Додик затражио да Председништво БиХ расправља о премештању амбасаде БиХ у Јерусалим

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ РАЗГОВАРАО СА ПРЕДСТАВНИЦИМА МОСТАРСКИХ СРБА

* Милорад ДОДИК: Премештање Амбасаде БиХ у Јерусалим значило и за Израел и САД. Ако председник САД Доналд Трамп на томе инсистира, онда како се може директнија ствар добити од мене“

* Контрирајући Додикововој иницијативи, Жељко Комшић, хрватски члан Председништва, затражио је да се одржи ванредна седница на којој би се разматрало признање Косова

* Носилац заједничке српске листе листе "Остајте овдје - заједно за наш Мостар" биће Велибор Миливојевић, а Додик је обећао помоћ и подршку да би Срби били адекватно заступљени у Мостару и наступили као релевантан фактор на политичкој сцени града

_____________________________________________________________________

        МИЛОРАД Додик, српски члан Председништва БиХ, упутио је захтјв да се на дневни ред седнице Председништва БиХ уврсти премештање Амбасаде БиХ из Тел Авива у Јерусалим.

        Контрирајући његовој иницијативи Жељко Комшић, хрватски члан Председништва, затражио је да се сутра одржи ванредна седница на којој би се разматрало признање Косова.

       Додиков захтев је да се седница одржи сутра у 11 сати, док је Комшић затражио да се о његовом захтеву расправља 15 минута пре.

       Додик је новинарима у Мостару рекао да је заменик помоћника америчког државног секретара САД Метју Палмер већ обавештен о његовој иницијативи за измештање Амбасаде.

       „Без обзира на то шта Џаферовић прича, мораће да заказаже седницу Председништва. Верујем да ће то урадити. Видим да они имају неке иницијативе и ја нисам против њих шта год било, али на седници ће се о томе одлучивати", рекао је Додик новинарима у Мостару.

       Он сматра да то не треба да буде табу тема.

       Додик је рекао да Палмер није дуго долазио у посету БиХ и да ће доћи да се упозна са ситуацијом у БиХ.

       "Рећи ћу му да сматрамо да треба да добијемо услове за фер и поштене изборе у Мостару и да опструкција, која је позната одраније, треба да буде отклоњена јер од тих избора зависи ситуација у овоме граду", истакао је Додик и поручио да би премештање Амбасаде у Јерусалим значило и за Израел и САД.

       "Ако председник САД Доналд Трамп на томе инсистира, онда како се може директнија ствар добити од мене", рекао је раније Додик.

       Комшић је оценио да Додик, према његовим речима, на тај начин жели да прикрије сукоб са америчком администрацијом, те да "о оваквим популистичким предлозима нема приче".

       У Мостару је, иначе, одржан састанак српског члана Председништва БиХ Милорада Додика са представницима Срба у том граду.

       На састанку је разговарано о наступу на предстојећим локалним изборима у Мостару, који ће бити одржани 20. децембра. Носилац заједничке српске листе листе "Остајте овдје - заједно за наш Мостар" биће Велибор Миливојевић.

       Додик је обећао помоћ и подршку да би Срби били адекватно заступљени у Мостару и наступили као релевантан фактор на политичкој сцени града.

       Он је навео да су Срби ранијих година били монета за поткусуривање, али да не желе више да буду.

       "Овај пут, и радостан сам због тога, то није случај. Нема предизборне приче о томе. Идемо да окупимо довољан број људи и верујем да ћемо бити фактор који ће учествовати у расподели нове власти у Мостару", рекао је Додик.

       Додик је рекао да је у Мостару 1991. било више од 20.000 Срба, а према последњем попису око 4.000. Истакао је да је српска заједница у том граду снажно девастирана, те да су у ратном периоду затрти сви облици српског националног битисања.

       "Српска заједница се полако враћала све време захваљујући Српској православној цркви и политичким факторима и партијама које су готово у немогућим условима биле присутни у различитим облицима. Наша удружења овде имају значајан печат. Сада смо у новој ситуацији, удружени у напорима Републике Српске, Србије и наше заједница да завршимо наш храм овде до краја године", рекао је Додик.

       Састанку у Мостару присуствовали су представници мостарског СНСД и СДС, Изборног штаба листе "Остајте овдје - Заједно за наш Мостар", те представници Српске православне цркве из Мостара.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари