народа. Таква БиХ не може да преживи, можда би могла да преживи дејтонска БиХ где се поштује слово Дејтона, али пошто су странци који су моделирали политички систем у БиХ одлучили да се поштује дух Дејтона онда ће и БиХ једнога дана бити дух. Није згодно када вас неко оспорава, али пошто они нису у праву онда немамо никакав осјећај нелагоде", рекао је Додик.

        Он је додао да је Српска створена у миру, брањена у рату и одбрањена у послератном периоду који није ништа мање био изазован него сам рат.

        "Наши погледи у будућности су везани за политичке процесе. Ми верујемо да ће једног дана тај, како себе називају, цивилизовани свет, прихватити једнака права за све, па и за српски народ који би требао да има право на самопоредељење, као и други", рекао је Додик.

        Он је нагласио да Српска не треба да буде нестрпљива. "Треба да изградимо и прибавимо себи иста права која имају и други, а када их будемо имали та права и слободно их упражњавали онда ћемо одлучити где ћемо и како", рекао еј он.

        Додик је подсетио да је оснивачка Скупштина српског народа БиХ одржана 21. октобра 1991. године, а да је Република Српска основана 9. јануара 1992. године.

        Према његовим речима, на тој скупштинској седници били су и припадници свих других политичких партија осим СДС-а.

        "Ја сам припадао Реформској странци и мислим да смо ми који нисмо припадали СДС-у дали додатни легитимитет одлукама о формирању Републике Српске", истакао је Додик.

        Честитајући 9. јануар, Дан Републике Српске, Додик је рекао да је дубоко захвалан свим грађанима и свима онима који воле Републику Српску.

        "Они су наша снага, велика ми је ствар кад негде изван Републике Српске одем и кад сретнем наше људе било где који имају само једну поруку – чувајте Републику Српску", навео је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари