Атина се нада да „Северна Македонија“ може проћи у Собрању

ГРЧКА ДИПЛОМАТИЈА КРИЈЕ РАЗОЧАРЕЊЕ, АЛИ ПРИЗНАЈЕ ДА ЈЕ РЕФЕРЕНДУМУ ФАЛИЛА ИЗЛАЗНОСТ

Били срећни, али није дуго трајало

         ВЛАДА Грчке вечерас је оценила да је на референдуму у Македонији већина грађана који су изашли подржала договор две државе о решавању спора око имена, али да га део друштва гледа са скептицизмом.

         У саопштењу грчког министарства спољних послова, које преносе македонски медији, истиче се да ће Грчка поштовати избор грађана суседне земље на референдуму.

         Велики део друштва је подржао договор, други део га гледа са скепсом, али Грчка поштује избор грађана суседне земље, саопштило је Министарство спољних послова Грчке након референдума у Македонији, чије резултате сматрају контрадикторним.

         У саопштењу Министарства спољних послова, објављеном нешто више од пола сата након гласања у Македонији, наведено је да "Грчка изблиза, али са дистанце прати догађања", као и да "остаје предана Договору из Преспе", преноси Ројтерс.

         Како се наводи, "резултати референдума у БЈРМ који је консултативан и није део обавезујућих услова из Договора из Преспе контроверзни су".

         Додаје се да "клима национализма и сумње, свакодневне лажне вести и фанатизам, нису дозволили да се направи трезвена процена великих добитака од Договора као и да спречавају узајамно разумевање међу народима".

         "Код следећих корака потребна је трезвеност свих страна да би се обезбедила позитивна динамика Договора из Преспе", наводи Министарство спољних послова Грчке.

          Званична Атина фактички показује да не би имала ништа против да „Северна Македонија“ прође у парламенту у Скопљу...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари