Грчки парламент ратификовао „Северну Македонију“ – 153 „за“, 146 гласало против

ПРЕМА ОЧЕКИВАЊИМА  И НА ЗАДОВОЉСТВО БРИСЕЛА И ВАШИНГТОНА – МАДА ТАНКОМ ВЕЋИНОМ

* Поред 145 посланика владајуће Сиризе, споразум је подржало још осам опозиционих и независних посланика. Нејасно је чиме су их и како `мотивисали`.У сваком случају, у Собрању Македоније су опозиционе гласове обезбедили уз уцене, подмићивање и претње затвором, а у Атини су – да би били сигурни да неко из владајуће коалиције неће гласати против – прибегли јавном гласању, са прозивком

* Алексис ЦИПРАС посланицима: Атина себи потписаним споразумом себи враћа све што јој припада – историју, симболе,традицију и наслеђе древне Македоније, а Северна Македонија јој постаје пријатељ и савезничка земља. Северна Македонија – по споразуму – нема право да свој језик назива македонским. Велики филозоф Аристотел није Александра Македонског обучавао на македонском већ на грчком језику. Македонци који живе на северу земље су Грци

__________________________________________________________________________

        ПРЕМА очекивањима и на задовољство Брисела и Вашингтона, грчки парламент је – по завршетку тродневне расправе - ратификовао споразум из Преспе којима се Македонија прогласила за Републику Северну Македонију.

        Владајућа коалиција Алексиса Ципраса успела је да у парламенту намакне танку, али довољну већину.

        За Споразум из Преспе гласала су 153 посланика, 146 је било против, а један се уздржао од гласања.

        Поред 145 посланика владајуће Сиризе, споразум је подржало још осам опозиционих и независних посланика.

        Нејасно је чиме су их и како `мотивисали`.

        У Собрању Македоније су потребан број опозиционих гласова обезбедили уз уцене, подмићивање и претње затвором, а у Атини су – да би били сигурни да неко из владајуће коалиције неће гласати против – прибегли јавном гласању, са прозивком.

        Зато је било бурно са виком и препирком међу посланицима.

        Према договору који су летос постигли премијери Алексис Ципрас и Зоран Заев, Грчка треба да престане да блокира приступање Македоније НАТО и ЕУ.

        Због споразума са Македонијом распала се и владајућа коалиција у Грчкој пошто је из ње изашла десна странка Независни Грци, али је влади грчког премијера Алексиса Ципраса прошле среде ипак било изгласано поверење у парламенту.

        Формално, грчки посланици су гласали о документу свог Министарства спољних послова под називом „Ратификација Коначног споразума о решавању спорова описаних у резолюцијам Савета безбедности УН 817 (1993) и 845 (1993), Престанку бажења Привременог споразума из 1995. и Успостављању стратешког  партнерства међу Странама“.

         Посланици Сиризе доказивали су да је нагодва са режимом Зорана заева повољна и једино могућа у садашњим околностима. Говорници опозиционих партија горовили су о „издаји грчких интереса“ и „препуштању Скопљу да користи назив `Македонија` који који припада искључиво грчкој историји и култури“.

         Пред посланицима је наступио и Ципрас који је оценио да ће 25. јануар 2019-те остати у историји као „почетак нове епохе на Балкану, савремене, демократске, европске и мирне“.

         Нагласио је да Атина себи потписаним споразумом „враћа све што јој припада – историју, симболе,традицију и наслеђе древне македоније“, а Северна Македонија јој постаје „пријатељ и савезничка земља“.

         Указао је да Северна Македонија – по споразуму – нема право да свој језик назива македонским. Додао је: „Велики филозоф Аристотел није Александра Македонског обучавао на македонском већ на грчком језику. Македонци који живе на северу земље су Грци“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари