Ципрас Македонцима: Нема плана Б, нема алтернативе за „Северну Македонију“

ОТВОРЕНО ПОРУЧИО „СЕВЕРНОМ СУСЕДУ“ ДА ГА ПОД САДАШЊИМ ИМЕНОМ НЕЋЕ ПУСТИТИ НИ У ЕУ НИ У НАТО

         ГРЧКИ премијер Алексис Ципрас индиректно је одбацио предлоге коалиционог партнера и министра одбране Паноса Каменоса, који је на састанцима у САД говорио о плану Б за безбедносне међудржавне споразуме као алтернативи Споразуму из Преспе о промени имена Македоније у Република Северна Македонија.

         Македонска новинска агенција МИА наводи да је Ципрас у говору у суботу пред члановима Централног комитета владајуће странке Сириза упозорио да "нема алтернативних решења за чланство суседне земље у НАТО и ЕУ" и додао да је "Споразум из Преспе јединствена и незаменљива прилика за два народа, али и за стабилност на Балкану".

         "Ако наши суседи одбију овај споразум кроз процесе који су у потпуности за поштовање и предвиђени су њиховим уставом, треба да знају, и морам то искрено да кажем, да неће бити алтернативних решења за њихов улазак у Европску унију или у друге међународне организације у које желе да се учлане или вероватно у одбрамбене савезе и сарадњу у којима Грчка учествује или ће учествовати", рекао је Ципрас.

         Наводи се да је грчки премијер казао и да, ако не дође до промене уставног имена (Македоније), "Грчка неће дозволити, неће прихватити улазак суседне земље у НАТО, у Европску унију или у друге међународне организације или у било који други систем безбедносне сарадње с уставним именом Република Македонија“.

         МИА преноси и да је македонски премијер Зоран Заев у интервјуу за викенд издање грчког листа "Та неа" истакао да "не постоји бољи споразум од актуелног" и изразио наду да ће "посланици поштовати вољу грађана који су гласали на референдуму" о промени имена Македоније.

         Наводи се да је Заев оценио да је "време да Балкан од бурета барута постане извор стабилности" и упутио поруку Грчкој да две земље "сада имају прилику за историјски успех као инвестицију за будућност".

         (Танјуг)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари