Додик: Срамота је што Председништво БиХ иде у Београд без заједничких ставова

„КОМШИЋ НИТИ НАС ЈЕ САЗВАО, НИТИ ЈЕ ИНИЦИРАМО ДА НЕШТО ДОГОВОРИМО ТЕЛЕФОНОМ“

* „Требало је решити питање међудржавног уговора Србије и БиХ о додирним тачкама куда ће пролазити аутопут Београд-Сарајево, али ништа од тога није урађено

* „Најбоље би било брзо формирати Савет министара, и то у року од седмицу или двије, и кренути са решавањем економских питања, те замолити Турску и Србију да БиХ дају додатни период за усаглашавања

_____________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је срамота што чланови Председништва БиХ сутра у Београд на састанак БиХ-Србија-Турска иду без заједничког става, истакавши да председавајући Жељко Комшић нема иницијативу за договор.

        Додик је истакао да се у време када је био председавајући Председништва БиХ залагао да се реши питање државног уговора са Србијом и Турском, те да је и од Савјета министара у техничком мандату тражио да се то реши.

        Он је истакао да Председништво БиХ нико не уважава у Савету министара у техничком мандату.

        Нагласивши да је требало решити питање међудржавног уговора Србије и БиХ о додирним тачкама куда ће пролазити аутопут Београд-Сарајево, Додик је поновио да ништа од тога није урађено.

        „Ово је срамота, ми напросто идемо тамо, а председавајући нема иницијативу да се нешто деси и договори. Нити нас је сазвао, нити комуницирамо телефоном“, рекао је Додик за Федералну телевизију.

        Додик је упитао о чему би се у таквој ситуацији могло причати на састанку у Београду.

        Он је навео да је од турског председника Тајипа Реџепа Ердогана, који је летос боравио у БиХ, тражио да омогући БиХ повољнији уговор него што има са Србијом.

        Додик је рекао да је питање, уколико се понуди заједничка изјава у Београду, шта би у име БиХ требало писати у том документу, будући да нема усаглашеног става међу члановима Председништва БиХ.

        Српски члан Председништва БиХ сматра да би најбоље било брзо формирати Савет министара, и то у року од седмицу или две и кренути са решавањем економских питања, те замолити Турску и Србију да БиХ дају додатни период за усаглашавања.

        Када је реч о "гуленовцима" чије изручење од БиХ тражи турски председник, Додик је навео да је то додатни проблем, али да није одговоран да одговора на то питање.

        "Реч је о турским грађанима. Треба урадити као што се ради и у случајевима када БиХ тражи изручење својих грађана. Ако Турска тражи изручење својих грађана и ако ти људи немају држављанство ове земље, зашто их онда задражавамо овде?", упитао је Додик.

        (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари