Додик: Турковић је узурпатор - МИП је претворила у министарство Бошњака и СДА

УПОЗОРИО ДА НЕЋЕ ИМАТИ ЊЕГОВУ ПОДРШКУ АКО СВОЈ РАД НЕ КОРИГУЈЕ

* Нагласио је да Турковићева спроводи узурпаторску и антиуставну политику и навео:  „Ако Председништво нешто одлучи или не одлучи, то МИП мора да поштује. Ако се затражи неко изјашњење Председништва, а оно се не изјасни, онда је МИП дужан да обавести међународне форуме да БиХ нема став, а не да одлучује у име Председништва БиХ, што је чинила неколико наврата

* Подсетио је на случај писма које је поводом 1. марта упутио амбасадорима БиХ. Додао је да је то био први пут да се српски члан Председништва обрати амбасадорима овим поводом, али је Турковић тада тражила став да ли Председништво стоји иза тога: „Када је рекла да га није добила, питао сам да ли је тражила став када се /бошњачки члан Шефик/ Џаферовић у вези са Сребреницом, мимо става Председништва, обратио владама широм света. Наравно да није

* Указао да на првих шест функција у МИП БиХ нема ни једног Србина

______________________________________________________________________

       МИНИСТАРКА иностраних послова БиХ Бисера Турковић нема моју подршку за свој рад ако га не коригује – изјавио је српски члан Председништва Милорад Додик

       Упозорио је да је Министарство иностраних послова (МИП) у Савету министара претворила у министарство једног народа и једне политичке партије – СДА.

       Нагласио је да Турковићева спроводи узурпаторску и антиуставну политику, истичући да ће, уколико се то не промени, ово питање бити покренуто у Савету министара, те Представничком и Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

       Указујући да је према Уставу Председништво задужено за спољну политику БиХ, а да су Савет министара, а самим тим и МИП помоћни орган Председништва, Додик је подсето да је Турковићева у више наврата поступила самовољно, занемарујући уставна права и дужности.

       "Ако Председништво нешто одлучи или не одлучи, то МИП мора да поштује. Ако се затражи неко изјашњење Председништва, а Председништво се не изјасни, онда је МИП дужан да обавести међународне форуме да БиХ нема став, а не да одлучује у име Председништва БиХ, што је чинила неколико наврата", рекао је Додик.

       Наводећи да је на његов захтев данас Председништво расправљало о самоиницијативном понашању Турковићеве, Додик је рекао да Турковићева занемарује уставна права и дужности.

       "Турковићева је дала неколико сагласности мимо Председништва, чиме је показала да не поштује ни Председништво, ни Устав", рекао је Додик.

       Као пример навео је самовољно одлучивање Турковићеве о томе пошту којих чланова Председништва БиХ ће проследити, а чију не, као што је био случај са његовим писмом амбасадорима БиХ поводом 1. марта.

       Додик је рекао да је то био први пут да се српски члан Председништва обрати амбасадорима овим поводом, "али је она тражила став да ли Председништво стоји иза тога".

       "Када је рекла да га није добила, питао сам да ли је тражила став када се /бошњачки члан Шефик/ Џаферовић у вези са Сребреницом, мимо става Председништва, обратио владама широм свијета. Наравно да није", истакао је Додик, констатујући да Турковићева покушава да у МИП уведе дупле стандарде и да буде изнад свега.

       Он је навео да је Председништво једино које одлучује о координисању политика БиХ са ЕУ, али да министар иностраних послова у Савету министара ни то не поштује.

       "На првих шест позиција у МИП-у нема Срба", навео је Додик и додао да је предложио закључак да Турковићева мора да води рачуна о националној заступљености у том министарству.

       Додик је оценио да је данашња расправа о раду Турковићеве показала да су тачне све изнесене замјерке и да она покушава да уведе дупле стандарде и буде изнад свега.

       "Што се мене тиче нема подршку за свој рад ако га не коригује", истакао је Додик.

       Наводећи да Турковићева у свом раду покушава да спроведе Резолуцију коју је на свом конгресу донела СДА, Додик је поручио да је то неприхватљиво и да неће проћи.

       Према његовим речима, Председништво је усвојило изјаву у вези са могућим добијањем кандидатског статуса за чланство у ЕУ, при чему је затражено да се поштују процедуре и механизам координације.

       Додик је рекао да је Председништво оценило важним инвестициони пакет који је ЕУ одобрила за БиХ и захвалило за тај пакет.

       "Извршили смо и неколико именовања, дали агремане амбасадорима Русије, Румуније и неким другим који ће доћи у БиХ", навео је Додик.

       Српски члан Председништва истакао је да је посебно разговарано о Комисији за очување националних споменика БиХ, чији је извештај одбијен.

       Додик је навео да се у Комисији не поштује национална структура и да је у њој само 12 одсто Срба, те да има много запослених који су за пензионисање или оних који раде мимо закона по уговору о дјелу.

       "У Комисији је општи јавашлук и неконтролисано стање", нагласио је Додик и затражио интервенцију надлежних институција.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари