Додик: Република Српска не одустаје од своје првобитне амбиције да уђе у заједницу са Србијом

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ ПОСЛЕ ЛИТУРГИЈЕ У ХРАМУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА У БАЊАЛУЦИ

* „Српска има своју душу, друштвени живот, економију, институције, територију и народ који је воли, а то су обележја државе - Срби је тако и доживљавају. Циљ (заједница са Србијом) није остварен у овом моменту, али нема Србина у Српској који мисли другачије. Завет и жеља је да се то деси. То морамо урадити на миран, политички начин

* „Република Српска је брањена у рату и одбрањена у миру и данас има свој капацитет. Умањен је незаконитим интервенцијама високих представника. Ми се не можемо помирити са тим. Њен 28. рођендан обележавамо у уверењу да смо на правом путу, на правом месту, у правој држави Републици Српској и да припадамо часном и поштеном народу

* „Данас Срби имају две државе - Републику Српску и Србију. Позивамо друге да прихвате ту реалност. Никоме не желимо лоше, Српска је држава мира, у њој се слободно живи, нема међуетничких тензија и сви могу слободно да упражњавају своју веру, културу и права

* „Институције Републике Српске данас су дошле у позицију да не прихватају ултиматуме, те да могу одредити који ће датум прослављати јер то нема право нико други да учини уместо њих: „Никакви уставни судови већином коју чине три странца и два муслимана не могу да намећу вољу. Никада у историји није прошло наметање јер је то истинска воља народа

____________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Република Српска има своју душу, друштвени живот, економију, институције, територију и народ који је воли, наводећи да су то обележја државе и да је Срби тако доживљавају.

        "Република Српска је створена да би била независна држава припојена у заједницу са Србијом. Тај циљ није остварен у овом моменту, али нема Србина у Српској који мисли другачије. Завет и жеља је да се то деси. То морамо урадити на миран, политички начин", рекао је Додик након литургије у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци поводом Светог архиђакона Стефана.

        Додик је истакао да је 9. јануар дан славља јер се обележава 28 година од стварања Републике Српске која је формирана у миру и да би њен народ живео у миру.

        „Она је брањена у рату и одбрањена у миру и данас има свој капацитет. Он је умањен, незаконитим интервенцијама високих представника. Ми се не можемо помирити са тим. Показали смо да притисци којима смо били изложени у прошлости нису били довољни другој страни да укине љубав и жељу за Српском. Тако и њен 28. рођендан обележавамо у увјерењу да смо на правом путу, на правом месту, у правој држави Републици Српској и да припадамо часном и поштеном народу", нагласио је Додик.

        Он је истакао да у Српској слободно живе и они који је оспоравају.

        "Бошњаци и Хрвати имају право на вероисповест, своје вјерске објекте, учествују у политичком животу и институцијама Републике Српске и они су слободни грађани. Мера успешности Републике Српске јесте у томе да обезбеди слободу другима, а српски народ је кроз историју показао ту димензију. Освојена слобода никада није била само за нас, него смо је делили са другим народима", каже Додик.

        Према његовим речима, српски народ сада је доведен у позицију да мисли о себи.

        "Данас Срби имају две државе - Републику Српску и Србију. Позивамо друге да прихвате ту реалност. Никоме не желимо лоше, Српска је држава мира, у њој се слободно живи, нема међуетничких тензија и сви могу слободно да упражњавају своју веру, културу и права. То право има и српски народ који је основао Републику Српску и сматра је својом државом", нагласио је Додик.

Највећи непријатељи Републике Српске су

високи представници – укључујући и Инцка

        РЕПУБЛИКА Српска не сме одустати од своје првобитне намере да буде независна држава, рекао је и синоћ српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

        Додик је рекао да је Република Српска Дејтонским мировним споразумом "згурана" у БиХ, али да је по дефиницији од 9. јануара 1992. године до данас она држава.

        „По дефиницији Репулика Српска је од 9. јануара те 1992. године до данас, а тако ће бити и у будућности још више, држава. Држава се дефинише као простор који насељава народ који има извршну и законодавну власт и који показују способност да владају тим просторима“, рекао је Додик за АТВ.

        Српски члан Председништва БиХ је указао да Република Српска испуњава све услове да буде држава осим "столице у УН", напомињући да се у медијском простору намеће прича о "држави БиХ".

        Додик је нагласио да Српска никога не мрзи, него само хоће да живи "политички и народни живот".

        "Зашто не дозволе? Саставни део Устава су међународне конвенције где се каже да народи имају право на самоопредељење. То је саставни део Устава само не дају да се о томе прича јер имају три странца судије и два Бошњака у Уставном суду који ће сваку одлуку те врсте довести у питање", рекао је Додик.

        Он је нагласио да је на делу покушај наметања и да је Република Српска под неком врстом тортуре и под притиском који ће једног дана одбацити.

        "Какав ће резултат тог одбацивања бити? Могуће је да ћемо градити БиХ која може да функционише, али она сигурно није ово што је на делу. Мораће да нам врате многе ствари", рекао је Додик, истичући да ће се морати редефинисати многе ствари попут Суда и индиректних пореза.

        Он је поручио да је највећи непријатељ Републике Српске високи представник - било да је ријеч о Валентину Инцку или неком другом, додајући да су они постављени да би чинили зло Српској.

        "Све што су учинили, учинили су на штету Републике Српске", додао је Додик.

        Он је захвалио Србији која је "у последњим годинама практично показала своје присуство овде помажући на многим местима".

        "Наравно, нама то више од новца значи - намера Србије да помогне - 25 милиона прошле године у буџет, ове године и наредне четири године по 25 милиона за Србе у Федерацији БиХ, погон `Јумка` у Дрвару", рекао је Додик.

        Он је нагласио да је мало народа као Срби који имају две државе - Републику Српску и Србију - и славе два празника 9. јануар и Сретење, 15. фебруар, када је Дан државности Србије.

        Српски члан Председништва БиХ је нагласио да је Република Српска рођена у миру.

        „Тада (9. јануара 1992.) на простору БиХ није било никаквих оружаних сукоба, а тек након референдума 1. марта Бошњака и Хрвата дошло је до оружаних сукоба. Камо среће да смо се разграничили онда и да није дошло до сукоба и рата. У рату и после рата издржали смо озбиљне напоре да се умањи значај Републике Српске", рекао је Додик.

        Он је нагласио да су институције Републике Српске данас дошле у позицију да не прихватају ултиматуме, те да могу одредити који ће датум прослављати јер то нема право нико други да учини умјесто њих.

        "Никакви уставни судови већином коју чине три странца и два муслимана не могу да намећу вољу. Никада у историји није прошло наметање јер је то истинска воља народа", рекао је Додик и позвао све грађане да на сваком месту истакну заставу Републике Српске.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари