Додик: Враћамо све на `Дејтон` - то није авантура већ одсудна борба за српска права

УПОЗОРИО: „УСТАВ БиХ УСЛОВ ДА СРПСКА У ЊОЈ ОСТАНЕ, АКО ТОГА НЕ БУДЕ – СРБИ НЕМАЈУ ШТА ДА ЧЕКАЈУ“

Са Сергејом Лавровом у Београду

* Потврдио: „Политичка воља у Републици Српској таква да ће Српска одбити све што је ван Устава БиХ и повући своје сагласности које су раније дате, а то су војска, индиректни порези и Високи судски и тужилачки савет

* „Позивам све да станемо иза тога, ово није никаква авантура, него одсудна борба за наша права. Мислим да свако ко буде изван тога да ће сам себе обележити као неко ко се не бори за народне и националне интересе и Републику Српску

* „Преко амбасадора из ЕУ је затражено да Изетбеговић посредује и организује састанак мене, Изетбеговића и Човића. Пристајем на тај састанак само под условом да нема никога од странаца... Не бежим од тога да разговарамо, али не у атмосфери, не у капацитету странаца који су овде све своје показали према Србима

_____________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Република Српска жели да се врати на слово Устава БиХ и да је то једини начин на који може остати у БиХ, те поручио да, ако то не буде могуће, онда српски народ ту нема шта да чека.

       Додик је истакао да је политичка воља у Републици Српској таква да ће Српска одбити све што је ван Устава БиХ и повући своје сагласности које су раније дате, а то су војска, индиректни порези и Високи судски и тужилачки савет.

       Најавио је да ће руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова упознати, између осталог, са радом Уставног суда БиХ.

       "Видимо да све оно што су у атмосфери притиска, наметања, претњи које су спроводили, пре свега Американци и неки западни Европљани, српски народ није добио ништа од тога што су се развластила наша права која смо имали по Уставу", навео је Додик.

       Додик је поновио да одлуке у коме три странца и два Бошњака одузимају српском народу шуме, земљиште воде ка томе да ће сутра рећи да Влада Републике Српске нема право да има буџет већ да мора бити одобрен од БиХ, те довести у питање, као што већ најављују, "име и презиме, као што су довели у питање и дан оснивања Републике Српске".

       "Позивам све да станемо иза тога, ово није никаква авантура, него одсудна борба за наша права. Мислим да свако ко буде изван тога да ће сам себе обележити као неко ко се не бори за народне и националне интересе и Републику Српску", истакао је Додик у Новој Тополи код Градишке.

       Додик, који је и лидер СНСД, нагласио је да је спреман да разговара са свима у Републици Српској о томе. Он је напоменуо да су се СНСД и коалициони партнери усагласили о том питању и да је у току израда докумената који ће доћи на парламент.

       "Имам намеру упознати о томе представнике међународне заједнице. Ми не радимо ништа тајно, радимо оно што је неопходно да бисмо одбранили своја права", рекао је Додик.

       Према његовим речима, у Републици Српској постоје они који упорно покушавају да прикажу неку другу ситуацију.

       "Без обзира на индуковане приче, афере како то они зову, велику галаму, народ мора да разуме да је то искључиво за то да се одврати пажња са суштинских тема, а то је Република Српска и питања које сам навео", каже Додик.

Састао бих се са Изетбеговићем

и Човићем, али без странаца

       Додик је изјавио да је спреман да разговара са било којим домаћим политичарем у БиХ, али без присуства странаца.

       Додик је истакао да није тачна тврдња лидера СДА Бакира Изетбеговића да је одбио састанак са њим.

       “Пре два дана је неко приметио изјаву Изетбеговића, који је рекао да је одбио са мном неки састанак. То, наравно, није тачно. Истина је да је у оквиру амбасадора из ЕУ затражено да Изетбеговић посредује и организује састанак мене, Изетбеговића и Човића”, рекао је Додик новинарима у Новој Тополи код Градишке.

       Он је навео да пристаје на тај састанак само под условом да нема никога од странаца и додао да је вероватно Изетбеговић одбио тај састанак.

       “Ја нисам заказивао никакав састанак. Ја не знам шта је Изетбеговићу, мада не бежим од тога да разговарамо, али не у атмосфери, не у капацитету странаца који су овде све своје показали према Србима”, рекао је Додик.

       Додик, који је и српски члан Председништва БиХ, указао да странци нису добронамерни према Србима и Републици Српској.

       “Понашају се подсмешљиво и игноришу све проблеме на које смо указивали у вези са Уставним судом БиХ и високим представником. Они и даље сматрају да требају да управљају нама. Ја то одбацујем и зато нисам хтeо да се у једном аранжману који креирају странци нађем ни са ким”, нагласио је Додик.

       Он је истакао да не зове на састанке, али ће прихватити сваки позив Изетбеговића, Човића и било кога од лидера ради разговора о актуелној ситуацији у БиХ, али без странаца.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари