Додик: Свет данас има три лидера – Путина, Сија и Ердогана; Лавров: Русија сад зна ко су јој пријатељи

У САНКТ-ПЕТЕРБУРГУ НАГЛАСИО ДА БиХ НИЈЕ УВЕЛА САНКЦИЈЕ РУСИЈИ ЈЕР СРПСКА ТО НЕ ДОЗВОЉАВА

* Разговарао са Сергејом Лавровом и Алексејом Милером, сутра ће са Владимиром Путином, након његовог наступа у пленуму Форума

ЛАВРОВ: Знам да и у БиХ има много оних који желе да се уруши пријатељство Републике Српске и Русије. Ви чувате Дејтонски споразум, а Запад је покушао да га сруши

* ДОДИК: На Балкану има руског утицаја, али не малигног... БиХ остаје нестабилна земља, јер се налази под протекторатом западног света који жели да има послушника или штићеника. И Француска уводи специјалног представника за БиХ... Чекају нас избори, западњаци промовишу своје структуре и ту ће бити тешка политичка борба. Немам намеру да изгубим

_____________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик разговарао је у Санкт-Петербургу са шефом руске дипломатије  Сергејом Лавровом.

       Руски министар се захвалио Додику на ставовима поводом увођења санкција Русији.

       - Знам да и у БиХ има много оних који желе да се уруши пријатељство Републике Српске и Русије. Надао сам се нашем сусрету у Београду, али знате зашто нажалост до тога није дошло - нагласио је Лавров

       Лавров је рекао да Русија зна сада ко су јој пријатељи, јавио је АТВ.

       - Ви чувате Дејтонски мировни споразум. Запад је покушао да га сруши - поручио је Лавров.

       Додик се сагласио с Лавровом о овом питању, додајући да је Запад тај који је срушио Дејтонски споразум.

       - Чињеница да се труде да за високог представника ставе нелегитимну особу довољно говори - рекао је Додик.

       Додик је додао да Српска мора да се бори за слово Дејтонског споразума.

       - Основни процес је да ли се ми придружујемо санкцијама Русији. Ви знате да ми то не допуштамо, други у БиХ то желе, али формално-правно БиХ није увела санкције - нагласио је Додик.

       Он је захвалио Русији за цене гаса, које нису расле, ни за Републику Српску, али ни за ФБиХ, која је највећи потрошач гаса у БиХ.

       - БиХ није увела санкције Руској Федерацији и Запад се љути због тога, желе да спроводе своје политике у региону - изјавио је Додик на састанку.

       Додик је информисао Лаврова да и "француски председник Емануел Макрон уводи специјалног представника за БиХ што довољно говори о покушају утицаја, а исте представнике увели су и САД И Велика Британија".

       - Чекају нас избори, западњаци промовишу своје структуре и ту ће бити тешка политичка борба. Немам намеру да изгубим - истакао је Додик.

       На Додиковом профилу на Твитеру објављен је снимак са састанка којем присуствују и шеф Представништва Српске у Русији Душко Перовић и саветник српског члана Председништва БиХ Жељко Будимир.

       Додик се састао и са генералним директором „Гаспрома“ Алексејем Милером, а за сутра је предвиђен његов разговор са руским председником Владимиром Путином.

       Српски члан Председништва БиХ говорио је данас на петербуршком Међународном економском форуму, који се одржава под слоганом „Нове могућности у новом свету“, а на којем учествују државници и други предтавници из 70 земаља.

       Додик је нагласио да се БиХ није придружила санкцијама Руској Федерацији јер Република Српска то није дозволила.

       - Ми смо изложени озбиљним притисцима, поготово везано за сукоб у Украјини. Од нас се тражи да се придружимо санкцијама Русији, али Република Српска то не дозвољава.

       Додао је да на Балкану има руског утицаја, али не малигног, како то оцењују западне земље.

       Навео је да је на Форум у Санкт Петербург дошао као представник Републике Српске.

       Исказавши захвалност Русији и председнику Владимиру Путину што има прилику да говори на овом великом међународном скупу, Додик је поручио да свет без правила не може да функционише и указао на висок степен неповерења на свету.

       - Озбиљна је улога медија и пропаганде. Ми то видимо на Балкану - рекао је Додик.

       Указао је да БиХ остаје нестабилна земља, јер се налази под протекторатом западног света.

       - Тај свет жели да има послушника или штићеника и проблем тог приступа је што је Запад хтео да има само послушника и штићеника и никога више изнад тога. То се није десило у историји да једна земља може да доминира. Мислим да је дошло до краха једног таквог система - нагласио је Додик.

       Истакао је да се свет налази у озбиљној кризи која тражи озбиљне анализе, те да постоји веома висок степен неповерења на глобалном нивоу.

       - Само за наивне делује као да се све ово дешава баш сад, јер се деценијама уназад остављају нерешени конфликти. Либерализам је победио комунизам, али није сам себе и данас то видимо - рекао је Додик.

       Додао је да Запад никада није престао да иде према Истоку нити одустао од намере да овлада ресурсима Русије. Сукоб у Украјини се, како је рекао, води до последњег (украјинског) војника, а све да би се ослабила Русија и овладало њеним ресурсима.

       Пo његовом мишљењу, свет данас има три лидера - председнике Русије, Кине и Турске - Владимира Путина, Си Ђинпинга и Реџепа Тајипа Ердогана.

       Он је поручио да би сукоб у Украјини требало што пре да буде окончан.

       - Нисам потенцијал да кажем одговор на питање шта сутра радити, али знам да свет не сме отићи у глобални сукоб. Највећи дeо човечанства разуме шта се догађа. Не улазим у стратегију ратовања, али сматрам да сукоб у Украјини треба што пре престати - истакао је Додик.

       Пленарна седница Форума биће одржана у петак, уз учешће руског председника Владимира Путина, након чега је планирани сусрет Путина и Додика.

       Председник Русије ће на пленарној седници 25. Међународног економског форума у Санкт Петербургу изнети своје виђење ситуације у глобалној политици и економији.

       Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари