Партија америчког левичара Алексиса Ципраса неће више владати Грчком

ПРЕЛАЗИ У ОПОЗИЦИЈУ – ДОБИЈА МАЊЕ ОД 30 ОДСТО ГЛАСОВА, НОВА ДЕМОКРАТИЈА – ДО 42 ОДСТО

* У парламент су ушли и Покрет за промене, Комунистичка партија Грчке, Хриси Авги (Златна зора) и Еленики лиси (Грчка одлука, која је сличне оријентације) и леви покрет МЕРА25 бившег министра финансија Јаниса  Варуфакиса

_____________________________________________________________

         ПАРТИЈА америчког „радикалног левичара“ Алексиса Ципраса претрпела је озбиљан пораз на превременим парламентарним изборима и више неће владати Грчком.

         Према излазним анкетама, Ципрасова Сириза ће освојити 26,5 до 30,5 одсто гласова, а њен главни конкурент – Нова демократија – 38-42 одсто. Дакле: десетак одсто више.

         За Ципраса је ово нокаут и он је већ признао пораз и објавио да Сириза „прелази у опозицију“. Са амбицијом да „народне тековине“. И са уверењем да је управо Сириза главни носилац левих, прогресивних и демократских тежњи и интереса.

         Навео је да иза његове четири и по године владавине остају: „регулисани државни дугови“, стабилне државне финансије, моћан систем социјалне заштите и економски раст који траје већ девет квартала.

         Није ни покушао да објасни: зашто је Сириза поражена ако иза ње остају „народне тековине“.

Киријакос Мицотакис

         „Нова демократија“ је своју победу назвала историјском.

         По проценама, она ће у новом саставу парламента имати 155-167 места (од 300), а Сириза  77-80.

         У парламент су ушли и Покрет за промене, Комунистичка партија Грчке, Хриси Авги (Златна зора) и Еленики лиси (Грчка одлука, која је сличне оријентације) и леви покрет МЕРА25 бившег министра финансија Јаниса  Варуфакиса.

         Ципрас је најавио да ће ливеру Нове демократије, Киријакосу Мицотакису, власт предати већ сутра.

         Чим он положи заклетву у Председничкој палати.

         Ципрас одлучио за брзе превремене изборе након што је Сириза на изборима за Европски парламент освојила 9 одсто гласова мање од Нове демократије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари