Додик: Турска је заинтересована за брзу градњу аутопута Сарајево-Београд

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ У ЦАРИГРАДУ РАЗГОВАРАО СА ШЕФОМ ТУРСКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ

* Нагласио да је Мевлут Чавушоглу дао подршку сусрету Ердоганa, Вучићa и Милановићa са лидерима Срба, Хрвата и Бошњака

* Захвалио се Ердогану и Чавушоглуу на спремности Турске да у својим квотама ђубрива, које увози из Русије и Украјине, обезбеди БиХ, што је Анкара већ чинила и дала БиХ одређену количину ђубрива за пролећну сетву

* Оценио да у БиХ, односно у Републици Српској и Федерацији БиХ, треба разговарати како да се направе одређене робне залихе нафте и неких основних сировина и прехрамбених производа: „И о томе смо разговарали, конкретно – како да се преко њихових банака обезбеде одређена средства“     

______________________________________________________________

         ОВО је био један добар састанак и једно добро гостопримство министра спољних послова Турске Мевлута Чавушоглуа, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик за РТРС.

       Једна о тема састанкa била је и ситуација у БиХ коју, навео је Додик, Чавушоглу добро познаје.

       - Рехабилитовали смо стару идеју да се путем трилатералног састанка на којем би с једне стране били Ердоган, као председник Турске, Зоран Милановић као председник Хрватске и Александар Вучић као председник Србије, те тројица представника српског, хрватског и бошњачког народа из БиХ нађе додатна енергија и воља да направимо одређени договор који би додатно стабилизовао ситуацију у самој БиХ – поручио је Додик након састанка са Чавушоглуом у Истанбулу.

       Незаобилазна тема била је процена и оцена политичке ситуације у Украјини.

       - Морам да кажем да са Турском делимо значајне ставове и вредности. Ценимо да нема потребе да се буде на било чијој страни, да треба бити на страни мира, да треба гледати позицију своје земље – нагласио је Додик.

Договорен исти третман за

ђубриво за јесењу сетву

         Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је након вечерашњег састанка у Истанбулу са турским министром иностраних послова Мевлутом Чавушоглуом да је договорен исти третман за испоруку БиХ ђубрива из Турске за јесењу сетву, као што је то било и за пролећну.

       Додик је рекао да је захвалио и турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану са којим је раније разговарао, а и министру Чавушоглуу, који је дао подршку томе да Турска у количине ђубрива које из Русије и Украјине, угради и квоту за БиХ, што је она и чинила и дала БиХ одређену количину ђубрива за пролећну сетвз.

       Српски члан Председништва БиХ је навео да је на састанку, разговарано и о инфраструктурним пројектима, а прва тема била је аутопут Сарајево-Београд.

       "Управо у овом тренутку и данас раније и сутра треба да се финализују разговори између српских и кинеских компанија који ће заједно да решавају та питања на простору Републике Српске и уверен сам у добар договор о томе", изјавио је Додик.

       Турска страна је, како је рекао, веома заинтереосвана да дође до покретања пројекта и брзе реализације.

       Осврћући се на глобалну економску ситуацију, Додик је нагласио да ће бити много проблема у снабдевању храном и енергијом, те оценио да у БиХ, односно у Републици Српској и Федерацији БиХ, треба разговарати о томе како да се направе одређене робне залихе, првенствено нафте и неких основних сировина и прехрамбених производа.

       "И о томе смо разговарали, да се преко њихових банака обезбеде одређена средства, како бисмо могли на вријеме да интервенишемо и то све обезбедимо", рекао је Додик.

       Региструјте се на нашем Telegram каналу: https://t.me/faktorga

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари