Додик затражио да се прогласе неуставним измене и допуне Закона о застави БиХ

УПОЗОРИО УСТАВНИ СУД БиХ ДА НИСУ ДОНЕТЕ У СКЛАДУ СА ЧЛАНОМ 1. СТАВ 6. УСТАВА БиХ       

* Парламентарна скупштина БиХ их је усвојила 2004-те, али их није потврдило Предсједништво БиХ

_________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик поднeо је данас Уставном суду БиХ захтев за оцену уставности Закона о изменама и допунама Закона о застави БиХ.

        У саопштењу из кабинета српског члана Председништва наводи се да се разлог за упућивање овог захтева налази у чињеници да наведени Закон није у складу са чланом један став шест Устава БиХ у којем се каже да "о симболима БиХ одлучује Парламентарна скупштина, а потврђује их Председништво".

        У саопштењу се појашњава да се "у захтеву, који је данас поднео српски члан Председништва, наводи да је Парламентарна скупштина БиХ 2004. године усвојила Закон о изменама и допунама Закона о застави БиХ, али да он није потврђен од Председништва БиХ из чега произлази да није у складу са Уставом БиХ, односно да приликом његовог доношења није испоштована Уставом прописана процедура из цитираног члана 1. став 6. Устава БиХ.

        "Имајући у виду наведено, све мењане и допуњаване одредбе Закона из 2004. године нису у складу са Уставом БиХ зато што текст усвојен од Парламентарне скупштине БиХ није на снази јер није потврђен од Предсједништва БиХ. Следом наведеног, тражим да Уставни суд БиХ спроведе поступак оцене уставности Закона о изменама и допунама Закона о застави БиХ /'Службени гласник БиХ' број 23/04/, који није усвојен у складу са чланом 1/6. Устава БиХ, што даље подразумева да измене Закона из 2004. године нису усвојене", наводи се у захтеву српског члана Председништва БиХ.

        Одредбе које се налазе у неуставном Закону о изменама и допунама Закона о застави БиХ односе се на одређивање локација на којима се истиче застава БиХ, као и на новчане казне због њеног неистицања, додаје се у саопштењу.

        Српски члан Председништва предложио је Уставном суду БиХ да сходно Уставу и Правилима Уставног суда БиХ донесе одлуку према којој наведени Закон није у сагласности са чланом један став шест Устава БиХ због чега се исти укида и његове укинуте одредбе престају да важе, те да се наложи Парламентарној скупштини БиХ да наредног дана од дана објављивања одлуке покрене процедуру којом ће Закон ускладити са Уставом БиХ.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари