Додик: Русија и Кина неће у СБ УН прихватити ни ревизију Резолуције 1244 ни одвајање Косова

УВЕРЕН САМ ДА СРБИЈА ТРЕБА ДА ИНСИСТИРА НА СВОМ СУВЕРЕНИТЕТУ“

* Вучић је поставио један нови приступ Косову који значи да се не може отети део територије од једне суверене земље, а полази и од тога да положај Србије на међународном плану никада није био јачи

* Признао да припајање Српске Србији није једноставно, али и поновио: ако неко дође у позицију да Косово прогласи независно - зашто се онда на Српску не би примењивала иста правила?

* Поводом писања појединих медија да су у недавне антивладине у протесте у Србији умешани Руси, Додик је указао на лажне вести које се пласирају

* Нагласио да је направљена беспотребна збрка у вези са накнадом Ствараоцима Републике Српске јер је потписана начелна изјаве у којој је наведено да ће се то питање покушати решити у разговору са Владом и уз подршку партија које су ставиле свој потпис: „Ово је часна прича у којој нико ништа не спекулише, нико ником неће нешто дати што не заслужујеко буде јавног договора - добићемо закон, ако не буде - неће бити ништа од свега тога

__________________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик сматра да Србија неће прихватити самопроглашену независност Косова нити ће Русија и Кина прихватити ревизију Резолуције 1244 у Савету безбедности.

        Додик је рекао да је председник Србије Александар Вучић поновио више пута да неће прихватити независност Косова, као и да две велике силе као што су Русија и Кина неће прихватити никакво одвајање јер се залажу за поштовање међународног права.

        Додик је истакао да је Вучић поставио један нови приступ о Косову да се не може отети део територије од једне суверене земље, те да положај Србије на међународном плану никада није био јачи.

        "Уверен сам да Србија треба да инсистира на свом суверенитету", рекао је Додик у емисији Хит твит телевизије Пинк.

        Када је реч о припајању Српске Србији, Додик је навео како то није једноставно, али је поновио ако неко дође у позицију да Косово прогласи независно, зашто се онда на Српску не би примењивала иста правила.

        О албанској певачици Дуа Липи која је на Твитеру објавила мапу "велике Албаније", Додик је рекао како се из света забаве покушавају додворити политичарима.

        О односима Републике Српске са Србијом, Додик је поновио да су добри, као и са Русијом, те је додао да Српска жели да има такве односе са другима државама у окружењима, али и унутар у БиХ.

        У контексту појединих навода у медијима да су у недавне антивладине у протесте у Србији умешани Руси, Додик је указао на лажне вести које се пласирају.

        Додик оценио је да је направљена беспотребна збрка у вези са накнадом "Ствараоцима Републике Српске", јер је потписана начелна изјаве у којој је наведено да ће се то питање покушати решити у разговору са Владом и уз подршку партија које су ставиле свој потпис.

        „Ово је часна прича у којој нико ништа не спекулише, нико ником неће нешто дати што не заслужује и ако буде јавног договора добићемо закон, ако не буде - неће бити ништа од свега тога. Уколико не буду СДС, Борачка организација и друга удружења проистекла из рата - за ово решење неће бити ни СНСД", рекао је Додик.

        Додик је најавио организовање разговора са свим субјектима, а биће прихваћено шта се договоре ствараоци и борци.

        Он је истакао да је јединство постојало и када се стварала Република Српске, у чему су учествовали борци, али да су и остали давали одређении допринос, међу којима и они који су на највишем политичком нивоу доносили веома тешке одлуке и водили тешке разговоре са међународним фактором, те да то јединство треба очувати.

        Додик је нагласио да су најважнији људи тог покрета, Радован Караџић и други политички представници, жртвовали лични и породични комодитет за идеје, те сматра да овај народ не сме да заборавља своје људе и у том смислу је била жеља да се то питање регулише.

        Он је истакао да се непотребно спекулише ко су ствараоци Републике Српске.

        "Сви они који су обављали неке дужности или борци у јединицама, руководиоци општина и предузећа, сви су дали несумњив допринос стварању Републике Српске. Ту не сме бити подела. Наравно да борци треба да дају свој став о томе", истакао је Додик.

        Према његовим речима, доношење овог решења није на терет права бораца и смањења средстава која се издвајају за права борачких категорија.

        "Чињеница је да су посланици у првом сазиву Народне скупштине радили без накнаде и да их значајан број није решио своју егзистенцију. Велики број њих су избеглице које тешко решавају та питања. Без консензуса неће бити предлога", оценио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари